Απασχόληση και βιωσιμότητα οι προκλήσεις της νέας ΚΑΠ

Ποιες είναι οι προκλήσεις της νέας ΚΑΠ [Telegraph]

Από την έναρξη της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) το 2015, οι γεωργοί της ΕΕ έχουν έρθει αντιμέτωποι με μια σειρά από κρίσεις. Ο οικολογικός προσανατολισμός της ΚΑΠ («πρασίνισμα» της ΚΑΠ) έχει βοηθήσει τους αγρότες να διατηρήσουν τα έσοδά τους, ωστόσο, ζητήματα όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας και η πρόσβαση στη γη έχουν αναχθεί σε νέες προκλήσεις για την ΚΑΠ.

Συγκεκριμένα, οι κρίσεις πρώτα έπληξαν τον αμπελοοινικό τομέα, μετά τον τομέα παραγωγής χοιρινού κρέατος, ενώ πλέον κρίση αντιμετωπίζουν και οι τομείς παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και σιτηρών. Παρά τα επείγοντα μέτρα που θεσπίστηκαν από την ΕΕ, τα έσοδα των γεωργών έχουν πέσει κατακόρυφα. Σύμφωνα με την Mutualité Agricole, φορέα παροχής κοινωνικής ασφάλισης, το ένα τρίτο του συνόλου των Γάλλων γεωργών θα έχει κερδίσει μόνο 354 ευρώ ανά άτομο το μήνα το 2016.

Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη υποστήριξης από την ΕΕ. Με προϋπολογισμό περίπου 60 δις ευρώ ετησίως, η ΚΑΠ αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογισμού της ΕΕ. Συγκεκριμένα, οι Γάλλοι αγρότες έλαβαν 7.8 δις ευρώ από την ΚΓΠ το 2015, καθώς και 525 εκατ.  από τα ταμεία έκτακτης ανάγκης για τους τομείς που βρίσκονται σε κρίση.

Η μεγαλύτερη κριτική ασκείται στη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ του 2013 που έγινε με σκοπό να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στα περιβαλλοντικά ζητήματα και να επιτραπεί στα κράτη μέλη της ΕΕ να έχουν σημαντικότερο λόγο για το που θα ξοδέψουν το μερίδιο των επιδοτήσεών που τους αναλογεί.

Τα «πράσινα» μέτρα ενισχύουν τα έσοδα

Μετά από προβλήματα που προέκυψαν στην αρχή, τα οικολογικά μέτρα της ΚΓΠ έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Ορισμένες πτυχές της πολιτικής, όπως τα προγράμματα για τη γεωργία και το περιβάλλον που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), έχουν βοηθήσει ακόμη και στην αύξηση του εισοδήματος των αγροτών.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα προγράμματα, οι αγρότες μπορούν να συμφωνήσουν για τη μεταρρύθμιση των γεωργικών πρακτικών τους σε αντάλλαγμα παροχής μπόνους ανά εκτάριο. Αυτό περιλαμβάνει τον περιορισμό της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στο ήμισυ του μέσου όρου για τις φάρμες στην περιοχή τους.

«Είναι κυρίως οι νέοι αγρότες που προσπαθούν να κάνουν αλλαγές στον τρόπο που δουλεύουν», δήλωσε εκπρόσωπος του Φυσικού Πάρκου «Perche» στην Ορν της βορειοδυτικής Γαλλίας, περιοχή η οποία ακολουθεί τον οικολογικό προσανατολισμό της ΚΑΠ.

Ο Σαμιουέλ, 37χρονος παραγωγός γαλακτοκομικών προϊόντων από την Ορν, επιβεβαιώνει την άποψη αυτή. Με το κόστος παραγωγής να είναι υψηλότερο από τις τιμές του γάλακτος, αναγκάζεται να μειώσει τις δαπάνες προκειμένου να καταστήσει την επιχείρησή του βιώσιμη και η ΚΑΠ συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου.

«Όπως οι περισσότεροι αγρότες, χρησιμοποιούσα ολοένα και μικρότερες ποσότητες χημικών προϊόντων. Μετά τα γεωργοπεριβαλλοντικές υποχρεώσεις, έχω μειώσει τη χρήση τους ακόμη περισσότερο και έχω προχωρήσει σε αλλαγές όσον αφορά τις πρακτικές μου», πρόσθεσε.

Πρόσβαση στη γη και εισόδημα

Ανησυχώντας για τον συρρικνούμενο γεωργικό πληθυσμό της Γαλλίας, ο οποίος έχει μειωθεί κατά το ήμισυ μέσα σε μόλις 30 χρόνια, η νέοι αγρότες έχουν ζητήσει μέτρα προκειμένου να καταστεί η πρόσβαση στη γη πιο εύκολη. Οι νέοι αγρότες με υψηλό κίνητρο είναι συχνά σε θέση να ξεκινήσουν ή να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους, και με μόλις το 6% των αγροτών της Ευρώπης κάτω των 35 ετών, η ανάγκη γίνεται ολοένα πιο επιτακτική.

«Ορισμένες χώρες έχουν καταλήξει σε σημαντικές φορολογικές διευκολύνσεις ή σε ενισχύσεις. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης, αλλά η τελική απόφαση εξαρτάται από τα κράτη μέλη», δήλωσε ο Πιέρ Μπασκιού, από τη Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη (DG AGRI).

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κλοντ Κοσονό, αντιπρόεδρο των γαλλικών Επιμελητηρίων Γεωργίας, πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία των αγροτών από τις αποσβέσεις κεφαλαίου, οι οποίες συχνά αποτελούν σημαντική διαρροή εσόδων, ειδικά στο ξεκίνημα ενός αγρότη.

Η «διαδικτυακή» γεωργία αποτελεί απαραίτητη καινοτομία

Το λογισμικό «Isalait» επιτρέπει στους αγρότες να καταγράφουν τα μέλη τους, να παρακολουθούν την παραγωγή γάλακτος πιο εύκολα και να εντοπίζουν τυχόν προβλήματα υγείας που μπορούν να αναπτυχθούν, καθώς και να τα αντιμετωπίσουν. Μέσω του λογισμικού, οι αγρότες μπορούν επίσης να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή την κατάσταση των ζώων τους.

Η συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ έχει μόλις αρχίσει, και θα επικεντρωθεί στο θέμα της βελτίωσης της πρόσβασης σε ψηφιακές υποδομές. Επί τάπητος θα τεθεί και η δυνατότητα χρήσης των γεωργικών επιδοτήσεων ως μηχανισμός ασφάλισης αντί μίας συστηματικής παροχής επιδοτήσεων.

«Πρέπει επίσης να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της δημιουργίας θέσεων εργασίας στον τομέα της γεωργίας», δήλωσε ο Έρικ Αντριέ, Γάλλος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και συντάκτης μιας έκθεσης σχετικά με το θέμα, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη 25 Οκτωβρίου.

X