Γιούνκερ: «Κανένας καταναλωτής δεύτερης κατηγορίας στην ενιαία αγορά»

[European Parliament]

«Δεν θα πρέπει να υπάρχουν «καταναλωτές δεύτερης κατηγορίας» στην ενιαία αγορά», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Σε μια Ένωση των ίσων, δεν μπορεί να υπάρξουν καταναλωτές δεύτερης κατηγορίας. Δεν θα δεχθώ ότι σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης πωλούνται τρόφιμα χαμηλότερης ποιότητας από ό, τι σε άλλες χώρες, παρά το γεγονός ότι η συσκευασία και το branding είναι πανομοιότυπα».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το κανονιστικό πλαίσιο που απαγορεύει τέτοιου είδους πρακτικές υπάρχει ήδη, αλλά πλέον κρίνεται αναγκαία η άμεση εφαρμογή του.

Ωστόσο, δεν κατέστη σαφές σε ποιες κοινοτικές διατάξεις αναφερόταν ο κ. Γιούνκερ. Πάντως, η πρακτική της αλλαγής ή τροποποίησης τροφίμων στις διάφορες χώρες είναι νόμιμη, σύμφωνα με τον κανονισμό για την ενημέρωση των καταναλωτών, με την προϋπόθεση ότι αναγράφονται τα συστατικά του προϊόντος.

Αν και νόμιμη, η συγκεκριμένη πρακτική δεν σημαίνει ότι πρέπει να θεωρείται δίκαιη, εξήγησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, συμπληρώνοντας ότι συνιστά πρακτική αθέμιτου ανταγωνισμού στον τομέα του εμπορίου.

Τις προσεχείς εβδομάδες, η Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει οδηγίες που θα «βοηθήσουν τις εθνικές αρχές για την προστασία καταναλωτών, να αξιοποιήσουν καλύτερα την υπάρχουσα νομοθεσία της ΕΕ για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση αδικαιολόγητων διαφορών».

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της ΕΕ, Věra Jourová, ανέλαβε τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, διαπιστώνοντας ότι σε αρκετές χώρες υπήρχαν διαφορές στη σύνθεση των συστατικών σε προϊόντα του ίδιου εμπορικού σήματος.

Σε σχετικό βίντεο που ανάρτησε στο Twitter δήλωσε:

«Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν προϊόντα διπλής τυποποίησης στην Ένωσή μας. Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά την υπόθεση μαζί με τον πρόεδρο Γιούνκερ. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην Ευρώπη».

Η Επιτροπή θα αναπτύξει μια μεθοδολογία για την εναρμόνιση των δοκιμών των τροφίμων στα κράτη μέλη. Επίσης, συνεργάζεται για τη δημιουργία νέου κώδικα δεοντολογίας όσον αφορά τα εμπορικά σήματα.

Μια κίνηση λαϊκισμού;

Η βιομηχανία τροφίμων απέρριψε την κατηγορία περί «καταναλωτών δεύτερης κατηγορίας».

Η FoodDrinkEurope δήλωσε ότι οι διαφορές στη σύνθεση των τροφίμων, οφείλονται σε πολλές μεταβλητές, όπως την προσαρμογή στις τοπικές προτιμήσεις και τη χρήση τοπικών συστατικών.

«Σίγουρα δεν αντιμετωπίζουμε τους πελάτες μας με περιφρόνηση. Υποστηρίζουμε τους αυστηρούς δοκιμαστικούς ελέγχους, για να αξιολογήσουμε με σαφήνεια την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της FoodDrinkEurope.

Επιπλέον, το Consumer Choice Center εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον πρόεδρο Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας της δήλωσή του «λαϊκιστική κίνηση», σύμφωνα με τον υπεύθυνο ευρωπαϊκών υποθέσεων, Luca Bartoletti.

«Τα εμπορικά σήματα θεωρούν αυτή την πρακτική νόμιμη, καθώς δεν υπάρχει ευρωπαϊκή ρύθμιση για το θέμα αυτό», πρόσθεσε.

Η Ευρωβουλευτής της Ρουμανίας, Daciana Sabru, επεσήμανε ότι: «Χρειαζόμαστε επειγόντως μεγαλύτερη σαφήνεια από την Επιτροπή σχετικά με την τρέχουσα νομική κατάσταση πριν μετατοπιστεί η ευθύνη στα κράτη μέλη. Συγκεκριμένα, ποιος νόμος απαγορεύει αυτές τις πρακτικές; Επιπροσθέτως, το υπάρχον νομικό πλαίσιο καλύπτει επαρκώς όλα αυτά τα σενάρια;».

X