Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη

[aau.at]

Προτεραιότητα της Γαλλίας οι μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050

Η βελτιστοποίηση του τομέα της ξυλείας για την παραγωγή ενέργειας είναι καθοριστικής σημασίας, προκειμένου η Γαλλία να επιτύχει το στόχο της να καταστεί ουδέτερη σε εκπομπές άνθρακα το 2050. Ωστόσο, όπως μεταδίδει η EURACTIV Γαλλίας, το 60% των δασών στη χώρα παραμένουν χωρίς διαχείριση.

Τα δάση απορροφούν το 12% έως 14% των εκπομπών CO2 της χώρας, το κύριο αέριο θερμοκηπίου που θεωρείται υπεύθυνο για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Δεδομένης της σταδιακής αύξησης της συνολικής επιφάνειας των δασών στη Γαλλία, ο ρόλος τους στην άμβλυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη αυξάνεται κατά το ίδιο ποσοστό.

Όσον αφορά τη συνολική επιφάνεια των δασών, η Γαλλία κατατάσσεται στην τρίτη θέση στην Ευρώπη, πίσω από τη Γερμανία και τη Σουηδία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον οργανισμό ING, η χώρα παράγει 27 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ξύλου ετησίως.

«Τα καλύτερα διαχειριζόμενα δάση βρίσκονται υπό κρατική εκμετάλλευση – χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα δάση των πρώην βασιλέων της Γαλλίας. Ωστόσο, αντιπροσωπεύουν μόνο το 10% των γαλλικών δασών», δηλώνει ο ερευνητής του INRA, Jean-Francois Dhôte.

Ταυτόχρονα, εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι χρησιμοποιείται μόνο το 30 έως 40% των γαλλικών δασών. Η διαχείριση των ιδιωτικών δασών, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 75% της δασοκομίας, είναι μηδαμινή έως ανύπαρκτη, ενώ η διαχείριση του υπόλοιπου 15% πραγματοποιείται από τοπικούς φορείς.

Ο φιλόδοξος στόχος της Γαλλίας για τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050 θα αποβεί ανέφικτος, αν τα δάση της δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν αυτές τις εκπομπές. Τα δάση και η γεωργία είναι οι μόνοι τομείς που μπορούν να απορροφήσουν τον εναπομείναντα άνθρακα. Από περιβαλλοντική άποψη, η βελτιστοποίηση της ικανότητάς απορρόφησης αποτελεί αναμφίβολα προτεραιότητα.

Γαλλία: Με περιορισμένο πεδίο εφαρμογής το νομοσχέδιο για τους αγρότες

Δριμεία κριτική από τους Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και μέλη της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δέχθηκε το νομοσχέδιο «για την ισορροπία των εμπορικών σχέσεων στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής».

Το εν λόγω έργο στοχεύει στην αναδιαμόρφωση του επιπέδου των τιμών των προϊόντων διατροφής. Ωστόσο, οι Ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι δεν έχει ευρωπαϊκή διάσταση.

Σύμφωνα με τον διευθυντή έρευνας στο French National Institute for Agricultural Research (INRA), Hervé Guyomard, «Η γαλλική αγορά παραμένει το κυριότερο σημείο πώλησης της γαλλικής γεωργικής παραγωγής. Ο κίνδυνος αφορά κυρίως στο γεγονός ότι το σούπερ μάρκετ προμηθεύει εξωτερικές αγορές, ευρωπαϊκές ή παγκόσμιες, σε χώρες με λιγότερο περιοριστική νομοθεσία».

Επιπλέον, για τον κ. Guyomard, το γαλλικό νομοσχέδιο δεν είναι απαραιτήτως αντιφατικό με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αντιθέτως, οι Γάλλοι και Ευρωπαίοι νομοθέτες φάνηκαν να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή την καλύτερη κατανομή της αξίας που παράγεται από τη γεωργική δραστηριότητα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτή η επιθυμία έχει οδηγήσει σε πρόσφατες τροποποιήσεις του κανονισμού Omnibus, μέρος του οποίου ασχολείται με την ΚΑΠ.

Ανήσυχη η ΕΕ για τη χρήση του θειικού χαλκού στη γεωργία

Σε επέκταση της άδειας χρήσης θειικού χαλκού προχώρησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη, ενός αμφιλεγόμενου φυτοφαρμάκου που χρησιμοποιείται στη βιολογικές καλλιέργειες και οι επιπτώσεις του στους καταναλωτές παραμένουν άγνωστες.

Οι ενώσεις χαλκού, συμπεριλαμβανομένου του θειικού χαλκού, επιτρέπονται στην ΕΕ ως βακτηριοκτόνα και μυκητοκτόνα. Είναι εγκεκριμένα για χρήση στη βιολογική γεωργία, ιδιαίτερα για τα συστήματα παραγωγής πατάτας, σταφυλιών, ντομάτας και μήλων.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους εργαζόμενους στα αγροκτήματα, τα πτηνά και τα θηλαστικά, επισημαίνοντας τον αντίκτυπο των ενώσεων χαλκού στο ευρύτερο περιβάλλον.

Αν και υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι τα βιολογικά εντομοκτόνα έχουν μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον, πολλά «φυσικά» εκχυλίσματα (όπως ο χαλκός, η αμμωνία, το αρσενικό και το πλουτώνιο) είναι εξαιρετικά τοξικά για το περιβάλλον, τα ζώα και τον άνθρωπο.

Από την πλευρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα καταβάλλει προσπάθειες για την μείωση της χρήσης του θειικού χαλκού, χωρίς, ωστόσο, να θεωρείται εύκολο εγχείρημα η εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων.

Πρόθυμη να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό η ομάδα Βίσεγκραντ

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα μέλη της ΕΕ από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι πρόθυμα να συνεισφέρουν περισσότερο στον προϋπολογισμό της ΕΕ μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου την ΕΕ εξέφρασε ο Επίτροπος για τον Οικονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό, Günther Oettinger.

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το ότι οι χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ είναι πρόθυμες να συμβάλλουν περισσότερο στον προϋπολογισμό την περίοδο 2021-2027», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Oettinger.

«Οι χώρες προτίθενται να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό κατά 1% (από το ακαθάριστο εθνικό τους εισόδημα) στο 1,1%», εξηγεί ο υπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας, János Lázár.

Με τη σειρά του, ο Επίτροπος πρόσθεσε ότι στον επόμενο προϋπολογισμό θα μπορούσαν να υπάρξουν μικρότερες μειώσεις των δαπανών, με εξαίρεση τα ερευνητικά προγράμματα και το Erasmus.

Εντούτοις, όπως υπογράμμισε: «Οι προτεραιότητες του μελλοντικού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού είναι η ανταγωνιστικότητα, η αλληλεγγύη, η βιωσιμότητα, καθώς και η εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια».

Τέλος, στις 23 Φεβρουαρίου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα εξετάσουν το ζήτημα του προϋπολογισμού μετά το 2020 σε άτυπη Σύνοδο κορυφής.

*Πρώτη δημοσίευση Ύπαιθρος Χώρα (έντυπη έκδοση)

X