Η Επιτροπή ανοίγει «διαδρόμους αλληλεγγύης» για την ενίσχυση των εξαγωγών τροφίμων ΕΕ-Ουκρανίας

Ενώ η Επιτροπή της ΕΕ δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους φορείς της ΕΕ ή τους πωλητές σιτηρών της Ουκρανίας, μπορεί να τους φέρει σε επαφή και να σχεδιάσει νέες συνδέσεις μεταξύ των συνόρων της Ουκρανίας και των λιμένων της ΕΕ, εξήγησε η Επίτροπος Αντίνα Βαλεάν. [KOBUS/EC]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε νέους λεγόμενους «διαδρόμους αλληλεγγύης» για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας ΕΕ-Ουκρανίας για την εξαγωγή σιτηρών, μεταξύ άλλων μέσω σιδηροδρόμων, εν μέσω του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμένων λόγω της ρωσικής εισβολής.

Όπως ισχύει σήμερα, 40 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που προορίζονται για την ΕΕ έχουν κολλήσει σε αποθήκες στην Ουκρανία. Ο αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει για να μεταφερθούν 20 εκατομμύρια τόνοι από αυτά τα σιτηρά από την εμπόλεμη χώρα στην ένωση πριν από το τέλος Ιουλίου.

Ωστόσο, αυτό αποτελεί πρόκληση, δεδομένου ότι τα θαλάσσια λιμάνια, τα οποία πριν αποτελούσαν την κύρια οδό για τις ουκρανικές εξαγωγές, αντιπροσωπεύοντας έως και το 90% των εξαγόμενων προϊόντων, είναι τώρα μπλοκαρισμένα.

Επί του παρόντος, ο μέσος χρόνος αναμονής για τη διέλευση των συνόρων για τα ουκρανικά σιτηρά κυμαίνεται μεταξύ 16-30 ημερών, με χιλιάδες βαγόνια και φορτηγά να περιμένουν τον εκτελωνισμό στην ουκρανική πλευρά.

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για τη δημιουργία εναλλακτικών διαδρομών εφοδιαστικής με τη χρήση όλων των σχετικών τρόπων μεταφοράς, γνωστών ως «διαδρόμων αλληλεγγύης».

Ενώ η Επιτροπή της ΕΕ δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους φορείς της ΕΕ ή τους πωλητές σιτηρών της Ουκρανίας, μπορεί να τους φέρει σε επαφή και να σχεδιάσει νέες συνδέσεις μεταξύ των συνόρων της Ουκρανίας και των λιμένων της ΕΕ, εξήγησε η Επίτροπος Αντίνα Βαλεάν.

«Θα δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα εφοδιαστικής που θα βοηθήσει τις ενώσεις του κλάδου να συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες της Επιτροπής, το κράτος μέλος και τις ουκρανικές αρχές να βρουν ευκολότερα ο ένας τον άλλον και να λύσουν το πιεστικό ζήτημα χωρίς καθυστερήσεις», δήλωσε η ίδια κατά την παρουσίαση της ανακοίνωσης την Πέμπτη (12 Μαΐου).

Από βραχυπρόθεσμα σε μακροπρόθεσμα μέτρα

Το σχέδιο δράσης της Επιτροπής περιλαμβάνει τόσο επείγοντα όσο και μεσοπρόθεσμα μέτρα για να βοηθήσει την Ουκρανία να εξάγει αγαθά.

Οι δράσεις προτεραιότητας θα περιλαμβάνουν πρόσθετο εμπορευματικό τροχαίο υλικό, πλοία και φορτηγά, καθώς και την ιεράρχηση των ουκρανικών γεωργικών εξαγωγικών αποστολών στα σύνορα, τη βελτιστοποίηση των τελωνειακών εργασιών και άλλων ελέγχων, καθώς και μεγαλύτερη χωρητικότητα για την προσωρινή αποθήκευση των ουκρανικών εξαγωγών στο έδαφος της ΕΕ.

