Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη

[aau.at]

Η ψηφιοποίηση της γεωργίας «κλειδί» για τη βέλτιστη χρήση των λιπασμάτων

Η ψηφιοποίηση του ευρωπαϊκού γεωργικού τομέα πρόκειται να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη βελτιστοποίηση της χρήσης των λιπασμάτων, προκειμένου να μειωθεί το αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ο γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής οργάνωσης για τη βιομηχανία γεωργικών μηχανημάτων, Jérôme Bandry, δήλωσε στη EURACTIV ότι οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για καλύτερη διαχείριση των λιπασμάτων, ώστε να τροφοδοτήσουν με περισσότερα προϊόντα τους καταναλωτές.

«Το κλειδί είναι η ψηφιοποίηση», ανέφερε, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε ότι έχουμε μια ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τις τεχνικές της γεωργίας ακρίβειας, αν εμπιστευθούμε τον τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα χρησιμοποιούνται και υπερβαίνουν ορισμένα εμπόδια τεχνικής φύσεως».

Στην προσπάθεια να προωθήσει μια οικονομία χωρίς άνθρακα και να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανάγκες διατροφής, η βιομηχανία της ΕΕ δημοσίευσε προσφάτως το όραμα της για το 2030, το οποίο βασίζεται στη βελτιστοποίηση της χρήσης και παραγωγής λιπασμάτων.

Η Επιτροπή στηρίζει τις δράσεις για την καλή διαβίωση των ζώων

Θετικό αντίκτυπο στην καλή μεταχείριση των ζώων έχουν οι ευρωπαϊκές δράσεις σύμφωνα με την Κομισιόν, παρά τις ανησυχίες που εκφράζει σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναφορικά με την εφαρμογή της δεύτερης στρατηγικής της ΕΕ για την προστασία και την καλή διαβίωση των ζώων.

Ειδικότερα, οι ελεγκτές της ΕΕ δημοσίευσαν νέα έκθεση σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων, ζητώντας να καλυφθούν τα κενά μεταξύ των φιλόδοξων στόχων που έχουν θέσει οι ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και της επιτόπιας εφαρμογής αυτών.

Αναφορικά με το σημείο εφαρμογής, η Επιτροπή δήλωσε ότι ο καθορισμός δεικτών, όπως πρότειναν οι ελεγκτές, θα βοηθούσε στην ενίσχυση και επιτάχυνση της διαδικασίας συμμόρφωσης σε ορισμένους κρίσιμους τομείς.

«Πράγματι, τα αποτελέσματα της στρατηγικής δίνουν την ευκαιρία να εξεταστεί ο καθορισμός σαφέστερων και ακριβέστερων δεικτών στόχων για τη μέτρηση της συμμόρφωσης των κρατών μελών με τη νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων», παραδέχεται η Επιτροπή.

«Θα εργαστούμε στο εξής  για την αντιμετώπιση αυτών των συστάσεων και θα τις συμπεριλάβουμε στις μελλοντικές δραστηριότητές μας», ανέφερε πηγή της Επιτροπής.

Μεταξύ των παρατηρήσεών τους, οι ελεγκτές επεσήμαναν ότι η Κομισιόν δεν ανανέωσε τη στρατηγική 2012-2015. Ωστόσο, αναγνώρισαν ότι διευκολύνει το διάλογο των ενδιαφερομένων μέσω της πλατφόρμας EU Animal Welfare που ξεκίνησε το 2017 και δημιούργησε το πρώτο κέντρο αναφοράς της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων και την παροχή τεχνικής βοήθειας στα κράτη μέλη.

ePURE: «Χαμένη ευκαιρία» η στρατηγική της Επτροπής για τις φυτικές πρωτεϊνες

Η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το μέλλον της στρατηγικής της ΕΕ για τις φυτικές πρωτεΐνες αποτελεί «χαμένη ευκαιρία», καθώς αγνοεί την εγχώρια παραγωγή βιοκαυσίμων, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής οργάνωσης ePURE, Εmmanuel Desplechin.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα, στο οποίο η ΕΕ τάσσεται, επί της ουσίας, ενάντια στα δικά της συμφέροντα: προτρέποντας την αύξηση της εγχώριας παραγωγής φυτικών πρωτεϊνών, αλλά προωθώντας μια ενεργειακή πολιτική που αποθαρρύνει τους ευρωπαίους αγρότες να συμβάλλουν σε αυτήν», πρόσθεσε.

Η ευρωπαϊκή παραγωγή φυτικών πρωτεϊνών δεν αρκεί, για να καλύψει τη ζήτηση κυρίως λόγω των κλιματικών συνθηκών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ΕΕ εισάγει ετησίως περίπου 17 εκατομμύρια τόνους ακατέργαστης πρωτεΐνης, εκ των οποίων 13 εκατομμύρια τόνοι βασίζονται στη σόγια.

Στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αυτό το έλλειμμα πρωτεϊνών, η Επιτροπή πρότεινε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική. Ωστόσο, η βιομηχανία αιθανόλης επιμένει ότι οι στόχοι της Επιτροπής έρχονται σε σύγκρουση με την πραγματικότητα, καθώς δεν λαμβάνεται υπόψη η βιώσιμη τοπική παραγωγή.

Η ePURE αναφέρει ότι η παραγωγή αιθανόλης στην Ευρώπη μειώνει την ανάγκη εισαγωγής σόγιας και άλλων ζωοτροφών από περιοχές του κόσμου με λιγότερο βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.

«Το 2017, τα μέλη της ePURE παρήγαγαν 4.32 εκατομμύρια τόνους ζωοτροφών υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες μαζί με 4.64 εκατομμύρια τόνους αιθανόλης», ανέφερε η ένωση.

Οι μεταφορές στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΕΕ για το κλίμα

Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει το μακροπρόθεσμο όραμά της για το κλίμα το 2050, οι παρατηρητές επικεντρώνονται σε έναν από τους πιο προβληματικούς τομείς της οικονομίας: τις μεταφορές.

Σε αντίθεση με τη γεωργία και την παραγωγή ενέργειας, ο αντίκτυπος των μεταφορών στο κλίμα αυξάνεται.

Οι κανόνες της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και η εκκρεμούσα νομοθεσία για τους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ως στόχο να βοηθήσουν στην απομάκρυνση από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Τόσο η Κομισιόν, όσο και ειδικοί στον τομέα των μεταφορών έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων μπορούν να «δημιουργήσουν οχήματα που λειτουργούν με άνθρακα, αν το επιθυμούν, αρκεί αυτά να συμμορφώνονται με τους ισχύοντες κανόνες».

Εντούτοις, το γεγονός αυτό δεν έχει αποτρέψει τη βιομηχανία από το να παραβιάζει τις προτεινόμενες ποσοστώσεις πωλήσεων για μηδενικά και χαμηλής εκπομπής οχήματα.

*Πρώτη δημοσίευση Ύπαιθρος Χώρα (έντυπη έκδοση)

X