Ανάληψη δράσης για τον αθέμιτο ανταγωνισμό ζητούν οι Ευρωπαίοι αγρότες

Έκκληση για την αύξηση της διαφάνειας στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και τη θέσπιση της αντίστοιχης ευρωπαϊκής νομοθεσίας απηύθυναν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί προς την Επιτροπή με στόχο την προστασία των παραγωγών από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

Στο πλαίσιο βελτίωσης της νομοθεσίας, η Κομισιόν ανέπτυξε την πρωτοβουλία ενίσχυσης της εφοδιαστικής αλυσίδας μέσω εκπόνησης σχετικής μελέτης που διερευνά τις επιπτώσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και αποσκοπεί στη δημιουργία μιας δικαιότερης αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.

Σύμφωνα με την Copa-Cogeca, τα έσοδα των αγροτών αγγίζουν μόλις το 40% του μέσου όρου της Ε.Ε.

Κομισιόν: Δημόσια διαβούλευση για δικαιότερη αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων στην ΕΕ

Δημόσια διαβούλευση ξεκίνησε η Κομισιόν την Τετάρτη (16 Αυγούστου), αναφορικά με τους πιθανούς τρόπους βελτίωσης της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων της ΕΕ, δεδομένου ότι οι αγρότες βρίσκονται συχνά σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους ισχυρούς μεσάζοντες.

Σε σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή …

Στην εισαγωγή της μελέτης, η Επιτροπή αναφέρει ότι η κατανομή του πενιχρού εισοδήματος των παραγωγών οφείλεται στο γεγονός ότι «δεν διαθέτουν την διαπραγματευτική ισχύ να επιτύχουν ευνοϊκότερες συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες διανομής τροφίμων, με αποτέλεσμα οι μεσάζοντες να συσσωρεύουν κέρδη σε βάρος τους».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Copa-Cogeca, Pekka Pesonen εξέφρασε την ανάγκη η ευρωπαϊκή νομοθεσία «να βελτιώσει τη θέση των αγροτών και να σταματήσει τις αθέμιτες πρακτικές».

Τα πιθανά σενάρια για την εμπορική συμφωνία ΕΕ – Βρετανίας

Σημαντικό αντίκτυπο στις εμπορικές ροές ενδέχεται να προκαλέσουν οι αλλαγές στις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους παγκόσμιους εταίρους, σε περίπτωση εξόδου από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε το …

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «είναι απαράδεκτο οι αγρότες να λαμβάνουν, για παράδειγμα, μόνο το 20% της τιμής μιας μπριζόλας, όταν οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για τις εργασίες παραγωγής της».

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Phil Hogan, παραδέχτηκε ότι η ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων δεν λειτουργεί πάντοτε προς όφελος των παραγωγών, καθώς «οι ίδιοι παραμένουν συχνά ο πιο αδύναμος κρίκος».

 

X