Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη

[aau.at]

Οι νέοι γεωργοί ζητούν έναν ισχυρό προϋπολογισμό για τη ΚΑΠ και στήριξη στην ανανέωση των γενεών

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ανανέωσης των γενεών στο γεωργικό τομέα «είτε τους αρέσει είτε όχι», τονίζουν οι νέοι αγρότες. Για να γίνει αυτό ωστόσο, πρέπει πρώτα να υποστηρίξουν έναν ισχυρό προϋπολογισμό για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2020, όπως αναφέρουν.

«Δεδομένου ότι η ανανέωση των γενεών αποτελεί έναν από τους εννέα στόχους της ΚΑΠ, τα κράτη μέλη θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα είτε τους αρέσει είτε όχι», δήλωσε περαιτέρω στη EURACTIV.com ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Αγροτών (CEJA), Jannes Maes.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έχει προτείνει να προβλεφθεί για τους νέους γεωργούς τουλάχιστον 2% των άμεσων ενισχύσεων που χορηγούνται σε κάθε χώρα της ΕΕ (Πυλώνας 1), συμπληρωμένο από χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο στόχων αγροτικής ανάπτυξης και μέτρα που θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε γεωργικές εκτάσεις και χερσαίες μεταφορές .

Το 2016, μόνο το 11% των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ ήταν νέοι αγρότες ηλικίας κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT, της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ. Η Αυστρία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό νέων γεωργών (22,2%), ακολουθούμενη από την Πολωνία (20,3%) και τη Σλοβακία (19,0%). Από την άλλη πλευρά, η Κύπρος (3,3% όλων των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων), η Πορτογαλία (4,2%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (5,3%) έχουν το χαμηλότερο ποσοστό νέων γεωργών.

Τσεχία: η γη ως επιχείρηση. Οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με διαρρήξεις και οι τιμές ανά εκτάριο αυξάνονται

Το ζήτημα της διαχείρισης της γεωργικής γης απασχολεί τους αγρότες στην Τσεχική Δημοκρατία. Η τσεχική γεωργική γη καταλαμβάνει 4,03 εκατ. εκτάρια και τη μοιράζονται σχεδόν 1,8 εκατ. ιδιοκτήτες, οι οποίοι ωστόσο ζουν δεκάδες χιλιόμετρα μακριά και δεν έχουν καμία σύνδεση με την ύπαιθρο. Οποιαδήποτε είδος γης, λιβάδια, οπωρώνες, κήποι λυκίσκου ή αμπελώνες μισθώνονται σε αγρότες που τα διαχερίζονται για λογαριασμό των λεγόμενων γαιοκτημόνων.

Με αυτόν τον τρόπο, οι γεωργοί κατέχουν ένα μόνο μέρος της γης την οποία εκμεταλλεύονται, καθώς άλλα εκτάρια εκμισθώνονται από έναν ή περισσότερους ιδιοκτήτες, αυξάνοντας έτσι όχι μόνο τις επιχειρηματικές δαπάνες αλλά και τα διοικητικά καθήκοντα.

Επιπλέον, η αγορά γης δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση για τους αγρότες, καθως οι τιμές μπορούν να φτάσουν στα ύψη, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως οι επενδύσεις και οι διαρρήξεις. Τα προβλήματα σχετίζονται επίσης με ανεπίλυτες συνθήκες ιδιοκτησίας που οφείλονται στη συλλογικότητα και την επακόλουθη πολύπλοκη διαδικασία επιστροφής γης και αγροτικής περιουσίας στους αρχικούς ιδιοκτήτες ή στους κληρονόμους τους.

Η κρίση μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, «διμερές ζήτημα» για τις Βρυξέλλες

«Διμερές ζήτημα» χαρακτήρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διπλωματική κρίση μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας που κατέληξε στην ανάκληση του Γάλλου πρέσβη στη Ρώμη, μετά από συνάντηση του Ιταλού αντιπροέδρου και ηγέτη του Κινήματος Πέντε Αστέρων , Luigi Di Maio, με τα «κίτρινα γιλέκα».

Το Παρίσι χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «παρέμβαση» και «απαράδεκτη πρόκληση μεταξύ γειτονικών χωρών και εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και ζήτησε διαβουλεύσεις με τον γάλλο Πρέσβη στη Ρώμη, Christian Masset.

Από το Παρίσι, η γαλλική κυβέρνηση εξήγησε ότι η πρόσκληση για διαβούλευση του πρέσβη της στη Ρώμη, δεν διακόπτει τις σχέσεις, αλλά αποτελεί ένα τρόπο να δείξει την ενόχληση της, ιδίως σε σχέση με την «μη φιλική» χειρονομία εκ μέρους του Luigi di Maio, με τα «κίτρινα γιλέκα».

X