Hogan: η απώλεια των αρμοδιοτήτων των κρατικών ενισχύσεων δεν θα αποδυναμώσει τον νέο επικεφαλής Γεωργίας της ΕΕ

[Sarantis Michalopoulos]

«Όσο οι γεωργοί που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μπορούν να απολαμβάνουν τις μειώσεις από τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων για τον γεωργικό τομέα, δεν έχει στ’ αλήθεια σημασία το ποιά γενική διεύθυνση είναι αρμόδια για αυτές τις υπηρεσίες», δήλωσε ο απερχόμενος Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ,  Phil Hogan, απαντώντας για τον τελευταίο οργανωτικό ανασχηματισμό της Επιτροπής.

Η εκλεγμένη πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, αποφάσισε να μεταφέρει την «ευαίσθητη» αρμοδιότητα των κρατικών ενισχύσεων, στη γεωργία και στην αλιεία, από τις δυο Γενικές Διευθύνσεις Γεωργίας (DG AGRI), Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας (DG MARE), στις υπηρεσίες που υποστηρίζουν  τη Μαργκρέτε Βεστάγκερ, στη DG COMP.

Οι ρυθμίσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν, για παράδειγμα, τον κανόνα de minimis, δηλαδή το ανώτερο όριο για τις εθνικές παρεμβάσεις στήριξης των αγροτών, χωρίς την ανάγκη προηγούμενης έγκρισης από την Επιτροπή, που αυτή τη στιγμή ορίζεται σε 15.000-25.000 ευρώ ανά τρία χρόνια για κάθε γεωργική εκμετάλλευση.

Η απόφαση να στερηθεί η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας, DG AGRI, την εποπτεία των κρατικών ενισχύσεων, ήλθε χωρίς προειδοποίηση και χωρίς να δοθούν επίσημες εξηγήσεις από την Επιτροπή, μετά την ανακοίνωση.

Η EURACTIV στην αρχή ζήτησε από το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε, τους λόγους που οδήγησαν στην απροσδόκητη αυτή μεταφορά των αρμοδιοτήτων. Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της επιβολής του ανταγωνισμού σε όλο το φάσμα και να υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση του ανταγωνισμού σε όλους τους τομείς.

Μετά το ρεπορτάζ της EURACTIV, πολωνικά μέσα ενημέρωσης θεώρησαν την τελευταία εξέλιξη ως «ένα χτύπημα» στον υποψήφιο Επίτροπο Αγροτικής Πολιτικής, Janusz Wojciechowsk, ο οποίος είναι προτεινόμενος από το κυβερνών κόμμα, PiS, (Νόμος και Δικαιοσύνη).

Επίσης, ο Πολωνός Ευρωβουλευτής Jan Olbrycht, από το κόμμα της αντιπολίτευσης, Civic Platform, υπαινίχθηκε στο Twitter, ότι αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένδειξη δυσπιστίας της προέδρου της Επιτροπής,  Von der Leyen’s, στον Πολωνό υποψήφιο.

Ο βουλευτής Robert Telus, του PiS, εξήγησε στο πολωνικό ραδιόφωνο polskieradio24, ότι πρόκειται για αναδιοργανώσεις των διοικητικών κλάδων, κάτι  που συμβαίνει όταν παρουσιάζεται ένας νέος επικεφαλής, χωρίς αυτό να ερμηνεύεται ως έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Wojciechowski. Αυτή η άποψη δεν είναι «βέβαιο» ότι έπεισε τους περισσότερους.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί μεταφέρθηκε αυτή η αρμοδιότητα», σχολίασε ο Marek Sawicki, πρώην υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας  και μέλος του Πολωνικού Λαϊκού Κόμματος, προσθέτοντας ότι, ο Wojciechowski, ως δικηγόρος, γνωρίζει αρκετά καλά, πώς να διαπραγματευτεί αυτά τα ζητήματα.

Δεν υπάρχει θέμα για τον Χόγκαν

Σε ερώτηση που έθεσε η EURACTIV, στον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της  ΕΕ Phil Hogan, μετά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας στο Ελσίνκι στις 24 Σεπτεμβρίου, ο ίδιος απέρριψε την ερμηνεία των Πολωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, λέγοντας ότι: «δεν αποδέχομαι αυτή την ανάλυση καθώς είναι μια τακτική αποδυνάμωσης του διάδοχού μου».

Αναγνώρισε την ύπαρξη διαφορετικών κανόνων ανταγωνισμού στη γεωργία, σε αντίθεση με άλλους τομείς, καθώς και για τις μειώσεις που ισχύουν σε συγκεκριμένες χώρες και όχι αλλού.

«Χρησιμοποιούμε τις κρατικές ενισχύσεις, τον κανόνα de minimis και όλα αυτά τα μέσα για να βοηθήσουμε τους αγρότες μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά, δεν έχω καμία απολύτως δυσκολία πάνω στο ποια Γενική Διεύθυνση έχει αυτές τις αρμοδιότητες», είπε ο Χόγκαν.

Επίσης εξήγησε ότι τα εργαλεία είναι διαθέσιμα από καιρό σε καιρό για να βοηθήσουν τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τη ξηρασία, τις πλημμύρες ή τις δυσκολίες στην αγορά, προσθέτοντας ότι μπορεί η γεωργική κρατική ενίσχυση να ενσωματωθεί με την υποστήριξη άλλων τομέων αλλά αυτό που θα πρέπει να ενδιαφέρει είναι να υπάρχουν τα εργαλεία αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων.

«Όσο αυτά τα εργαλεία είναι διαθέσιμα, θα βρίσκονται εκεί για να μπορούν να αξιοποιηθούν και δεν έχει για εμένα πραγματικά ενδιαφέρον, για το ποιος ήταν στη θέση του διαχειριστή», κατέληξε.

Ωστόσο, το ισχύον πλαίσιο των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις που αφορά τη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές και έχει κατασκευαστεί  από τον Κανονισμό περί απαλλαγής κατά κατηγορία για γεωργικές εκμεταλλεύσεις (ABER) και από τις κατευθυντήρες γραμμές της ΕΕ  για τις κρατικές ενισχύσεις στον γεωργικό και δασικό τομέα (GL), λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Η διαδικασία αναθεώρησης για την περίοδο 2021-2027, βρίσκεται σε εξέλιξη και η Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει, τον Φεβρουάριο, υπό την ευθύνη της Γενικής Διεύθυνσης  της Γεωργίας, DG AGRI, έναν νέο κανόνα «de minimis».

Μετά τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG COMP), θα είναι υπεύθυνη για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, η οποία πραγματικά θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει ολόκληρο το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων.