Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη

[aau.at]

Καινοτόμο σύστημα για τη σήμανση τροφίμων εισάγει η Γαλλία

Νέα διάταξη που εισάγει ένα προαιρετικό σύστημα σήμανσης για τρόφιμα με στόχο τη μείωση της παχυσαρκίας, υπέγραψαν οι Υπουργοί Υγείας, Γεωργίας και Οικονομικών της Γαλλίας, προκαλώντας αναταραχές στη βιομηχανία τροφίμων, σύμφωνα με άρθρο της EURACTIV.

Μετά το βρετανικό σύστημα ένδειξης των τροφίμων βάσει της χρωματικής διάκρισης των φανών οδικής κυκλοφορίας, η Γαλλία προχώρησε στο δικό της σύστημα αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, η βαθμολογία Nutri δίνει μια βαθμολογία για κάθε τρόφιμο σε μια κλίμακα που ξεκινάει από ένα σκούρο πράσινο Α (άριστη κατάσταση) και καταλήγει σε ένα κόκκινο Ε (κάκιστη κατάσταση), σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό την επικράτηση κακών και καλών θρεπτικών ουσιών στο προϊόν.

Το σύστημα σήμανσης είναι αποκλειστικά εθελοντικό. Μέχρι στιγμής, έξι εταιρείες υπέγραψαν και θα συμπεριλάβουν το Nutri-Score στην όψη όλων των επώνυμων προϊόντων τους (Auchan, Intermarché, Leclerc, Fleury Michon, Mc Cain, Danone).

Οι οργανώσεις καταναλωτών χαιρετίζουν την κίνηση, η οποία, όπως ισχυρίζονται, θα ενισχύσει τη δυναμική για ένα απλοποιημένο σύστημα σε επίπεδο ΕΕ: «Η σημερινή γαλλική κίνηση είναι μια ακόμη απόδειξη ότι τα χρώματα βοηθούν τους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων, όπως έχει δείξει και το σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η νομοθεσία της ΕΕ για τη σήμανση τροφίμων επιτρέπει τέτοιες εθνικές πρωτοβουλίες, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην ενημέρωση των μελλοντικών συζητήσεων για ένα απλουστευμένο σύστημα διατροφικής σήμανσης σε ολόκληρη την ΕΕ», τόνισε η αρμόδια για την πολιτική τροφίμων στο BEUC, Camille Perrin.

Πρόεδρος NFU: «Οι αποφάσεις για τη γεωργία πρέπει να βασίζονται στην επιστήμη»

«Οι αποφάσεις για τον αγροτικό τομέα μετά το Brexit θα πρέπει να βασίζονται περισσότερο σε επιστημονικά δεδομένα και λιγότερο σε συναισθηματισμούς», ανέφερε σε συνέντευξή του στη EURACTIV ο πρόεδρος της βρετανικής National Farmer’s Union, Meurig Raymond.

Ερωτηθείς για το αν η βρετανική κυβέρνηση έχει τη βούληση να θέσει τον αγροτικό τομέα στο επίκεντρο των συνομιλιών, ο κ. Raymond δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ναι, πιστεύω ότι ο υπουργός Εξωτερικών Michael Gove έχει εντάξει τον τομέα των τροφίμων και της γεωργίας στην πολιτική ατζέντα. Υποστηρίζει αρκετά τους αγρότες του Ηνωμένου Βασιλείου. Αναγνωρίζει ότι είμαστε μόνο 62% αυτάρκεις και συνεπώς είμαστε εξαρτημένοι από σχεδόν το 40% των τροφίμων που εισάγονται, γεγονός που θέτει την οικονομία της χώρας σε εξαιρετικά επισφαλή θέση».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ –ανεξάρτητα από την πραγματοποίηση συνομιλιών Βρετανών διαπραγματευτών με τους Αμερικανούς ομολόγους τους- δεδομένου ότι η χώρα εξακολουθεί να αποτελεί μέλος της ΕΕ.