Μια βασική πρόκληση είναι το διαφορετικό πλάτος του σιδηροδρομικού εύρους- τα ουκρανικά βαγόνια δεν είναι συμβατά με το μεγαλύτερο μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου της ΕΕ, οπότε τα περισσότερα εμπορεύματα πρέπει να μεταφορτωθούν σε φορτηγά ή βαγόνια που ταιριάζουν στο τυποποιημένο εύρος της ΕΕ.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και οι εγκαταστάσεις μεταφόρτωσης κατά μήκος των συνόρων είναι σπάνιες, εξήγησε η Επιτροπή.

Αυτά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν την εξαγωγή εμπορευμάτων μέσω του σιδηροδρόμου και να βοηθήσουν να αποφευχθεί η εμπλοκή ουκρανικών σιτηρών στα σύνορα.

«Αυτοί οι διάδρομοι είναι μόνο το πρώτο βήμα σε μια μακρά στρατηγική για την επέκταση του βασικού δικτύου υποδομών μεταφορών μας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία», δήλωσε ο Επίτροπος.

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η Επιτροπή θα εργαστεί επίσης για την αύξηση της χωρητικότητας της υποδομής νέων εξαγωγικών διαδρόμων και για τη δημιουργία νέων συνδέσεων υποδομής στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

«Το πρόβλημα είναι η επιμελητεία»

Η Ουκρανία παράγει το 12% του παγκόσμιου σιταριού, το 15% του καλαμποκιού και το μισό ηλιέλαιο. Είναι ο κύριος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων για τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

«Είναι πολύ προφανές ότι η κατάσταση όσον αφορά τη γεωργία στην Ουκρανία παραμένει καθημερινά κρίσιμη», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ σε πρόσφατη ακρόαση με ευρωβουλευτές στην επιτροπή γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 20% σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια καλά νέα όσον αφορά την ανοιξιάτικη σπορά στην Ουκρανία.

Ενώ ορισμένες περιοχές της χώρας, ιδίως στα νοτιοανατολικά και βορειοανατολικά, υποφέρουν από αβεβαιότητες όσον αφορά τα λιπάσματα και την καταπολέμηση ασθενειών, καθώς και το ντίζελ, τους σπόρους ζωοτροφών και τα κτηνιατρικά φάρμακα, η χώρα κατάφερε να σπείρει περίπου 14 εκατομμύρια εκτάρια γης.

Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 70-75% του μακροχρόνιου μέσου όρου σποράς γεωργικών εκτάσεων, πράγμα που σημαίνει ότι η ουκρανική κυβέρνηση αναμένει μείωση κατά 20% των καλλιεργειών που θα σπαρθούν αυτή την άνοιξη.

Ο αποκλεισμός των λιμανιών αυτών από τη Ρωσία έχει οδηγήσει σε μείωση των πραγματικών αριθμών των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών κατά 4 φορές σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, εξήγησε ο Ταράς Κάτσκα, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια του φόρουμ για την επισιτιστική ασφάλεια την Τετάρτη.

«Από τη δική μας οπτική γωνία, το βασικό πρόβλημα είναι ο εφοδιασμός και όχι η παραγωγή τροφίμων», πρόσθεσε.

Το 70-75% της συνολικής παραγωγής στην Ουκρανία πωλείται για εξαγωγή, η οποία περιλαμβάνει το 20% των ουκρανικών εσόδων για τον δημόσιο προϋπολογισμό, τα δύο τρίτα των οποίων φεύγουν από τη χώρα μέσω των λιμανιών.

«Η μόνη λύση για εμάς είναι να διασφαλίσουμε τη διαλειτουργικότητα του συστήματος, κάποιους τύπους ανταλλαγών», δήλωσε ο Κάτσκα, εφιστώντας την προσοχή στον περαιτέρω συντονισμό μεταξύ των κρατών εξαγωγής που απαιτείται για να διασφαλιστεί η επιτυχής μεταφορά των εμπορευμάτων στη Βόρεια και Υποσαχάρια Αφρική.

Πρόσθεσε ότι θα είναι δυνατόν να αναφερθεί η αναμενόμενη επιτυχής εκστρατεία φύτευσης σε 10-14 ημέρες.

Υποστηρικτές

Measure co-financed by the European Union