Έλλειψη τροφίμων αντιμετωπίζουν οι Ολλανδοί εν μέσω ανοιξιάτικης ξηρασίας

Έτσι, οι Ολλανδοί αγρότες αναγκάστηκαν να αναλάβουν επιπλέον εργασία για να συμβαδίσουν με την παραγωγή, αλλά η έλλειψη βροχής δυσκόλεψε τη βλάστηση των σπόρων. [Shutterstock/symbiot]

Η ένωση αγροτών, ZLTO, φοβάται ότι η έλλειψη βροχής αυτή την άνοιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτυχία των καλλιεργειών και συνεπώς σε έλλειψη τροφίμων, αναφέρει ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας NOS.

Η Ουκρανία είναι υπεύθυνη για το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών, πράγμα που σημαίνει ότι οι εξαγωγές έχουν μειωθεί λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Έτσι, οι Ολλανδοί αγρότες αναγκάστηκαν να αναλάβουν επιπλέον εργασία για να συμβαδίσουν με την παραγωγή, αλλά η έλλειψη βροχής δυσκόλεψε τη βλάστηση των σπόρων.

«Δεν μπορούμε να βγάλουμε τα φυτά σε γλάστρες και να τα σπείρουμε ή να τα κρατήσουμε ζωντανά τόσο νωρίς μέσα στη χρονιά», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ZLTO Γιάνους Σίπερς, αναφέρει το NOS.

Την Τρίτη (3 Μαΐου), το Συμβούλιο Υδάτων του Δέλτα του Μπράμπαντσε εφάρμοσε απαγόρευση συλλογής νερού από τάφρους, ρυάκια και κανάλια λόγω της ξηρασίας – η οποία, αν συνεχιστεί, θα οδηγήσει σε έλλειψη τροφίμων, καθώς και σε θάνατο ζώων και φυτών.

«Αν δεν αρχίσουν να καλλιεργούν τώρα, θα έχουμε πολύ λιγότερα σιτηρά στην Ολλανδία. Και σε όλη την Ευρώπη, επειδή η ξηρασία είναι αρκετά εκτεταμένη», δήλωσε ο Σίπερς.

Η ZLTO εκπροσωπεί 12.000 αγρότες και κηπουρούς στο Ζίλαντ, το Νορντ Μπράμπαντ και το Ζούιντ-Γκέλντερλαντ.

Υποστηρικτές

Measure co-financed by the European Union