Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη

[aau.at]

Άμεση παράδοση προϊόντων: Βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο για τους αγρότες;

Οι περισσότεροι αγρότες πωλούν τα προϊόντα τους σε μεγάλες εταιρείες τροφίμων, με αποτέλεσμα να χάνουν μεγάλα ποσοστά του εισοδήματός τους στις μεγάλες αλυσίδες εφοδιασμού. Ωστόσο, οι μεμονωμένοι αγρότες καταφέρνουν να πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας στους πελάτες. Πρόκειται για βιώσιμο μοντέλο;

Χρειάζεται περίπου μια ώρα για να φθάσετε στο μικρό χωριό Brodowin στο Βρανδεμβούργο της Γερμανίας. Παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι ανέρχονται στους 400, αρκετοί ταξιδεύουν από την πρωτεύουσα προκειμένου να επισκεφθούν το τοπικό αγρόκτημα.

Είναι εξοικειωμένοι με τον Brodowin καθώς τα προϊόντα του είναι, εξίσου, διαθέσιμα στα σούπερ μάρκετ του Βερολίνου. Στην περιοχή, οι επισκέπτες παρατηρούν τη φάρμα, που 240 αγελάδες παράγουν το βιολογικό γάλα και το τυρί Brodowin. Η επιχείρηση, η οποία απασχολεί περίπου 110 άτομα, διανέμει το δικό της κρέας, αυγά, λαχανικά και μέλι.

Το αγρόκτημα δεν πραγματοποιεί παραδόσεις μόνο σε σούπερ μάρκετ στο Βερολίνο, αλλά και απευθείας στους πελάτες. Κάθε εβδομάδα 2.000 νοικοκυριά γεμίζουν με εποχιακά και τοπικά προϊόντα.

«Η επιχείρηση λαμβάνει όλα τα έσοδα των προϊόντων της, χωρίς να χρειάζεται να μεταβεί σε λιανοπωλητές», αναφέρει η Franziska Rutscher, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων στο Brodowin.

«Οι πελάτες μας είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για τα βιολογικά προϊόντα. Συνεπώς, παραμένουμε ανταγωνιστικοί σε συμβατικές εκμεταλλεύσεις», πρόσθεσε. Επιπλέον, είναι βέβαιο ότι ένας αυξανόμενος αριθμός μεγάλων επιχειρήσεων θα μεταπηδήσει στο μέλλον προς το βιολογικό μοντέλο.

Παρόλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών βρίσκεται στο τέλος μιας μακράς αλυσίδας αξίας για τα προϊόντα τους και ως επί το πλείστον λαμβάνει μόνο ένα μικρό ποσό.

Κατά μέσο όρο, οι γεωργοί της ΕΕ λαμβάνουν μόνο το 21% αυτού που πληρώνουν οι πελάτες για τα προϊόντα τους.

Παραμονή στην ΕΕ θέλουν οι Βρετανοί σύμφωνα με δημοσκόπηση

Υπέρ της παραμονής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ποσοστό 54-46% θα ψήφιζαν οι Βρετανοί πολίτες σε περίπτωση διενέργειας δεύτερου δημοψηφίσματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Παραμένει ασαφές τι θα συμβεί εάν η συμφωνία για το Brexit απορριφθεί, ενώ ορισμένοι προτείνουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΕ.

Η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, απορρίπτει αυτή την ιδέα, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν αντιδημοκρατικό για τη Βρετανία να επιστρέψει στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του  Ιουνίου του 2016.

Ειδικότερα, στο Σαουθάμπτον η στήριξη του Brexit υποχώρησε από 53,8% σε 41,8%, ενώ στο Μπέρμιγχαμ μειώθηκε από 50,4% σε 41,8%.

Το δείγμα της έρευνας είναι 20.000 άτομα και διεξήχθη από την υπηρεσία Survation από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου.

ΕΚ: Τα κονδύλια για την ΚΑΠ προορίζονται για τους καλλιεργητές, όχι για ίδιον όφελος

Η χρηματοδότηση που παρέχεται από την ΚΑΠ θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από τους πραγματικούς αγρότες και όχι από εκείνους που μισθώνουν γη για προσωπικό κέρδος, δήλωσαν τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ειδικότερα, αντιπροσωπεία των μελών της επιτροπής πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στη Βουλγαρία, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκαν με οργανώσεις παραγωγών, εκπροσώπους διαφόρων γεωργικών τομέων και ΜΚΟ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Czesław Adam Siekierski, επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό η γη να βρίσκεται στα χέρια των παραγωγών που την καλλιεργούν.

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ δεν προβλέπονται ουσιαστικές αλλαγές στους στόχους, αλλά στη μορφή υλοποίησής τους, τόνισε ο κ. Siekierski, προσθέτοντας ότι για την ΕΕ ένας εξ αυτών είναι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Πιστεύουμε ότι οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα αν δώσουμε στα κράτη μέλη περισσότερες ευκαιρίες», δήλωσε ο κ. Siekierski.

Ανέφερε, ακόμη, ότι μόνο το 6-7% του συνολικού αριθμού των αγροτών είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών και ένας από τους στόχους των μεταρρυθμίσεων είναι να καταπολεμηθεί αυτή η τάση.

Σημείωσε, τέλος, ότι οι γεωργικές αγορές πρέπει να σταθεροποιηθούν λόγω των διακυμάνσεων των καιρικών συνθηκών, οι οποίες προκαλούν ζημίες στους παραγωγούς και την αστάθεια της αγοράς, με έντονες διακυμάνσεις των τιμών.

Κοινή θέση Ισπανίας-Ιταλίας για το μεταναστευτικό

Η Ισπανία και η Ιταλία συμφώνησαν να διατηρήσουν κοινή θέση όσον αφορά το μεταναστευτικό, θεωρώντας ότι, μολονότι υπάρχουν πολιτικές διαφορές, οι δύο χώρες έχουν «κοινό συμφέρον» η μεταναστευτική πολιτική «να αντιμετωπίζεται ως Ευρωπαϊκή πολιτική».

Στο πλαίσιο συνάντησής τους, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Josep Borrell και Enzo Moavero, ασχολήθηκαν με θέματα όπως η μετανάστευση, το δημοσιονομικό πλαίσιο και η ασφάλεια της ΕΕ στη Μεσόγειο.

«Προφανώς, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισπανία ή η Ιταλία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αλλά οι λύσεις στο πρόβλημα δεν μπορούν να χωριστούν ανά χώρα», τόνισε ο κ. Borrell.

*Πρώτη δημοσίευση Ύπαιθρος Χώρα (έντυπη έκδοση)

X