Η Αφρικανική Ένωση και η ΕΕ υιοθετούν κοινή στάση για την επισιτιστική ασφάλεια εν μέσω προειδοποιήσεων για λιμό

Η είδηση έρχεται μετά την ομιλία του προέδρου της Σενεγάλης και προέδρου της Αφρικανικής Ένωσης, Μακί Σαλ, στους ηγέτες της ΕΕ την Τρίτη (31 Μαΐου) εκ μέρους της ΑΕ, όπου εντυπωσιάστηκε από τη σοβαρότητα της τρέχουσας κατάστασης. [EPA-EFE]

Η ΕΕ και η Αφρικανική Ένωση συμφώνησαν σε ένα ενιαίο μήνυμα για την επισιτιστική ασφάλεια, το οποίο επιρρίπτει την ευθύνη για τις διαταραχές στον εφοδιασμό με τρόφιμα αποκλειστικά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, εν μέσω προειδοποιήσεων για «καταστροφικό» λιμό.

Βασικός στόχος είναι να διατηρηθεί το μήνυμα ότι η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την τρέχουσα κατάσταση και όχι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι όσον αφορά το μήνυμα, ότι δεν είναι οι κυρώσεις, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την απελευθέρωση σιτηρών και δημητριακών από την Ουκρανία ή από τα λιμάνια, όπως στην Οδησσό», δήλωσε στη EURACTIV πηγή της ΕΕ εντός της αίθουσας της συνόδου κορυφής.

Η Αφρικανική Ένωση θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε η πηγή, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρουσιαστεί ένα ενιαίο μέτωπο.

Η είδηση έρχεται μετά την ομιλία του προέδρου της Σενεγάλης και προέδρου της Αφρικανικής Ένωσης, Μακί Σαλ, στους ηγέτες της ΕΕ την Τρίτη (31 Μαΐου) εκ μέρους της ΑΕ, όπου εντυπωσιάστηκε από τη σοβαρότητα της τρέχουσας κατάστασης.

Ενώ η κρίση έχει παγκόσμιο αντίκτυπο, πολλές χώρες της Αφρικής είναι ιδιαίτερα ευάλωτες λόγω της εξάρτησής τους από τις ρωσικές και ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων, σε συνδυασμό με την ήδη ασταθή κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας.

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ σχετικά με την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στον κόσμο το 2020 έδειχναν ότι 282 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο των υποσιτιζόμενων ανθρώπων στον κόσμο, ζουν στην Αφρική. Εν τω μεταξύ, η πανδημία COVID-19 βύθισε επιπλέον 46 εκατομμύρια Αφρικανούς σε κίνδυνο πείνας και υποσιτισμού.

«Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική και ότι τα χειρότερα μπορεί να έρθουν ακόμα, αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση», προειδοποίησε ο Σαλ, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι αποδόσεις των σιτηρών στην Αφρική θα μειωθούν κατά 20-50% φέτος.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει «δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις» τόσο για την ΕΕ όσο και για την αφρικανική ήπειρο.

Ο Σαλ κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να κάνουν «ό,τι είναι δυνατόν» για να απελευθερώσουν τα διαθέσιμα αποθέματα σιτηρών και να διασφαλίσουν τη μεταφορά και την πρόσβαση στην αγορά, ώστε να αποφευχθεί το «καταστροφικό σενάριο των ελλείψεων και της εκτεταμένης αύξησης των τιμών».

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος πρότεινε στην ΕΕ και την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (AfDB) να εξετάσουν πώς η πρωτοβουλία FARM (Αποστολή για την ανθεκτικότητα των τροφίμων και της γεωργίας) του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της AfDB θα μπορούσαν να υποστηρίξουν με τον καλύτερο τρόπο τις μαζικές επενδύσεις στη γεωργία.

Ο στόχος θα ήταν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα εργαλεία για τον εκσυγχρονισμό και τη μηχανοποίηση του τομέα με τις πιο πρόσφατες καινοτόμες τεχνικές, ώστε να διασφαλιστεί η κατάλληλη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και να βελτιωθούν οι αποθηκευτικές δυνατότητες.

«Αυτό που μας λείπει, και αυτό που μπορείτε να προσφέρετε, είναι οι οικονομικές και τεχνολογικές επενδύσεις που απαιτούνται για να παράγουμε περισσότερα και καλύτερα και να δημιουργήσουμε κοινή ευημερία», δήλωσε ο Σαλ.

Από την πλευρά του, ο Μισέλ χαιρέτισε την ιδέα, λέγοντας ότι η ΕΕ είναι «έτοιμη να λάβει μέτρα στήριξης στο πνεύμα της εταιρικής σχέσης» για να συμβάλει στη βελτίωση και την ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων στην Αφρική.

Οι ηγέτες της ΕΕ σιωπούν για τις λεπτομέρειες των διαδρόμων αλληλεγγύης

Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ είχαν λιγότερα να πουν σχετικά με τις πρακτικές πτυχές της πρότασης της Επιτροπής για τη δημιουργία των λεγόμενων «λωρίδων αλληλεγγύης», οι οποίες αποσκοπούν στη δημιουργία εναλλακτικών διαδρομών εφοδιαστικής για το ουκρανικό σιτάρι με τη χρήση όλων των σχετικών μέσων μεταφοράς.

«Δεν συζητήθηκε λεπτομερώς το πώς θα μοιάζουν αυτές οι λωρίδες αλληλεγγύης», δήλωσε πηγή.

Ομοίως, δεν έγινε συζήτηση για συγκεκριμένες προτάσεις, για παράδειγμα για τη δημιουργία διαδρόμου μέσω Λευκορωσίας, ή για την προσφορά του Βούλγαρου πρωθυπουργού Κίριλ Πετκόφ να χρησιμοποιηθεί το βουλγαρικό λιμάνι της Βάρνας ως εναλλακτική διαδρομή, επιβεβαίωσε η πηγή.

«Εάν δεν θέλουμε να πάνε χαμένα τα αποθέματα, αυτό πρέπει να γίνει επειγόντως», δήλωσε η πηγή.

Μια άλλη πηγή της ΕΕ δήλωσε στη EURACTIV ότι το θέμα είναι πιθανό να τεθεί εκ νέου στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

Υποστηρικτές

Measure co-financed by the European Union