Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη

[aau.at]

ΕΕ: Νέα οδηγία για την ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας

Τα επόμενα χρόνια, οι Ευρωπαίοι πρόκειται να βιώσουν μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ανακυκλώνουν τα απορρίμματα, καθώς και αναφορικά με τον τρόπο μέτρησης της ανακύκλωσης.

Μία από τις πιο εμφανείς αλλαγές θα είναι οι απαιτήσεις για την ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασιών.

Τον Μάιο του 2018 υιοθετήθηκε νέα Οδηγία της ΕΕ για τα απόβλητα συσκευασίας, η οποία αναμένεται να θέσει πολύ πιο φιλόδοξους στόχους και απαιτήσεις, προκειμένου να καταστούν τα προϊόντα εύκολα ανακυκλώσιμα από ό, τι σήμερα.

Οι νέες μετρήσεις δεν θα εξετάζουν μόνο την ανακύκλωση, αλλά θα λάβουν υπόψη και τον κύκλο ζωής ολόκληρου του προϊόντος, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Κάθε χρόνο, ο μέσος Ευρωπαίος παράγει δυόμισι φορές το δικό του βάρος στα απορρίμματα συσκευασίας. Από τα 86,7 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων συσκευασίας που δημιουργήθηκαν το 2016, το 41% ​​αποτελείται από χαρτί. Το πλαστικό και το γυαλί ανέρχονταν σε 16% το καθένα, ενώ το μέταλλο μόνο 5%.

ΕΕ κατά ΗΠΑ για τις ισπανικές ελιές

Η ΕΕ θα εκκινήσει νομικές διαδικασίες στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) κατά των φόρων στις ισπανικές ελιές που επέβαλαν οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ.

«Οι φόροι που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στις ώριμες ελιές από την Ισπανία είναι αδικαιολόγητες, αβάσιμες και ενάντια στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Αύριο, θα θέσουμε το ζήτημα στο σύστημα επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, ζητώντας διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ» ανέφερε η Επίτροπος στο Twitter.

Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν έχει ήδη συζητήσει το ζήτημα με την αμερικανική πλευρά πολλές φορές.

«Από την πλευρά της Κομισιόν, έχουμε ήδη θέσει το ζήτημα στους Αμερικανούς ομολόγους μας. Μαζί με τις ισπανικές αρχές θα συνεχίσουμε έντονα να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των Ευρωπαίων παραγωγών» δήλωσε.

Το 2017 οι ΗΠΑ εισήγαγαν ελιές αξίας άνω των 67 εκατομμυρίων δολαρίων. Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ θεώρησε ότι οι ελιές πωλούνταν πολύ φθηνά και προχώρησε σε σημαντικές αυξήσεις στους δασμούς αντι-ντάμπιγκ.

Η πρώην επικεφαλής της EFSA υποψήφια για την ανώτερη διοίκηση του FAO

Δεν υπάρχει καθολική λύση για την παραγωγή περισσότερων και καλύτερων προϊόντων, σύμφωνα με την πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕFSA).

Ειδικότερα, η Γαλλίδα γεωπόνος, Catherine Geslain-Lanéelle, παρουσίασε τις προτεραιότητες της στο πλαίσιο εκστρατείας της, καθώς βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων για τη θέση της γενικής διευθύντριας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Η κ. Geslain-Lanéelle εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι είναι η πρώτη υποψήφια της ΕΕ που διεκδικεί μια θέση στον FAO, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει δείξει την υποστήριξή της σε όλα τα επίπεδα μέχρι στιγμής.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη στήριξη που έλαβε από τα διοικητικά όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), τις Γενικές Διευθύνσεις Διεθνούς Συνεργασίας & Ανάπτυξης (DEVCO), Γεωργίας (AGRI), Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας (MARE) και Υγείας (SANTE).

Η Γαλλία εξέφρασε την ιδέα ενός μοναδικού Ευρωπαίου υποψηφίου, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες ανάδειξης και να αποφευχθούν τα λάθη που έγιναν κατά τις τελευταίες εκλογές του FAO, όταν η Ευρώπη δεν υπέβαλε κοινό υποψήφιο.

*Πρώτη δημοσίευση Ύπαιθρος Χώρα (έντυπη έκδοση)

X