Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη

[aau.at]

FarmEurope: Η μετάβαση στη ψηφιακή γεωργία χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη

Η αλλαγή των γεωργικών πρακτικών είναι πάντοτε επικίνδυνη και εάν θέλουμε οι αγρότες της ΕΕ να εισέλθουν στη ψηφιακή εποχή, πρέπει να τους στηρίξουμε οικονομικά για μια συγκεκριμένη μεταβατική περίοδο, όπως συνέβη με τη μετάβαση στη βιολογική γεωργία, δήλωσε στη EURACTIV, ο ειδικός σε θέματα γεωργίας στη FarmEurope, Luc Vernet.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2020, ο κ. Vernet υπογράμμισε ότι αυτές δεν διαθέτουν όραμα για ψηφιοποίηση.

«Χρειαζόμαστε κοινό όραμα και ισχυρή ηγεσία, για να δημιουργήσουμε μια δυναμική στον τομέα. Αν δεν κάνουμε τίποτα, θα έχουμε μόνο μια ελίτ μεγάλων αγροτών που θα είναι σε θέση να επενδύσουν στα νέα ψηφιακά εργαλεία», προειδοποίησε.

Για τον κ. Vernet, η ψηφιακή κτηνοτροφία θα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο για δύο λόγους: πρώτον, επειδή η κερδοφορία του ευρωπαϊκού γεωργικού τομέα είναι χαμηλή και δεύτερον, επειδή η χρήση των εισροών θα πρέπει να μειωθεί.

«Με τη γεωργία ακριβείας, οι αγρότες θα μπορούν να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους μόνο όταν είναι απαραίτητο και να χρησιμοποιήσουν τη σωστή ποσότητα, για να βελτιστοποιήσουν την παραγωγή».

IPCC: Αναγκαία και εφικτή η θερμοκρασία κάτω από 1, 5 °C

Η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) καταδεικνύει ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 °C είναι αναγκαία, εφικτή και επωφελής. Οι εύπορες χώρες πρέπει πλέον να δεσμευτούν, για να διασφαλίσουν ότι οι οικονομίες τους θα επιτύχουν μηδενικές εκπομπές πριν από το 2050, γράφει σε άρθρο του στη EURACTIV ο Διευθύνων Σύμβουλος της E3G, Nick Mabey.

Στην ειδική έκθεση για την υπερθέρμανση του πλανήτη, η IPCC διαπιστώνει ότι οι κλιματικοί κίνδυνοι είναι χειρότεροι από ό, τι πιστεύαμε.

Ήδη με μόνο 1 °C θερμότητας ο κόσμος αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερους κινδύνους ακραίων καιρικών φαινομένων, απώλειες θαλάσσιου πάγου και αυξημένη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Αυτές οι επιπτώσεις προκαλούν σημαντικές οικονομικές ζημίες και κοινωνικές αναταραχές, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης μετανάστευσης και της αστάθειας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι χώρες θα χρειαστεί να κλιμακώσουν τις υπάρχουσες τεχνολογικές λύσεις, οι οποίες μπορούν να επιφέρουν απτά αποτελέσματα προς ένα μέλλον με 1,5 °C κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες. Ταυτόχρονα, πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες για την παροχή καλύτερων λύσεων σε τομείς, όπως η γεωργία και οι μεταφορές, εξασφαλίζοντας ότι ο κόσμος θα φτάσει αξιόπιστα στις καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

Τα καλά νέα είναι ότι η λήψη ταχύτερων μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα αποφέρει άμεσα οφέλη. Για παράδειγμα, μειώνοντας τις επιπτώσεις στην υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση και δημιουργώντας οικονομικές αποδόσεις από πιο αποτελεσματικούς πόρους.

Αναπάντητα ερωτηματικά για τη δολοφονία της Βουλγάρας δημοσιογράφου

Ολοένα και περισσότερες αμφιβολίες ανακύπτουν γύρω από τη δολοφονία της Βουλγάρας δημοσιογράφου, Wiktoria Marinova.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, παρόλο που ο θάνατος της φαίνεται να είναι αποτέλεσμα ληστείας, δεν αποκλείουν κανένα από τα κίνητρα των δραστών. Πριν από το θάνατό της, η Marinowa ασχολήθηκε με δημοσιογραφική έρευνα για την υπεξαίρεση των κονδυλίων της ΕΕ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Μλάντεν Μαρινόφ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το γεγονός ότι ο θάνατος της δημοσιογράφου σχετίζεται με το έργο του ή ότι είχε προηγουμένως λάβει απειλές.

Ωστόσο, ο Εισαγγελέας στην πόλη Ρούσε, Georgi Georgiev, πρόσθεσε ότι οι ερευνητές δεν αποκλείουν κάποια από την τρέχουσα εκδοχή των γεγονότων, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας. Επιβεβαίωσε, ακόμη, ότι η αιτία θανάτου της Marinowa οφείλεται σε ένα χτύπημα στο κεφάλι και στραγγαλισμό από τον δράστη ή τους δράστες.

Στη δολοφονία της δημοσιογράφου αναφέρθηκε και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ. «Είμαι βέβαιος ότι η εξήγηση των συνθηκών αυτής της δολοφονίας είναι μόνο θέμα χρόνου. Έχουμε στείλει τους καλύτερους ερευνητές, για να διερευνήσουν την υπόθεση. Αφήστε τους να εργαστούν. Είναι γνωστό ότι πολλά ίχνη DNA έχουν ήδη ταυτοποιηθεί», κατέληξε.

Πρωταθλήτρια στο μέλι η Ρουμανία

Η Ρουμανία αποτελεί έναν από τους κυριότερους παραγωγούς μελιού στην ΕΕ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σημαντική υποστήριξη στον εν λόγω τομέα και χαμηλή κατανάλωση.

Το 2018 είναι μια πολύ καλή χρονιά για την παραγωγή μελιού. Η παραγωγή ανήλθε περίπου στο 65-70% σε σχέση με πέρυσι», δήλωσε στη EurActiv ο πρόεδρος της Ένωσης Μελισσοκόμων Ρουμανίας (ACA), Ioan Fetea.

Τα τελευταία χρόνια, η Ρουμανία είναι από τους κορυφαίους παραγωγούς μελιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, το 2015, κατέχει την πρώτη θέση στην ΕΕ με παραγωγή 35.000 τόνων μελιού.

Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις, οι μελισσοκόμοι δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής τους και τις δαπάνες.

«Το κράτος δεν ενδιαφέρθηκε να υποστηρίξει αυτόν τον τομέα», τονίζει ο κ. Fetea.

*Πρώτη δημοσίευση Ύπαιθρος Χώρα (έντυπη έκδοση)

X