Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη

[aau.at]

Σε ιστορικό χαμηλό η δημοτικότητα του Πούτιν

Αξιοσημείωτη πτώση καταγράφει η δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις δύο ερευνητικών ινστιτούτων.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση της VICIOM αναφέρει ότι η δημοτικότητα του προέδρου έπεσε στο 33,4% από 36,5% το Δεκέμβριο του 2018.

Στο ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε για την επίλυση σημαντικών εθνικών ζητημάτων», η πλειονότητα των ερωτηθέντων επέλεξε τον Πούτιν, ενώ τη δεύτερη και τρίτη θέση καταλαμβάνουν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου με 13,7% και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ με 9,3% αντίστοιχα.

«Αν παρατηρήσει κανείς τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων τα τελευταία 15 χρόνια, τότε θα διαπιστώσει ότι το χαμηλότερο ποσοστό 45% είχε καταγραφεί τον Μάρτιο του 2005» δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti ο διευθυντής της VICIOM, Βαλέρι Φιόντοροφ.

Επιπλέον, παρόμοια δημοσκόπηση με τη χρήση διαφορετικής μεθοδολογίας πραγματοποίησε το Ίδρυμα Κοινής Γνώμης (FOM). Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η δημοτικότητα του Πούτιν τον Δεκέμβριο του 2018 ανήλθε σε 60%, ενώ τον Ιανουάριο του 2019 μειώθηκε στο 57%.

Το junk food περισσότερο επιβλαβές από κάπνισμα και αλκοόλ

Η υγιεινή διατροφή αποτελεί κλειδί για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, σύμφωνα με ομάδα επιστημόνων, καθώς δύναται να μειώσει τη θνησιμότητα των ενηλίκων κατά 20% παγκοσμίως.

Στην έκθεσή τους, Se nourrir dans l’anthropocène: une alimentation issue de production durable, οι ερευνητές εξετάζουν τους στενούς δεσμούς μεταξύ της υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της διατροφής. Το συμπέρασμα της εν λόγω έκθεσης αφορά στην ανάγκη υιοθέτησης μιας υγιεινής διατροφής μακριά από το junk food που, όπως τονίζουν, θεωρείται περισσότερο επιβλαβές ακόμη και από τον συνδυασμό καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ.

Σε γενικές γραμμές, οι συγγραφείς συνιστούν την κατανάλωση τροφών με περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες και λιγότερη ζάχαρη.

Υπό πίεση η ευρωπαϊκή αγορά γάλακτος λόγω ποσοστώσεων

Η κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος και οι περιορισμοί στο εμπόριο με τη Ρωσία δημιουργούν ανισορροπίες στην ευρωπαϊκή αγορά γάλακτος, προκαλώντας μείωση των τιμών.

«Η κατάργηση των ποσοστώσεων έχει μακροχρόνιες συνέπειες, δεδομένου ότι οδήγησε σε μια σταθερή αύξηση της παραγωγής γάλακτος στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η οποία μεταφράζεται σε στασιμότητα της κατανάλωσης στις χώρες της Ευρώπης, τη δημιουργία υψηλής πίεσης για τις εξαγωγές και τις τιμές», τονίζουν οι ειδικοί.

Μετά το τέλος του συστήματος ποσοστώσεων, δημιουργήθηκε ένα νέο σύστημα παρακολούθησης της αγοράς γάλακτος στην ΕΕ.

Tα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με τις τάσεις παραγωγής, τις τιμές γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων ή τις προηγούμενες και τρέχουσες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες τάσεις της αγοράς.

«Από την άλλη πλευρά, η αύξηση της παραγωγής χωρίς τα κατάλληλα μέτρα εξαγωγής συνεπάγεται μια υψηλή πίεση των τιμών στην τσεχική αγορά και τις εισαγωγές προϊόντων σε αυτήν», εξήγησε o Διευθυντής Προγραμματισμού και Στρατηγικής του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Τσεχίας, Miroslav Koberna.

ΕΚ: Μεγαλύτερη διαφάνεια στην έγκριση φυτοφαρμάκων

Την αναθεώρηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των φυτοφαρμάκων στην Ευρώπη ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στηρίζοντας τις προτάσεις που υπέβαλε η ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί μετά τη δημοσιοποίηση των «Monsanto Papers».

Η ειδική επιτροπή της ΕΕ συστάθηκε, για να ερευνήσει τις διαδικασίες αδειοδότητης των φυτοφαρμάκων στην ΕΕ μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, αλλά και την αμφιλεγόμενη επαναδειοδότηση της χρήσης γλυφοσάτης στην Ευρώπη τον Νοέμβριο του 2017.

Οι ευρωβουλευτές με μεγάλη πλειοψηφία ενέκριναν τις προτάσεις της επιτροπής και συμφώνησαν ότι η κοινή γνώμη θα πρέπει να έχει πρόσβαση στις έρευνες που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία αδειοδότησης των ζιζανιοκτόνων, καθώς και σε όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που αφορούν τις αιτήσεις.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει μέτρα για την προστασία των ευάλωτων ομάδων και για τον τερματισμό της χρήσης ζιζανιοκτόνων κοντά σε σχολεία, γήπεδα, παιδικές χαρές, μαιευτήρια, γηροκομεία.

Το Brexit προβληματίζει το 69% των Ευρωπαίων επιχειρηματιών

Οι συνέπειες της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να προβληματίζει το 69% των εκπροσώπων του ευρωπαϊκού επιχειρείν, σύμφωνα με νέα μελέτη της PwC που πρόκειται να παρουσιαστεί στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Ταυτόχρονα, τόσο οι εμπορικές διαφορές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και μεταξύ της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου απασχολούν το 45% και 32% των ερωτηθέντων αντίστοιχα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο των συνεντεύξεων με 1.378 ανώτατα στελέχη σε 91 χώρες.

Στην Ισπανία, μόνο το 21% των ερωτηθέντων είναι αισιόδοξοι για τη βελτίωση της οικονομίας, σε σύγκριση με 63% το προηγούμενο έτος. Το 49% των στελεχών εκτιμούν ότι  η οικονομική κατάσταση της χώρας θα παραμείνει στάσιμη φέτος, ενώ το 28% διαβλέπει πιθανή επιδείνωση.

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα ο προτιμώμενος προορισμός για νέες επενδύσεις είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ακολουθούν η Κίνα, η Γερμανία και η Ινδία.

X