Η ΕΕ χαιρετίζει το ελληνικό σχέδιο για τη ψηφιοποίηση της γεωργίας

[Shutterstock]

Σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τις πολιτικές λιτότητας και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει την εθνική της στρατηγική για την ψηφιοποίηση του γεωργικού τομέα.

Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την Εθνική Τράπεζα, διαπιστώθηκε ότι εάν η χώρα βελτιώσει την τυποποίηση και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής, το πρόσθετο όφελος για την οικονομία θα ανέλθει σε 12,2 δισεκατομμύρια ευρώ και θα δημιουργήσει 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το πρόγραμμα «Ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής γεωργίας» αποτελεί την πρώτη εθνική ψηφιακή γεωργική υποδομή στην Ευρώπη και αναπτύσσεται από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας, έχοντας ως βάση τεχνολογίες της γεωργίας ακριβείας.

Σύμφωνα με το νέο πρότυπο παράδοσης της ΚΑΠ μετά το 2020, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να καταρτίσουν τις δικές τους εθνικές στρατηγικές προσαρμοσμένες στις διαφορετικές ανάγκες τους.

Ο Επίτροπος για τη Γεωργία, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε πρόσφατα στη EURACTIV Ρουμανίας ότι από τώρα και στο εξής, τα κράτη μέλη και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κατευθύνουν την ακριβή στήριξη και χρηματοδότηση για την καινοτομία και την ψηφιοποίηση του τομέα της γεωργίας.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα είναι μονόδρομος, και πρέπει όλοι να εργαστούμε συλλογικά: το κράτος, η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι αγροτικές επιχειρήσεις, οι συνεταιρισμοί, οι γεωργικοί σύμβουλοι και κυρίως οι αγρότες, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης της γεωργίας της χώρας στην ΚΑΠ μετά το 2020», δήλωσε στη EURACTIV ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης.

Μιλώντας σε συνέδριο στην Αθήνα που διοργανώθηκε από τη Gaia Epixeirein, ο κ. Ράλλης εξήγησε ότι τα γεωργικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν στην πλατφόρμα ανήκαν στο ελληνικό κράτος και θα ήταν ανοικτά σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

«Όλοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εκτός από τους αγρότες, η πρόσβαση στην πλατφόρμα και τα δεδομένα θα είναι ανοικτή σε ερευνητικά και ακαδημαϊκά κέντρα. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποτελέσει τη βάση για την ενθάρρυνση της καινοτομίας και τη δημιουργία νέων εφαρμογών και λογισμικού σε τομείς όπως η βιομηχανία τροφίμων και το περιβάλλον», υπογράμμισε ο κ. Ράλλης.

Πώς θα λειτουργήσει

Το έργο έχει σχεδιαστεί για να καλύψει αρχικά το ήμισυ της καλλιεργήσιμης γης στην Ελλάδα, περίπου 15 εκατομμύρια στρέμματα και 20 από τις πλέον εξαγόμενες καλλιέργειες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του βαμβακιού, των σιτηρών, του ρυζιού, της ελιάς, των αμπέλων και των εσπεριδοειδών.

Η πλατφόρμα θα συλλέξει στοιχεία από υπάρχοντες μετεωρολογικούς σταθμούς της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τα δορυφορικά συστήματα του προγράμματος Copernicus και από τους 6.500 επίγειους σταθμούς που θα εγκατασταθούν στις 13 περιοχές της χώρας σε τρεις φάσεις.

«Με τη βοήθεια 6.500 επίγειων σταθμών, δικτύων συλλογής δεδομένων και κινητής τηλεφωνίας, συλλέγονται και μεταδίδονται στην πλατφόρμα δεδομένα σχετικά με τη γεωργική παραγωγή, όπως η θερμοκρασία, ο αέρας, το έδαφος και το νερό», ανέφερε ο Έλληνας αξιωματούχος.

Στη συνέχεια, θα ταξινομηθούν σε μια αποθήκη δεδομένων σε υποδομές cloud όπου θα υποστούν επεξεργασία, ώστε να παρέχουν εξατομικευμένες υπηρεσίες, για να καλύψουν τις ανάγκες κάθε παραγωγού.

«Οι αγρότες θα λαμβάνουν μέσω SMS και όχι απαραίτητα σε ένα smartphone, προειδοποιήσεις για ακραίες καιρικές συνθήκες και στη συνέχεια εξατομικευμένες πληροφορίες για την άρδευση, τη γονιμοποίηση και την φυτοπροστασία των καλλιεργειών», σημείωσε ο κ. Ράλλης.

Οι γεωργοί θα έχουν, επίσης, πρόσβαση σε ηλεκτρονικές εφαρμογές που θα τους επιτρέψουν να ψηφιοποιήσουν τα δεδομένα σχετικά με τις καλλιέργειες.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θέλει να εμπλέξει την ακαδημαϊκή κοινότητα σε αυτή την προσπάθεια ψηφιοποίησης, εστιάζοντας στο μέλλον των γεωπόνων.

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής υπέγραψε Μνημόνιο κατανόησης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο προβλέπει την εκπαίδευση γεωπόνων σε νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα σε πλατφόρμες συλλογής και επεξεργασίας γεωργικών δεδομένων.

Ικανοποίηση Επιτροπής και Ευρωπαίων αγροτών

Η Κομισιόν φαίνεται να είναι ικανοποιημένη από το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης και περιγράφει την προσέγγιση αυτή ως μια κατάσταση «win-win».

«Η ψηφιοποίηση της γεωργίας παρουσιάζει τεράστιες δυνατότητες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της ευρωπαϊκής γεωργικής παραγωγής, προσθέτοντας έτσι αξία και θέσεις εργασίας στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής», δήλωσε ο Επίτροπος Χόγκαν στη EURACTIV.

«Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αγκαλιάσει αυτές τις δυνατότητες είναι εξαιρετική και χαιρετίζω ιδιαίτερα τη συνεργασία υπουργείων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και αγροτών σε μια προσέγγιση που μπορεί να προσφέρει μόνο ένα win-win αποτέλεσμα για όλους τους ενδιαφερόμενους», πρόσθεσε.

«Η στρατηγική που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με τη γενική μας προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ, στην οποία υποστηρίζουμε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή ψηφιακή στρατηγική για τη γεωργία που συγκεντρώνει όλες τις σχετικές πολιτικές της ΕΕ, θέτοντας τους αγρότες στο επίκεντρο των αποφάσεων όταν πρόκειται για πρακτικές στο πεδίο της γεωργίας ακρίβειας», δήλωσε στη EURACTIV η Copa Cogeca.