Φον ντερ Λάιεν για επισιτιστική κρίση: Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και συνεχίστε το εμπόριο

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής, οι παγκόσμιοι εταίροι αναμένουν από την ΕΕ και άλλες μεγάλες οικονομίες να αναλάβουν δράση για να επιδείξουν «την ίδια αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη που επιδείξαμε προς την Ουκρανία, όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της κρίσης επισιτιστικής ασφάλειας». [EPA-EFE]

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε σε επίδειξη παγκόσμιας αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προτρέποντας τα κράτη να διατηρήσουν το εμπόριο ανοιχτό, ενώ υποσχέθηκε στήριξη της ΕΕ στις πιο ευάλωτες χώρες.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού μαστίζεται από αβεβαιότητα, ιδίως όσον αφορά το σιτάρι, τα δημητριακά και τα βρώσιμα έλαια.

Ως εκ τούτου, η σύγκρουση, σε συνδυασμό με τον θανατηφόρο συνδυασμό των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 και των αυξανόμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, προβλέπεται ότι θα ωθήσει περίπου 275 εκατομμύρια ανθρώπους σε υψηλό κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας σε όλο τον κόσμο.

«Και υπό τον παγκόσμιο πληθωρισμό, αυτός ο κίνδυνος και αυτοί οι αριθμοί μπορούν γρήγορα να ξεφύγουν περαιτέρω από τον έλεγχο», προειδοποίησε η Φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τετάρτη (8 Ιουνίου). Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δεν πρέπει να έχουμε «ψευδαισθήσεις σχετικά με την πρόκληση που έρχεται».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής, οι παγκόσμιοι εταίροι αναμένουν από την ΕΕ και άλλες μεγάλες οικονομίες να αναλάβουν δράση για να επιδείξουν «την ίδια αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη που επιδείξαμε προς την Ουκρανία, όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της κρίσης επισιτιστικής ασφάλειας».

Αλληλεγγύη και υποστήριξη

Η πρόεδρος της Επιτροπής επανέλαβε επίσης τη σημασία της αλληλεγγύης και της στήριξης προς τις πιο ευάλωτες χώρες.

«Η ενότητα και η υποστήριξη είναι τα ισχυρότερα μηνύματα που μπορούμε να στείλουμε απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα και τη ρωσική παραπληροφόρηση», δήλωσε, περιγράφοντας τα σχέδια της ΕΕ να παράσχει επιπλέον 225 εκατ. ευρώ στους εταίρους της νότιας γειτονίας.

Μια πρόσφατη έκθεση που εκπονήθηκε από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες οργανώσεις τροφίμων διαπίστωσε ότι η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια θα επιδεινωθεί περαιτέρω σε 20 χώρες κατά τους επόμενους μήνες.

Η πρόεδρος τόνισε επίσης την ανάγκη να επενδύσουμε στην ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας της τοπικής παραγωγής. Αυτό περιλαμβάνει μια πρωτοβουλία για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της ίδιας της Αφρικής, η οποία, όπως είπε, θα είναι «ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της περιοχής».

Εν τω μεταξύ, ο προϋπολογισμός της ΕΕ έχει ήδη διαθέσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις σε προγράμματα γεωργίας και διατροφής, ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ εξετάζει επί του παρόντος τη δυνατότητα κινητοποίησης επιπλέον 600 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης.

«Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε μέσω της δικής μας αντίδρασης και μέσω των εργασιών μας στο πλαίσιο της G7 και με άλλους εταίρους», υποσχέθηκε.

Για τον σκοπό αυτό, η φον ντερ Λάιεν παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης τεσσάρων σημείων, το πρώτο από τα οποία περιλαμβάνει τη διατήρηση των αγορών ανοιχτών χωρίς περιορισμούς ή ελέγχους στις εξαγωγές, ώστε να μπορεί να συνεχιστεί το εμπόριο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί τις εξαγωγές τροφίμων της, και το ίδιο πρέπει να κάνουν και όλοι οι άλλοι», δήλωσε.

Αυτό περιλαμβάνει επίσης την εντατικοποίηση των εργασιών στις λεγόμενες «λωρίδες αλληλεγγύης»: τη δημιουργία εναλλακτικών διαδρομών εφοδιαστικής με τη χρήση όλων των σχετικών τρόπων μεταφοράς, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα σιτηρά που έχουν μπλοκαριστεί στην Ουκρανία θα φτάσουν στην αγορά το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, η πρόεδρος παραδέχθηκε ότι αυτό θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο χωρίς πρόσβαση στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

«Χρειαζόμαστε [αυτά τα λιμάνια] να λειτουργήσουν και πάλι, διότι η πλειονότητα των ουκρανικών σιτηρών μπορεί να εξαχθεί εγκαίρως μόνο μέσω της διαδρομής της Μαύρης Θάλασσας», τόνισε.

Οι κυρώσεις της ΕΕ «δεν επηρεάζουν τα τρόφιμα»

Εν τω μεταξύ, η φον ντερ Λάιεν βρήκε επίσης την ευκαιρία να τονίσει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της δράσης της Ρωσίας και μόνο, προσθέτοντας ότι τα τρόφιμα έχουν γίνει «μέρος του οπλοστασίου τρόμου του Κρεμλίνου».

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: Ενώ η Ρωσία ενεργά οπλοποιεί την πείνα, οι κυρώσεις της ΕΕ είναι προσεκτικά σχεδιασμένες ώστε να αποφεύγεται ο αρνητικός αντίκτυπος», είπε. Η ίδια τόνισε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ «δεν επηρεάζουν το εμπόριο σιτηρών ή άλλων τροφίμων μεταξύ της Ρωσίας και τρίτων χωρών».

Τα σχόλιά της έρχονται με αφορμή την υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αφήγηση ότι οι δυτικές κυρώσεις είναι υπεύθυνες για τη διακοπή της παγκόσμιας προσφοράς σιτηρών και λιπασμάτων.

Αυτή η αφήγηση κερδίζει ήδη έδαφος στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αμφισβήτησή της, οι ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν πρόσφατα με τον πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης και πρόεδρο της Σενεγάλης, Μακί Σαλ, για να συμφωνήσουν σε μια κοινή στάση η οποία επιρρίπτει την ευθύνη για τις διαταραχές στον εφοδιασμό τροφίμων εξ ολοκλήρου στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ωστόσο, ο Σαλ συναντήθηκε έκτοτε με τον Πούτιν, μετά την οποία απηύθυνε έκκληση για την αναστολή των κυρώσεων κατά των δημητριακών και άλλων βασικών προϊόντων.

«Ας επιμείνουμε λοιπόν στην αλήθεια: Αυτή η επισιτιστική κρίση τροφοδοτείται από τον επιθετικό πόλεμο του Πούτιν», τόνισε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι είναι «καθήκον μας να διαλύσουμε τη ρωσική παραπληροφόρηση».

Υποστηρικτές

Measure co-financed by the European Union