Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη

[aau.at]

ΗΠΑ και Καναδάς κατέληξαν σε νέα συμφωνία για το εμπόριο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς κατέληξαν σε συμφωνία που θα αντικαταστήσει τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «τη σημαντικότερη στην ιστορία των ΗΠΑ που θα μετατρέψει ξανά τη Βόρεια Αμερική σε δύναμη της μεταποιητικής βιομηχανίας».

Η νέα συμφωνία θα κατοχυρωθεί ως USMCA – η συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού-Καναδά- δήλωσε ο αξιωματούχος και το κείμενο θα τεθεί στη διάθεση των ενδιαφερομένων μερών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η συμφωνία θα «εξισορροπήσει τις εμπορικές μας σχέσεις με το Μεξικό και τον Καναδά», επισημαίνοντας τους νέους κανόνες για την προέλευση των αυτοκινήτων και την πρόσβαση στην αγορά στον γαλακτοκομικό τομέα του Καναδά.

Επιπλέον, η συμφωνία θα εκσυγχρονίσει αυτό που καλύπτει η NAFTA, προσθέτοντας διατάξεις για το ψηφιακό εμπόριο και την πνευματική ιδιοκτησία.

Αποφασιστικές οι δράσεις της ΕΕ για το κλίμα

Η Ευρώπη υπήρξε μια από τις κινητήριες δυνάμεις όσον αφορά στην προσπάθεια να καταστεί η Συμφωνία του Παρισιού πραγματικότητα. Ωστόσο, πόσο αποφασισμένη είναι η ΕΕ να υλοποιήσει τη συμφωνία – ορόσημο και σε ποιες ενέργειες προβαίνουν οι Βρυξέλλες, ώστε να διατηρήσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας «πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου»;

Δεδομένου ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε πέρυσι να απομακρύνει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού το συντομότερο δυνατό, η Ευρώπη επιθυμεί να επιβεβαιώσει την ηγετική της θέση όσον αφορά την κλιματική αλλαγή.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν με Κινέζους και Καναδούς ομολόγους τους στο πλαίσιο της διυπουργικής συνάντησης για την κλιματική δράση (MoCA), προκειμένου να προτείνουν νέα μέτρα για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η προσπάθεια αυτή επαναλήφθηκε στη Σύνοδο κορυφής για το Κλίμα στο Σαν Φρανσίσκο στις 15 Σεπτεμβρίου, όταν μια αντιπροσωπεία της περιβαλλοντικής επιτροπής του Κοινοβουλίου κάλεσε την ΕΕ να «γεφυρώσει το χάσμα ηγεσίας».

Από την πλευρά του, ο Ευρωβουλευτής, Francesc Gambús, δήλωσε ότι το χάσμα «λειτουργεί ως παραβίαση της διαδικασίας της UNFCCC», προσθέτοντας ότι εάν η ΕΕ «δεν επιταχύνει τις διαδικασίες, τότε κανένας δεν πρόκειται να το κάνει».

Σε έκθεση που εγκρίθηκε τον Ιούνιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέμεινε ότι η ΕΕ πρέπει να μιλήσει με μια «ενιαία φωνή» όσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη και άλλα διεθνή ζητήματα που άπτονται του περιβάλλοντος.

Ισπανία: Αισιόδοξος για το επίπεδο χρηματοδότησης της ΚΑΠ ο υπουργός Γεωργίας

Αισιόδοξος για το ενδεχόμενο η Ισπανία να διατηρήσει το τρέχον επίπεδο χρηματοδότησης για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2020 εμφανίστηκε ο υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας, Luis Planas.

Στον πρώτο προϋπολογισμό μετά το Brexit, η ΕΕ ορίζει ότι η ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027 θα υποστεί μια συνολική περικοπή της τάξεως του 5%, αλλά θα παραμείνει η πιο σημαντική ευρωπαϊκή πολιτική όσον αφορά τον προϋπολογισμό, με συνολικά 365 εκατομμύρια ευρώ.

Για την Ισπανία, προτείνεται μείωση των άμεσων ενισχύσεων κατά 3,5% και 15% για την αγροτική ανάπτυξη.

Ο κ. Planas εξέφρασε την αισιοδοξία του αναφορικά με τη διατήρηση του τρέχοντος επιπέδου χρηματοδότησης για την Ισπανία, αλλά παραδέχθηκε ότι «έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας».

«Μας ενδιαφέρει μια καλή μεταρρύθμιση, μια μεταρρύθμιση που να ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά μιας χώρας ισχυρής στον αγροτικό τομέα, όπως η Ισπανία», πρόσθεσε.

Για τον Ισπανό αξιωματούχο, η μελλοντική ΚΑΠ θα πρέπει να παρέχει περιβαλλοντικά κίνητρα στους αγρότες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η διατήρηση της βιοποικιλότητας, ενώ την ίδια στιγμή θα στοχεύει στην προώθηση της οικονομικής δραστηριότητας.

EK: Περικοπή 70 εκατ. ευρώ από την Τουρκία

Υπέρ της ακύρωσης προενταξιακών κονδυλίων ύψους 70 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για την Τουρκία, τάχθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις βελτίωσης του κράτους δικαίου στη χώρα.

Τον περασμένο Νοέμβριο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό, το ΕΚ και το Συμβούλιο αποφάσισαν να εγγράψουν στο αποθεματικό 70 εκατ. ευρώ από τα προ-ενταξιακά κονδύλια για την Τουρκία (70 εκατ. ευρώ σε κονδύλια αναλήψεων υποχρεώσεων και 35 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών), υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει μετρήσιμες και επαρκείς βελτιώσεις στους τομείς του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της κατέληξε ότι η Τουρκία απομακρύνθηκε σημαντικά από την ΕΕ, ιδίως στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και με την αποδυνάμωση των αποτελεσματικών ελέγχων και ισορροπιών στο πολιτικό σύστημα.

*Πρώτη δημοσίευση Ύπαιθρος Χώρα (έντυπη έκδοση)

X