Γαλλία: Πλήγμα για την παραγωγή κρασιού τα ακραία καιρικά φαινόμενα

[Videnko/Shutterstock]

Σημαντική πτώση κατά 18% αναμένεται να καταγράψει φέτος η παραγωγή γαλλικού κρασιού, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, ανέφερε σε σχετική δήλωσή του το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας την Παρασκευή (25 Αυγούστου). Η EURACTIV σε συνεργασία με την Ouest France μεταδίδουν.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί ήδη μερικά από τα πιο βραβευμένα κρασιά στον κόσμο. Από το 2003, τα επαναλαμβανόμενα κύματα καύσωνα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους Γάλλους οινοπαραγωγούς αναφορικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Η οινοποίηση κρασιού θα μπορούσε να φθάσει τα 37,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2017, ποσοστό που είναι 18% χαμηλότερο σε σύγκριση με το 2016 και 17% χαμηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών», σύμφωνα με το υπουργείο.

Απαισιόδοξοι οι οινοπαραγωγοί στην Ιταλία εξαιτίας των καιρικών συνθηκών

Τη συγκομιδή σταφυλιών ξεκίνησαν οι οινοπαραγωγοί στην Ιταλία παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες, με την υπερβολική ζέστη να πλήττει τη χώρα. Φέτος, η σοδιά αναμένεται να είναι μικρότερη ποσοτικά, αλλά καλύτερης ποιότητας.

Η παρατεταμένη ξηρασία που έχει καταστρέψει καλλιέργειες σε όλη …

Ο παγετός και η ξηρασία πλήττουν την παραγωγή

Η πτώση της παραγωγής αποδίδεται κυρίως στον σοβαρό παγετό που σημειώθηκε την άνοιξη, επηρεάζοντας σε σημαντικό βαθμό όλες τις αμπελουργικές καλλιέργειες.

Ισχυρότερο πλήγμα έχουν δεχθεί οι νοτιοδυτικές αμπελουργικές ζώνες (ιδιαίτερα στο Bordeuax), του Charentes, της Αλσατίας και της Jura.

Παρόλο που σε ορισμένες περιοχές (κυρίως στην κοιλάδα του Λίγηρα) οι αμπελώνες μπόρεσαν να αντισταθμίσουν, εν μέρει, τις απώλειες,  «τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν η Βουργουνδία, η Languedoc, καθώς επίσης διάφορα τμήματα της νοτιοανατολικής και νοτιοδυτικής Γαλλίας».

Επιπλέον, η ξηρασία στη νοτιοανατολική Γαλλία, την Κορσική, τη Languedoc και τη Beaujolais σε συνδυασμό με το κύμα καύσωνα και τον άνεμο, κυρίως στην κοιλάδα του Ροδανού, οδήγησαν σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων, κάνοντας λόγο για κατακόρυφη μείωση της παραγωγής κρασιού σε αυτές τις περιοχές.

Από την άλλη πλευρά, η ξηρασία φαίνεται να βοηθά τους οινοπαραγωγούς, καθώς επιτρέπει έλεγχο των παρασίτων. Το υπουργείο Γεωργίας αναφέρει, ότι ακριβώς λόγω της ξηρασίας «στις περισσότερες περιοχές οι πιθανότητες εκδήλωσης διαφόρων ασθενειών ήταν χαμηλές».

Σε απάντηση στο κύμα καύσωνα, οι πρώτες συγκομιδές ξεκίνησαν 10 έως 15 ημέρες νωρίτερα στη ζώνη της Μεσογείου (στη Languedoc, τη Roussillon, σε νοτιοανατολικά τμήματα της Γαλλίας και την Κορσική).

X