Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη

[aau.at]

Τι έχει απομείνει για την Ευρώπη στη Λατινική Αμερική;

«Η εξωτερική πολιτική της Βραζιλίας υπό τον νέο πρόεδρο, Jair Bolsonaro, δεν θα επικεντρωθεί στη συνεργασία με τη Λατινική Αμερική. Επομένως, η ΕΕ πρέπει να αναθεωρήσει την ευέλικτη προσέγγισή της στην περιοχή», τονίζει ο ερευνητής στο Leuven Centre for Global Governance Studies, Gustavo Müller.

Δεδομένου ότι η 4η μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου στρέφεται προς την ακροδεξιά, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την εξωτερική της πολιτική έναντι της Λατινικής Αμερικής.

Ειδικότερα, αν η ρητορική πόλωσης του Bolsonaro διαμορφώνει την εξωτερική και την εσωτερική πολιτική της Βραζιλίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η ΕΕ θα πρέπει να αναμένει ένα αυξανόμενο χάσμα όσον αφορά τα συμφέροντα και τις αξίες μεταξύ των δύο περιοχών.

Η πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική της ΕΕ έναντι της Λατινικής Αμερικής καθορίστηκε στην παγκόσμια στρατηγική της για το 2016, η οποία τονίζει τις σχέσεις μεταξύ περιφερειών με την Κοινότητα Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC).

Η Παγκόσμια Στρατηγική αναφέρει, επίσης, μια προσέγγιση που βασίζεται στα «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα» των διαφόρων περιφερειακών ενώσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών ΕΕ-Mercosur.

EuroCommerce: Η Ευρώπη να προστατεύσει τους αγρότες της

Οι Ευρωβουλευτές που εργάζονται για την Οδηγία αναφορικά με τις «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» οφείλουν να προστατεύσουν πρωτίστως τους Ευρωπαίους αγρότες, υποστηρίζει σε άρθρο του στη EURACTIV, ο γενικός διευθυντής της EuroCommerce, Christian Verschueren.

Η αρχική πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τις αποκαλούμενες «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» αποσκοπούσε στην προστασία των ασθενέστερων παραγόντων της τροφικής αλυσίδας.

Εντούτοις, με το πρόσχημα της «δικαιοσύνης για όλους», οι μεγάλες πολυεθνικές τροφίμων κατάφεραν να ασκήσουν σημαντική επιρροή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των ευρωπαϊκών οργάνων, με αποτέλεσμα το ΕΚ να μην έχει, επί του παρόντος, υιοθετήσει τα αναγκαία μέτρα προστασίας των γεωργών από τους λιανοπωλητές και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η Ισπανία στοχεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 100% έως το 2050

Νέο σχέδιο για το κλίμα που στοχεύει σε ένα σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέχρι το 2050, δημοσίευσε η κυβέρνηση της Ισπανίας.

Κύριος στόχος είναι η χώρα να παραγάγει το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030 προτού να στηριχθεί 100% σε αυτές μέχρι το 2050.

Ο σύμβουλος της SolarPower, James Watson, δήλωσε: «Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε την Ισπανία να υλοποιεί τη δέσμευσή της για ένα μέλλον με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

*Πρώτη δημοσίευση Ύπαιθρος Χώρα (έντυπη έκδοση)

X