Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη

[aau.at]

Γαλλία: Σε αυστηρό έλεγχο γεωργικών συναλλαγών προχωρά η περιφέρεια Auvergne-Rhône-Alpes

Στην προσπάθεια να αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές από την αγορά γεωργικών εκτάσεων, η «Safer» (Society for Land Development and Rural Structures) και η περιφέρεια Auvergne-Rhône-Alpes επιχειρούν να εξεύρουν έναν νέο τρόπο ελέγχου των γεωργικών συναλλαγών.

Μετά την απόκτηση εκατοντάδων εκταρίων από Κινέζους επενδυτές στις επαρχίες Le Berry και L’Allier, οι αγρότες εξακολουθούν να εκφράζουν φόβους για χρήση των στρεμμάτων τους με στόχο την παραγωγή τροφίμων που θα αποστέλλονται στο εξωτερικό ή για εντελώς διαφορετική οικονομική ή τουριστική δραστηριότητα, η οποία δεν σχετίζεται με τη γεωργία.

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διασφαλίσουμε ότι η γη θα παραμείνει στα παιδιά μας», δήλωσε η Quality Manager στη Safer Auvergne-Rhône-Alpes, Marie-Laure Pommier.

«Πρωταθλήτρια» στην υπεραλίευση η Δανία

Πρωταθλήτρια στην υπεραλίευση της Βαλτικής έχει καταστεί η Δανία, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο το θαλάσσιο περιβάλλον και τη βιωσιμότητα των ειδών, προειδοποιεί η Program Director της ΜΚΟ Our Fish, Ρεμπέκα Χάμπαρντ.

Σε άρθρο της στη EURACTIV, η κ. Χάμπαρτ τονίζει ότι «Η υπεραλίευση έχει γίνει ο αποδεκτός κανόνας για τους Ευρωπαίους υπουργούς αλιείας».

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του New Economics, η Δανία έφτασε στην κορυφή της κατάταξης, καθώς ξεπερνά τα επιτρεπτά αλιευτικά όρια επί τρία συνεχόμενα έτη.

Γιατί συμβαίνει αυτό; «Πολύ απλά, επειδή οι υπουργοί Αλιείας της ΕΕ έθεσαν επανειλημμένα αλιευτικά όρια πολύ υψηλότερα από αυτά που οι επιστήμονες θεωρούν ως βιολογικά βιώσιμα», διευκρινίζει η κ. Χάμπαρτ.

*Πρώτη δημοσίευση Ύπαιθρος Χώρα (έντυπη έκδοση)

X