«Για χάρη του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ είναι σημαντικό να έχουμε μια μεταβατική περίοδο μετά την αποχώρηση. Υποθέτω ότι δύσκολα η βρετανική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να υπογράψει εμπορικές συμφωνίες, ενώ θα βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση. Οπότε ποιος ξέρει τι θα μπορούσε να συμβεί σε τρεισήμισι χρόνια από τώρα».

Τέλος, σε ερώτηση που τέθηκε αναφορικά με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) στο αγροτικό μοντέλο της Βρετανίας, ο κ. Raymond υπογράμμισε ότι: «Στη βρετανική κοινωνία υπάρχει λιγότερη αντίσταση στους ΓΤΟ απ’ ό,τι πριν από δέκα χρόνια. Εισάγουμε πολλές γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές, για την τροφή των πουλερικών, τους χοίρους και τα ζώα. Ωστόσο, δεν μας επιτρέπεται να εκμεταλλευόμαστε γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, συνεπώς αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα».

Ενισχύεται η συνεργασία ΕΕ-Τυνησίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Σε ενισχυμένη συνεργασία αναμένεται να προχωρήσουν μέσα στους επόμενους μήνες ΕΕ-Τυνησία για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Όπως αναφέρει η EURACTIV Ισπανίας, ο Διευθυντής του Τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της ΕΕ, Gilles de Kerchove, δήλωσε ότι «Έχουμε μια μεγάλη συμμαχία και προχωρούμε στην τρίτη φάση αυτού του προγράμματος, το οποίο ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ».

Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώθηκε στην Τυνησία, καθώς δεν υπήρξε καμία τρομοκρατική επίθεση από το Νοέμβριο του 2015.

Η Τυνησία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό εθελοντών, οι οποίοι έχουν προσχωρήσει σε διάφορες ομάδες τζιχαντιστών.

«Είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία μας, τόσο για την ασφάλεια και τη δημοκρατική σταθερότητα της Τυνησίας, όσο και για την ασφάλεια της ΕΕ», τόνισε ο κ. Kerchove.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «Έχουμε επιστρατεύσει εμπειρογνώμονες για τη στήριξη του τομέα της ασφάλειας και της δικαιοσύνης. Η ΕΕ εκτιμά εξίσου τη νομική προοπτική στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, δεδομένου ότι έχουμε θέσει στη διάθεση της Τυνησίας τους καλύτερους Ευρωπαίους δικαστές».

Επισημαίνεται ότι το 2015 η Τυνησία υπέστη τρεις επιθέσεις από τζιχαντιστές που στοίχισαν τη ζωή σε 72 άτομα, 60 εκ των οποίων ήταν τουρίστες.

Ελβετία: Απομιμήσεις τυριών από τη Γερμανία πλήττουν την οικονομία

Ισχυρό πλήγμα για τη βιομηχανία τυροκομικών προϊόντων της Ελβετίας, αποτελούν οι απομιμήσεις των τυριών της από τη Γερμανία που τα πουλάει στη Βέρνη σε χαμηλότερες τιμές.

Η EURACTIV Ιταλίας αναφέρει ότι η απομίμηση των τυριών έμενταλ και γραβιέρα από τους Γερμανούς παραγωγούς, επηρεάζει καθοριστικά τις ελβετικές εξαγωγές, οι οποίες το 2016 μειώθηκαν κατά 77 τόνους. Από την πλευρά τους, οι Ελβετοί παραγωγοί διατείνονται ότι δεν πρόκειται αποκλειστικά για ένα οικονομικό πρόβλημα, αλλά για ζήτημα αρχής.

Το κόστος παραγωγής τυριών στην Ελβετία είναι πολύ υψηλό, καθώς το γάλα κοστίζει πολύ περισσότερο από ό, τι στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία και οι κρατικές ενισχύσεις δεν αρκούν, για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό.

*Πρώτη δημοσίευση Ύπαιθρος Χώρα (έντυπη έκδοση)

X