Αξιωματούχος ιδρύματος Syngenta: η Ασία και η Αφρική θα τροφοδοτήσουν τον κόσμο με βιώσιμο τρόπο

[Maya83/Flickr]

Αν θέλουμε να τροφοδοτήσουμε τον πλανήτη με βιώσιμες μεθόδους μέχρι τα μέσα του αιώνα, το φαγητό πρέπει να έρθει σε πολύ μεγαλύτερους όγκους από την Ασία και την Αφρική, δήλωσε ο επικεφαλής του Ιδρύματος Syngenta, Simon Winter σε συνέντευξή του στη EURACTIV.COM.

«Οι αυξήσεις στις αποδόσεις που πρόκειται να λάβουν χώρα στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και ούτω καθεξής, θα είναι συγκρατημένες σε σύγκριση με τις προκλήσεις όσον αφορά την ποσότητα τροφίμων που πρέπει να παραχθεί».

Η αποστολή του ιδρύματος είναι να συμβάλει στη μεταμόρφωση της μικρής γεωργίας στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως στην Ασία και την Αφρική.

«Τα χάσματα απόδοσης που έχουμε τώρα είναι πολύ σημαντικά ακόμη στην Αφρική και την Ασία. Οι μικροί ιδιοκτήτες δεν έχουν πρόσβαση στις τεχνολογίες και στη γνώση για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βελτιώσουν την καλλιέργειά τους και να κλείσουν αυτά τα κενά στις αποδόσεις. Και εκεί έρχεται το ίδρυμα», σημείωσε.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί από 7,3 δις σήμερα σε 9,7 δις το 2050, σύμφωνα με τις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών, γεγονός που σημαίνει ότι η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να διπλασιαστεί για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες.

Ωστόσο, οι οικολόγοι δεν συμμερίζονται αυτήν την άποψη. Υποστηρίζουν ότι ο πλανήτης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τον υποσιτισμό και την παχυσαρκία και ζητούν καλύτερη διανομή τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στη Euractiv.com

X