Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη

[aau.at]

Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες ΕΕ- Ελβετίας

Οι συνομιλίες μεταξύ Βρυξελλών και Βέρνης διεξάγονται από το 2014 σε μια προσπάθεια να επικυρωθούν οι 120 ξεχωριστές συμφωνίες που έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος του 1992.

Ωστόσο, το σχέδιο θεσμικής συμφωνίας-πλαισίου, το οποίο δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, φαίνεται μάλλον απίθανο να καταστεί πραγματικότητα.

Το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο καλύπτει την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, την αμοιβαία αναγνώριση των βιομηχανικών προτύπων, τα γεωργικά προϊόντα, τις αεροπορικές και χερσαίες μεταφορές, προβλέπει τη θέσπιση ενός κοινού διαιτητικού δικαστικού οργάνου – το οποίο θα ακολουθήσει την ερμηνεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το δίκαιο της ΕΕ.

Σε δήλωσή της στις 9 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή τόνισε ότι ήταν «ξεκάθαρο» ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί από τους διαπραγματευτές της ΕΕ και της Ελβετίας.

«Οι διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Johannes Hahn.

Υπ’ατμόν η Πολωνία για την αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Η καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων διαρκεί στην Πολωνία από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2014. Η ασθένεια είναι σημαντική για την οικονομία, διότι επηρεάζει το εμπόριο χοιρινού κρέατος, καθώς παρατηρείται πτώση τιμών.

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της νόσου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων για το κυνήγι αγριόχοιρων.

«Φαίνεται ότι οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη μείωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων αρχίζουν σιγά-σιγά να αποδίδουν καρπούς, δεδομένου ότι επιφέρουν τον ελέγχο της νόσου στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Jan Krzysztof Ardanowski.

Παράλληλα, ο υπουργός επεσήμανε ότι από τα τέλη Σεπτεμβρίου δεν εμφανίστηκε κανένα νέο κρούσμα σε αγροκτήματα.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε 60 δήμους που βρίσκονται εκτός των μολυσμένων περιοχών, γεγονός που επιτρέπει την επιστροφή τους στην παραγωγή κρέατος.

Τσεχία: Κλιμάκιο ελεγκτών της Κομισιόν για τα αγροτικά προγράμματα

Αυστηρούς ελέγχους στην εφαρμογή των αγροτικών προγραμμάτων και τη διαχείριση των κονδυλίων στο πλαίσιο της ΚΑΠ πρόκειται να πραγματοποιήσει στην Τσεχία κλιμάκιο ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα αποτελέσματα όλων των ερευνών αναμένεται να δημοσιευθούν από την Επιτροπή τον προσεχή Απρίλιο.

Γερμανία: Είδος υπό εξαφάνιση οι νέοι αγρότες

Σύμφωνα με Γερμανούς γεωργούς, οι διαρθρωτικές αλλαγές στις αγροτικές περιοχές αποτελούν μείζονος σημασίας πρόβλημα παραμελείται κατά τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

Σε σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, το κλείσιμο μικρότερων γεωργικών εκμεταλλεύσεων συνιστά σημαντική πρόκληση, με ισχυρό αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μικρότερες εκμεταλλεύσεις απασχολούν αναλογικά περισσότερους εργαζόμενους. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στις οικονομικά αδύναμες αγροτικές περιοχές, από τις οποίες οι άνθρωποι απομακρύνονται λόγω έλλειψης εργασίας.

Συνεπώς, ακόμα και η δημιουργία νέων επιχειρήσεων καθίσταται δύσκολη, αν υπάρχει έλλειψη υποδομών όπως η ευρυζωνικότητα.

Πολλοί νέοι δεν απασχολούνται στον γεωργικό τομέα, διότι το επάγγελμα φέρνει αβεβαιότητα. Οι συνθήκες αλλάζουν διαρκώς, οι ώρες εργασίας είναι αρκετές και δεν υπάρχει σταθερό εισόδημα. Η εκκίνηση μιας επιχείρησης είναι δαπανηρή και συχνά στερείται οικονομικής βοήθειας. Επιπλέον, παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση στις τιμές των γαιών – στη Βουλγαρία, για παράδειγμα, οι τιμές γης αυξήθηκαν κατά 175% μεταξύ 2006 και 2012.

Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Γεωργίας, από το 1999 περίπου το 42% όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα έχουν κλείσει, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων στον τομέα μειώθηκε κατά ένα τρίτο, διότι τα μεγάλες εκμεταλλεύσεις λαμβάνουν επιδοτήσεις από την ΚΑΠ.

Στην προσπάθεια να αντισταθμιστεί αυτή η εξέλιξη, ο δεύτερος πυλώνας της ΚΑΠ εξυπηρετεί την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την προώθηση των αγροτικών περιοχών.

Πάνω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ προορίζονται για το σκοπό αυτό από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Οι γεωργοί μπορούν να λάβουν κεφάλαια για κατάρτιση, αναδιοργάνωση επιχειρήσεων ή επενδυτική στήριξη μέσω συγχρηματοδοτούμενων κεφαλαίων.

*Πρώτη δημοσίευση Ύπαιθρος Χώρα (έντυπη έκδοση)

X