«Μπλόκο» Τραμπ σε μέτρα υπέρ της προστασίας των πτηνοτρόφων

[Reuters]

Νέα δυσάρεστα μαντάτα για τον πολύπαθο κλάδο των πτηνοτρόφων στις ΗΠΑ, καθώς η διοίκηση Τραμπ αποφάσισε να εμποδίσει την ενεργοποίηση νέων κανονισμών για την προστασία των παραγωγών από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Lawrence Journal-World στο Κάνσας, η αγροτική κοινότητα αντιδρά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι προτάθηκαν από μια ομοσπονδιακή υπηρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, αποσκοπούν στη διευκόλυνση των πτηνοτρόφων, που θα ήθελαν να καταθέσουν καταγγελίες ενάντια σε μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των πουλερικών.

Ένας από αυτούς τους εταιρικούς κολοσσούς στην επεξεργασία τροφίμων είναι και η Tyson Foods, η οποία, ως γνωστόν, συνάπτει συμβάσεις με τους πτηνοτρόφους, προκειμένου να τους παρέχει ζωικό κεφάλαιο (σ.σ. παρτίδες νεοσσών) για να αναθρέψουν. Οι πτηνοτρόφοι αποκομίζουν ένα συγκεκριμένο ποσό για κάθε κιλό που αυξάνεται το βάρος των πουλερικών, πριν τα παραδώσουν πίσω στην εταιρεία. Όλο αυτό, φυσικά, με το αζημίωτο για τις ισχυρές επιχειρήσεις, καθώς η τελική αγορά των πουλερικών γίνεται σε εξευτελιστικές τιμές.

Στη Νεμπράσκα, η τοπική Οργάνωση Ανταγωνιστικών Αγορών χαρακτήρισε την απόφαση ως «χαστούκι στο πρόσωπο της αγροτικής Αμερικής». Σύμφωνα με τον Don Stull, πρώην καθηγητή Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο του Κάνσας και νυν αντιπροέδρου της οργάνωσης, ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι ο πτηνοτρόφος δεν έχει τον έλεγχο της ποιότητας των νεοσσών που λαμβάνει. Μπορεί να είναι υγιείς ή μπορεί να έχουν ήδη υποστεί βακτηριακές μολύνσεις ή γενετικές ανωμαλίες που θα τους οδηγούν στον θάνατο πριν επιστραφούν.

Επιπλέον, λόγω των συμφωνιών περί μη δημοσιοποίησης των εν λόγω συμβάσεων, οι καλλιεργητές δεν γνωρίζουν, εάν καταβάλλονται σε εκείνους οι ίδιες αμοιβές που δίνονται σε άλλους παραγωγούς.

X