Αραχωβίτης: η Ελλάδα θέλει απλοποίηση της ΚΑΠ και είναι αρνητική στην εισαγωγή ποικιλιών με διασταύρωση στο κρασί

Δηλώσεις – και μάλιστα κατηγορηματικές – έκανε ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας, που έλαβε χώρα σήμερα Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, συμπυκνώνοντας το νόημα της τοποθέτησης της Ελλάδας στα σημεία της ατζέντας που συζητήθηκαν.

Συγκεκριμένα ο κ. Αραχωβίτης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών συζητήθηκαν δύο βασικά θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Το ένα έχει να κάνει με τους σχεδιασμούς για την καινούρια ΚΑΠ και την πορεία της – βάσει των ερωτημάτων που έθεσε η ρουμανική Προεδρία –  και το δεύτερο ήταν σχετικά με την ΚΟΑ (Κοινή Οργάνωση Αγοράς) του οίνου και την εισαγωγή ποικιλιών με διασταύρωση πέρα του Vitis vinifera. Στο πρώτο θέμα η Ελλάδα επανέλαβε τις γνωστές της θέσεις, ζητώντας απλοποίηση των διαδικασιών για την ΚΑΠ και μία δυνατότητα οι χώρες να έχουν ευελιξία, χωρίς να ξεφεύγουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά να μπορούν να διαχειριστούν τα προγράμματα με βάση τις ανάγκες και τις προοπτικές της ιδιαιτερότητας της κάθε χώρας.

Σχετικά με το δεύτερο, με την ΚΟΑ, η χώρα μας είναι κάθετα αντίθετη και τονίστηκε με έντονο τρόπο ότι δεν επιθυμεί την εισαγωγή διασταυρώσεων ειδών που θα προέρχονται από άλλα είδη μαζί με το Vitis vinifera. Θεωρούμε ότι η εισαγωγή τέτοιων ειδών θα πλήξει την ποιότητα του ελληνικού οίνου και δεν έχει να ωφελήσει, παρά ελάχιστα, την ελληνική ποιοτική παραγωγή.   

Τελευταίο θέμα που απασχολεί τη χώρα μας είναι οι αγροτικές κινητοποιήσεις, όπου παρατηρείται μία κινητικότητα τις τελευταίες ώρες. Θεωρούμε ότι τα προβλήματα λύνονται με διάλογο. Ήδη από την προηγούμενη συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών πολλά ζητήματα έχουν λυθεί. Το γνωρίζουν οι αγρότες στη χώρα μας και για ό,τι είπαμε και  υποσχεθήκαμε στους αγρότες στα μπλόκα, οι διαδικασίες επίλυσής τους – στο βαθμό που επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες – προχωράνε. Περιμένουμε λοιπόν τους αγρότες, τους εκπροσώπους των αγροτών των μπλόκων, στην επόμενη συνάντησή μας, όποτε αυτοί το ορίσουν. Σας ευχαριστώ πολύ».