Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη

[aau.at]

Επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τους ΓΤΟ ζητά συμβουλευτικό όργανο της Επιτροπής

Ο Μηχανισμός Επιστημονικών Συμβουλών (SAM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει ότι η Οδηγία για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς θα πρέπει να αναθεωρηθεί, προκειμένου να προσαρμοστεί στις τρέχουσες εξελίξεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την επεξεργασία γονιδίων.

«Υπάρχει ανάγκη να βελτιωθεί η νομοθεσία της ΕΕ για τους ΓΤΟ ώστε να είναι σαφής, να βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία, να είναι εφαρμόσιμη και αρκετά ευέλικτη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας», ανέφερε το συμβουλευτικό όργανο.

Η άποψη αυτή είναι σύμφωνη με μια πρόσφατη δήλωση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους ΓΤΟ είναι ιδιαίτερα παρωχημένη.

Το μέλλον των νέων τεχνικών αναπαραγωγής φυτών συζητείται πλέον μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών στην Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών κατόπιν απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η πορεία προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές στη στρατηγική της ΕΕ για το κλίμα

Οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος 10 ευρωπαϊκών χωρών ζήτησαν από την Κομισιόν να καταγράψει μια «αξιόπιστη και διεξοδική» πορεία προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη δημιουργία κοινής στρατηγικής με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα, οι υπουργοί από τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, την Ισπανία και τη Σουηδία απέστειλαν κοινή επιστολή προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Miguel Arias Cañete, ζητώντας μια «σαφή κατεύθυνση» προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

Σύμφωνα με τους νέους ενεργειακούς κανόνες της ΕΕ και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Μάρτιο, η Επιτροπή πρέπει να παρουσιάσει μέχρι το τέλος του 2018 μια κλιματική στρατηγική που θα καταδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη δύναται να επιτύχει τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισιού.

Ρουμανία: Καταβάλλονται οι πρώτες άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες

Συνολικά 600 εκατομμύρια ευρώ σε πάνω από 500.000 αγρότες κατέβαλε ο Οργανισμός παρέμβασης για τη Γεωργία (APIA) την Παρασκευή, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή, Paul Eduard Kmen.

«Συνεχίζουμε τις πρώτες πληρωμές μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και μετά την 1η Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουμε τις τακτικές ενισχύσεις για τις αιτήσεις που υπέβαλαν οι γεωργοί», υπογράμμισε.

Οι Ρουμάνοι γεωργοί έχουν υποβάλλει πάνω από 855.000 αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης για  9,7 εκατομμύρια εκτάσεις.

*Πρώτη δημοσίευση Ύπαιθρος Χώρα (έντυπη έκδοση)

X