Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη

[aau.at]

Πολωνία: Η τελευταία ευκαιρία του πλανήτη στη Σύνοδο για το Κλίμα

Η Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή ξεκίνησε τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου με την προειδοποίηση ότι η σημερινή γενιά είναι η τελευταία που μπορεί να αποτρέψει την υπερθέρμανση του πλανήτη και η πρώτη που βιώνει τις επιπτώσεις της.

Περίπου 200 χώρες συναντώνται στην Πολωνία για δύο εβδομάδες, επιδιώκοντας να επιτύχουν μια σημαντική συμφωνία, προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη το όραμα της «απανθρακοποίησης» που τέθηκε στο Παρίσι το 2015.

Η ΕΕ προτίθεται να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Είμαστε σαφώς η τελευταία γενιά που μπορεί να αλλάξει την πορεία της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η πρώτη γενιά που βιώνει τις συνέπειές της», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Kristalina Georgieva.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση-ρεκόρ για το κλίμα ύψους 100 δις ευρώ για το 2021-2025 που θα κατανεμηθεί για πρώτη φορά σε έργα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και προστασίας από πλημμύρες και ξηρασία.

Η Σκανδιναβία αποκλείει το σχέδιο περιορισμού του διασυνοριακού εμπορίου ενέργειας

Η πρόταση για τον περιορισμό των διασυνοριακών ροών ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ένα από τα τελευταία σημεία της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που προτείνει η ΕΕ, καθώς το Βερολίνο επιδιώκει ένα όριο 75% της χωρητικότητας διασύνδεσης που διατίθεται προς διαπραγμάτευση, ανέφεραν Σκανδιναβοί Ευρωβουλευτές σε κοινή δήλωσή τους.

Η διασυνοριακή υποδομή χρησιμοποιείται σήμερα μόνο σε ποσοστό 30-35% της χωρητικότητας, σύμφωνα με την Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER).

Ο περιορισμός της πρόσβασης σε διασυνοριακές διασυνδέσεις «είναι συγκρίσιμος με την κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου που επιτρέπει στους αυτοκινητιστές να χρησιμοποιούν μόνο τις μισές λωρίδες», υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές.

Οι υπογράφοντες τη δήλωση είναι ο Δανός Ευρωβουλευτής Morten Helveg Petersen (Φιλελεύθεροι), η Φινλανδή Miapetra Kumpula-Natri (S&D), ο Σουηδός Jakop Dalunde (Πράσινοι) και ο Δανός Bendt Bendtsen (ΕΛΚ).

Πιο «ανθεκτική» σε περιόδους κρίσης η μπλε οικονομία

Η μπλε οικονομία έχει αποδειχθεί πιο «ανθεκτική» σε περιόδους οικονομικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, Karmenu Vella.

«Ακόμα και σε περιόδους μεγαλύτερης κρίσης στην ΕΕ, μπορούμε περήφανα να πούμε ότι υπήρξαν βελτιώσεις τόσο στις οικονομικές, όσο και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις σε αυτούς τους τομείς», πρόσθεσε.

Ο κ. Vella παρακολούθησε αυτή την εβδομάδα τη διάσκεψη για τη βιώσιμη μπλε οικονομία (SBEC) στην Κένυα, που αποτελεί το πρώτο παγκόσμιο φόρουμ το οποίο επικεντρώνεται στην οικολογική χρήση των θαλάσσιων πόρων.

«Στην ΕΕ θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός και να θέσουμε ένα παγκόσμιο μοντέλο. Καταλαβαίνουμε ότι όλοι απολαμβάνουν τα οφέλη των ωκεανών, αλλά οι ευθύνες πρέπει να μοιραστούν», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την πρώτη ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο η μπλε οικονομία αποτελείται από όλες τις οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τις παράκτιες περιοχές, ενώ τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σταθερή αύξηση.

Με κύκλο εργασιών περίπου 566.000 εκατομμυρίων ευρώ, ο τομέας δημιουργεί προστιθέμενη αξία ύψους 174.000 εκατομμυρίων ευρώ στην περιοχή και θέσεις εργασίας για 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ανάγκη δικαιότερου πλαισίου κανόνων στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων

Η επικείμενη Οδηγία περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των αθέμιτων συμπεριφορών των επιχειρήσεων, γράφει σε άρθρο του στη EURACTIV ο Policy Advisor στο Traidcraft Exchange, Thomas Wills.

Ωστόσο, κατά την εκπόνηση της Οδηγίας οι ευρωβουλευτές και τα κράτη μέλη δεν έχουν κατανοήσει πλήρως το κλίμα φόβου υπό το οποίο λειτουργούν οι μικρότεροι προμηθευτές, γεγονός που παρεμποδίζει την αποτελεσματικότητα της νομοθεσίας.

Οι γεωργοί, οι μεταποιητές, τα εμπορικά σήματα και οι έμποροι λιανικής διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων Εντούτοις, τα 10 μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ στην ΕΕ αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 30% των συνολικών πωλήσεων των ειδών διατροφής, ενώ τα προϊόντα των μεγάλων εταιρειών τροφίμων και ποτών είναι πανταχού παρόντα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εκφοβίσουν, να μην καταβάλλουν έγκαιρα τις πληρωμές και να ακυρώσουν τις παραγγελίες τους την τελευταία στιγμή, με τους προμηθευτές να βρίσκονται σε αδύναμη θέση.

*Πρώτη δημοσίευση Ύπαιθρος Χώρα (έντυπη έκδοση)

X