Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη

[aau.at]

ΗΠΑ και Κίνα διευρύνουν τις εμπορικές συνομιλίες

Τηλεφωνικές συνομιλίες αναφορικά με τη διμερή εμπορική διαμάχη πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ και η Κίνα την Τρίτη.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της συναίνεσης που επετεύχθη μεταξύ των προέδρων Donald Trump και Xi Jinping στη Σύνοδο κορυφής της G20 στην Αργεντινή.

Η επιβολή πρόσθετων δασμών των ΗΠΑ στα κινεζικά αγαθά, που έχει δρομολογηθεί για την 1η Ιανουαρίου, αναβλήθηκε προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για την επίλυση μεμονωμένων ζητημάτων.

COP24: Τα «κίτρινα γιλέκα» αποδυναμώνουν τη γαλλική θέση

Η αυστηρή κριτική που ασκούν οι αρχηγοί κρατών, μεταξύ των οποίων ο Τραμπ, ο Σαλβίνι και ο Ερντογάν αναφορικά με την κατεύθυνση της δράσης για το κλίμα, εγείρει προβληματισμούς ιδίως μετά τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία.

«Η διαπραγμάτευση διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι Γάλλοι εκπρόσωποι είναι παρόντες σε όλες τις τεχνικές ομάδες και παρακολουθούνται στενά», δήλωσε η Γαλλίδα πρέσβης, Brigitte Collet, στη διάρκεια του COP24 που πραγματοποιείται στο Κατοβίτσε.

Mε σχετική ανάρτησή του στο Twitter, o υπουργός Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας, Jean-Yves Le Drian, ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να μην παρεμβαίνει στην εγχώρια πολιτική, δεδομένου ότι η Γαλλία δεν παρεμβαίνει στα αμερικανικά εσωτερικά ζητήματα.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δέχθηκε σφοδρή επίθεση κυρίως από τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι. «Ο Μακρόν δεν είναι πρόβλημα για μένα, αλλά για τον γαλλικό λαό», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte, ανέφερε ότι «είμαστε όλοι κίτρινα γιλέκα», ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέκρινε τη γαλλική αστυνομία για το γεγονός ότι χρησιμοποιεί «δυσανάλογη βία».

«Υπάρχουν σαφείς δεσμοί μεταξύ της ασφάλειας του κλίματος και της ειρήνης. Αυτό που χρειαζόμαστε από τα κράτη είναι να εξεύρουν λύσεις. Τα «κίτρινα γιλέκα» αποτελούν μάθημα, υπογραμμίζοντας πόσο θεμελιώδεις είναι αυτοί οι δεσμοί», δήλωσε η Jennifer Morgan, εκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace International.

Η προστιθέμενη αξία της βιολογικής καλλιέργειας: το παράδειγμα της Σικελίας

Ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής και πώλησης γεωργικών προϊόντων διατροφής επιλέγουν ορισμένες επιχειρήσεις της Σικελίας. Βασική ιδέα είναι να ανακτήσουν την «ανθρώπινη» επαφή τόσο με το προϊόν, όσο και με τον καταναλωτή.

Πρόκειται για ένα σύντομο μοντέλο αλυσίδας εφοδιασμού, στο οποίο το προϊόν – ακόμη και αν διανύει μεγάλες αποστάσεις – δεν αποπροσωποποιείται από χιλιάδες ενδιάμεσα στάδια. Παράλληλα, ο τρόπος καλλιέργειας και συγκομιδής του προϊόντος γίνεται με ιδιαίτερη  επιμέλεια, στοχεύοντας πάντα στην αυθεντικότητα.

Οι δυο μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Σικελίας που πραγματοποιούν εξαγωγές των εν λόγω προϊόντων σε ολόκληρη την Ευρώπη και ειδικότερα στις Βρυξέλλες, είναι η Valdibella και η Paterna Bio.

Η πρώτη δραστηριοποιείται στην παραγωγή κρασιού, καθώς και στα ζυμαρικά, ενώ η δεύτερη στράφηκε εξ ολοκλήρου στη βιολογική παραγωγή, καλλιεργώντας λεμόνια, ένα από τα προϊόντα-σύμβολα της Σικελίας.

Η Valdibella ιδρύθηκε το 1998 κοντά στο Παλέρμο και επέλεξε να ακολουθήσει βιολογική πορεία με έμφαση στην καινοτομία, προκειμένου να δώσει στους καταναλωτές την ευκαιρία να δοκιμάσουν καλά προϊόντα που σέβονται τη φύση και τον άνθρωπο.

Έχοντας την έδρα της στην περιοχή Terrasini, κοντά στο Παλέρμο, η συνεταιριστική οργάνωση Paterna Bio παράγει φρούτα και λαχανικά. Η φρεσκάδα, αδιαμφισβήτητη οσμή και γεύση των λεμονιών της έχουν κατακτήσει τις ευρωπαϊκές αγορές.

ΕΕ: Αναγκαία η ενίσχυση του αγροτικού τομέα μέσω της ΚΑΠ

Στη συζήτηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ επικρατεί το ερώτημα πώς η κατανομή των πόρων μπορεί να προσαρμοστεί καλύτερα στις ειδικές ανάγκες των περιφερειών.

Ειδικότερα, μέσα σε δέκα χρόνια ο αριθμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στη Γερμανία έχει μειωθεί κατά το ήμισυ.  Τα παραδοσιακά τοπία που κάποτε θεωρούνταν πολύτιμα, γίνονται ολοένα και πιο άγονα, έχοντας αντικατασταθεί από εγκαταλελειμμένες αγροικίες, ανεργία και έλλειψη προοπτικών ανάπτυξης.

Η στήριξη των αγροτικών περιοχών με τη μορφή του δεύτερου πυλώνα της ΚΑΠ αποτελεί μία από τις κυριότερες ανησυχίες. Για πολλούς αναλυτές, η χρηματοδότηση δεν αξιοποιείται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της κατανέμεται αυθαίρετα ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και δεν δίνεται επαρκής προσοχή στις συγκεκριμένες προκλήσεις των επιμέρους περιφερειών.

Ως εκ τούτου, η ΚAΠ θα πρέπει να καταστεί πιο ευέλικτη με τη μεταρρύθμιση που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο μέλλον, θα δοθεί έμφαση στα αποτελέσματα παρά στη συμμόρφωση με τους κανόνες. Τα κράτη μέλη θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία ως προς τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τη χρηματοδότηση, προκειμένου να λάβουν υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες των περιφερειών.

*Πρώτη δημοσίευση Ύπαιθρος Χώρα (έντυπη έκδοση)

X