Η ΕΕ επιδιώκει να απελευθερώσει τα ουκρανικά σιτηρά που έχουν κολλήσει λόγω του θαλάσσιου αποκλεισμού της Ρωσίας

Η Ουκρανία είναι ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές σιταριού παγκοσμίως, αλλά οι αποστολές σιτηρών της έχουν σταματήσει και περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι έχουν παγιδευτεί σε σιλό από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα και μπλόκαρε τα λιμάνια της. [EPA-EFE/SERGEY KOZLOV]

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν τρόπους απελευθέρωσης εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που έχουν κολλήσει στην Ουκρανία λόγω του ρωσικού αποκλεισμού των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας σε συνάντηση στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα (20 Ιουνίου).

Η Ουκρανία είναι ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές σιταριού παγκοσμίως, αλλά οι αποστολές σιτηρών της έχουν σταματήσει και περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι έχουν παγιδευτεί σε σιλό από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα και μπλόκαρε τα λιμάνια της.

Η Μόσχα αρνείται την ευθύνη για την επισιτιστική κρίση και επιρρίπτει ευθύνες στις δυτικές κυρώσεις για την έλλειψη που έχει οδηγήσει σε αύξηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων και σε προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Εθνών για πείνα στις φτωχότερες χώρες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα εισαγόμενα σιτηρά.

Η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να μεσολαβήσει για μια συμφωνία ώστε να αρχίσουν και πάλι οι θαλάσσιες εξαγωγές της Ουκρανίας με αντάλλαγμα τη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων, αλλά αυτό θα χρειαζόταν το πράσινο φως της Μόσχας.

Η Τουρκία έχει καλές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα και έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο στο πλαίσιο ενός «μηχανισμού παρατήρησης» με έδρα την Κωνσταντινούπολη, εάν υπάρξει συμφωνία.

Δεν είναι σαφές αν η ΕΕ θα εμπλακεί στρατιωτικά στη διασφάλιση μιας τέτοιας συμφωνίας.

«Το αν θα υπάρξει ανάγκη στο μέλλον για τη συνοδεία αυτών των εμπορικών πλοίων, αυτό είναι ένα ερωτηματικό και δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με μια νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ΕΕ, ο οποίος επισήμανε ότι δεν επίκεινται νέα μέτρα.

Οι υφιστάμενες κυρώσεις είναι ήδη εκτεταμένες και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια συμφωνίας για την επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την ΕΕ, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Υποστηρικτές

Measure co-financed by the European Union