Η ΕΕ περιορίζει τα τρανς λιπαρά από το 2021 για να καταπολεμήσει τις καρδιακές παθήσεις

Κανονισμό για τον περιορισμό των ποσοτήτων τρανς-λιπαρών οξέων σε προϊόντα όπως τα σνακ, ενέκρινε η ΕΕ στις 24 Απριλίου, στα πλαίσια της προσπάθειας για την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων στην Ευρώπη.

Τα βιομηχανικά παραγόμενα τρανς-λιπαρά οξέα, όπως η μαργαρίνη και ορισμένα φυτικά λίπη σε στερεή μορφή, είναι δημοφιλή μεταξύ των παραγωγών τροφίμων επειδή είναι φθηνά και συνήθως έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, δεδομένης της σύνδεσης τους με καρδιαγγειακές παθήσεις, τα τρανς λιπαρά έχουν κατηγορηθεί για περισσότερους από 500.000 θανάτους ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έθεσε το όριο στα δύο γραμμάρια βιομηχανικά παραγόμενων τρανς λιπαρών ουσιών ανά 100 γραμμάρια λίπους στα τρόφιμα, από τις 2 Απριλίου 2021. Ο κανονισμός απαιτεί επίσης από τους χονδρεμπόρους να ενημερώνουν τους λιανοπωλητές για κάθε τρόφιμο που περιέχει περισσότερο από το όριο.

«Το μέτρο αποσκοπεί στην προστασία της υγείας των καταναλωτών και στην παροχή στους Ευρωπαίους υγιεινότερων επιλογών διατροφής», ανέφερε η Επιτροπή.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στη Euractiv.com

X