Η συμβολή της βραχείας αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων στην τοπική οικονομία

[Geneviève Savigny]

Αυτό το άρθρο είναι μέρος των ειδικών εκθέσεων μας Βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων στον ευρωπαϊκό Νότο.

Οι βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων έχουν πολυδιάστατο ρόλο. Μπορούν να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών εκμεταλλεύσεων, ενθαρρύνοντας τους νέους να εργαστούν στον αγροτικό τομέα, αλλά παρέχουν ακόμη οικονομικά προσιτό και υγιεινό φαγητό στους καταναλωτές, προσελκύοντας τουρίστες, δήλωσε σε συνέντευξή της στη EURACTIV η campaigner Geneviève Savigny.

Η Geneviève Savigny συμμετέχει στην εκστρατεία της ΜΚΟ European Coordination Via Campesina (ECVC).

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των βραχείων αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων στη Νότια Ευρώπη για τους αγρότες και τους καταναλωτές της ΕΕ;

Οι βραχείες αλυσίδες τροφίμων και οι άμεσες πωλήσεις αποτελούν μια πραγματική ευκαιρία για να διατηρηθούν βιώσιμες οι μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις, επιτρέποντας στους νεοεισερχόμενους να απασχοληθούν στον τομέα της γεωργίας. Επιπλέον, παρέχει πρόσβαση στους καταναλωτές σε καλής ποιότητας, φρέσκα και προσιτά τρόφιμα. Η περιοχή μου – οι νότιες Άλπεις είναι διάσημες για τις «provençal αγορές», καθώς αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Ανανεώνονται τακτικά με νέες μορφές άμεσων πωλήσεων, αλλά και με νέους παραγωγούς. Πριν από σαράντα χρόνια, είχαμε πολλές εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων που ξεκίνησαν να παράγουν κατσικίσιο τυρί.

Τον τελευταίο καιρό, έχουμε δει πολλούς νέους να ξεκινούν βιολογική παραγωγή λαχανικών σε μικρής κλίμακας αγροκτήματα. Και μπορείτε να δείτε προϊόντα όπως γάλα προβάτου και τυρί, μέλι, κρασί, ζυθοποιημένο ψωμί, μπύρα, βότανα, αιθέρια έλαια, μαρμελάδες φρούτων και ένα ευρύ φάσμα κονσερβών από την φάρμα … Οι καταναλωτές μπορούν να πάρουν σχεδόν όλα όσα χρειάζονται από την τοπική παραγωγή.

Υπάρχει συνεχής καινοτομία στα μέσα διανομής, η παραδοσιακή ανοικτή αγορά συμπληρώνεται πλέον από το κοινοτικό σύστημα γεωργικής στήριξης (CSA-AMAP στη Γαλλία), τη διαδικτυακή παραγγελία με παράδοση σε συγκεκριμένο σημείο και τα συλλογικά καταστήματα αγροκτημάτων. Οι ΜΚΟ και οι τοπικές αρχές επιδιώκουν να υλοποιήσουν συγκεκριμένα προγράμματα, που θα επιτρέψουν την πρόσβαση σε καλής ποιότητας τοπικό φαγητό στους μη εύπορους.

Ποιες είναι οι προκλήσεις στο πλαίσιο προώθησης των βραχείων αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων;

Υπάρχουν δύο κύριες προκλήσεις για την ανάπτυξη των βραχείων αλυσίδων: η κυριότερη είναι το πρόβλημα του ανεπαρκώς προσαρμοσμένου κανονιστικού πλαισίου και των προτύπων, όσον αφορά την παραγωγή, τη μεταποίηση και τις πωλήσεις. Στην πραγματικότητα, ο κανονισμός της ΕΕ περιλαμβάνει την πιθανότητα ευελιξίας για μικρούς όγκους παραγωγής, αλλά οι τοπικές αρχές δεν γνωρίζουν πάντοτε ή δεν επιθυμούν να τον εφαρμόσουν. Η συλλογική οργάνωση των μικροκαλλιεργητών είναι πολύ σημαντική ως προς αυτό.

Το δεύτερο σημείο είναι η πρόσβαση των νέων στη γη. Η γη είναι συνήθως δαπανηρή, δεν είναι εύκολη η ενοικίαση και παρόλο που η ζήτηση αυξάνεται σε πολλά μέρη, οι νέοι – συμπεριλαμβανομένων πολλών νέων γυναικών – αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθεια να εισέλθουν στον αγροτικό τομέα.

Μπορεί η νέα ΚΑΠ να βοηθήσει τα κράτη μέλη να βελτιώσουν αυτήν την τάση; Είναι αρκετά φιλόδοξη;

Η ΚΑΠ δεν είχε ποτέ σκοπό να υποστηρίξει τις βραχείες αλυσίδες. Η μεγάλη μεταρρύθμιση το 1992 ήταν να μειωθούν δραστικά οι τιμές των ευρωπαϊκών προϊόντων, έτσι ώστε οι παραγωγοί της ΕΕ να είναι ανταγωνιστικοί σε μια αγορά, η οποία ασπάστηκε την παγκοσμιοποίηση με τη δημιουργία του ΠΟΕ και τη συμπερίληψη της γεωργίας στη συμφωνία.

Οι επιδοτήσεις δημιουργήθηκαν για τις αποζημιώσεις. Όση περισσότερη έκταση έχετε, τόσα περισσότερα λαμβάνετε.

Μάλιστα, μερικές φορές δεν παίρνετε τίποτα αν έχετε μικρότερη έκταση από από την αντίστοιχη που αποφασίζεται σε κάθε χώρα (3 εκτάρια στην Ιταλία, 5 στην Αγγλία, τη στιγμή που μπορείτε να ζήσετε ακόμη και με ένα εκτάριο με λαχανικά, κάνοντας απευθείας πωλήσεις). Αυτή η πληρωμή εκταρίων είναι πολύ μικρή, για να αποτελεί πραγματική στήριξη. Πρέπει να στηρίξουμε τους νεοεισερχόμενους που αποφασίζουν να γίνουν ενεργοί αγρότες κυρίως κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων χρόνων απασχόλησής τους.

Υπάρχουν, επίσης, μέτρα στον δεύτερο πυλώνα για τις επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, αλλά εξαρτώνται από τα εθνικά ή περιφερειακά προγράμματα και δεν θεωρούνται πάντα προτεραιότητα.

Ποιες είναι οι επιδράσεις της βραχείας αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, όταν πρόκειται για άλλους οικονομικούς τομείς, όπως ο αγροτουρισμός, ιδίως στον ευρωπαϊκό Νότο όπου έχουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας;

Πράγματι, η βραχεία αλυσίδα αποτελεί τη βάση για διάφορες δραστηριότητες, όπως ο αγροτουρισμός. Ενδεικτικά αναφέρω την Ιταλία που είναι πολύ δραστήρια, τη Σλοβενία, καθώς ​​και πολλές περιοχές της Γαλλίας, που συμβάλλουν στην τοπική οικονομία. Επιπλέον, η πολιτιστική ζωή ενισχύεται στις αγροτικές περιοχές με ερασιτεχνικές ή επαγγελματικές ομάδες θεάτρου και κάθε είδους καλλιτεχνική δημιουργία.

Τέλος, συμβάλλει στην καθημερινή ζωή, καθώς βοηθά να διατηρηθούν ανοικτά τα σχολεία, τα καταστήματα και τα καφέ. Αυτή είναι η απλή αγροτική ζωή.

Υποστηρικτές

Measure co-financed by the European Union