Χόγκαν: Η Τσεχία πρέπει να επενδύσει στην μεταποίηση γεωργικών προϊόντων

[Shutterstock]

Οι Τσέχοι αγρότες πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στην μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, αν θέλουν να βελτιώσουν τη θέση τους σε ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν.

«Θεωρώ ότι η περαιτέρω επεξεργασία βασικών προϊόντων, ειδικότερα, θα βελτιώσει τη θέση των αγροτών στην αγορά της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χόγκαν μίλησε στον εταίρο της Euractiv, Aktuálně.cz.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Η ΚΑΠ έχει θετικό αντίκτυπο στα κράτη μέλη της ΕΕ που εντάχθηκαν μετά το 2004, αλλά δημιούργησε και πολύ σκληρό ανταγωνισμό. Οι Τσέχοι αγρότες είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για μια τέτοια θεμελιώδη αλλαγή;

Μετά τις επισκέψεις μου στη Τσεχία και την τρέχουσα εμπειρία από τις υπηρεσίες, είμαι βέβαιος ότι οι αγρότες είναι καλά προετοιμασμένοι για την ανοικτή αγορά. Σίγουρα, θα μπορούσε να παρατηρηθεί μείωση της παραγωγής ορισμένων βασικών προϊόντων (κρέας, γάλα) όπως και στα περισσότερα κράτη μέλη που προσχώρησαν στην ΕΕ το 2004. Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται μια σταθερή ανταγωνιστικότητα στις καλλιέργειες – ιδίως στους ελαιούχους σπόρους ή τη γνωστή τσέχικη ζυθοποιία. Στην προσπάθεια να ανταγωνιστούν στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά, διάφορα εργαλεία στήριξης είναι ανοικτά στους γεωργούς, κυρίως στο πλαίσιο του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (2007-2013), στο οποίο χρησιμοποιήθηκε το 99,88% των συνολικών χρηματοδοτικών πόρων.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια βοήθησαν τους αγρότες από την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη να εκσυγχρονίσουν και να ενισχύσουν την παραγωγή τους. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η διαδικασία αυτή έχει επιβραδυνθεί. Τι προτείνετε ως προς αυτό;

Καταρχάς, δεν νομίζω ότι ο εκσυγχρονισμός έχει επιβραδυνθεί. Τουλάχιστον τα στοιχεία σχετικά με τη νέα προγραμματική περίοδο και η χρήση μέτρων όπως «επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» και «επενδύσεις στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων» αποδίδουν θετικά αποτελέσματα. Εκεί που εξακολουθώ να βλέπω μια συγκεκριμένη ανεπάρκεια είναι η χαμηλή προστιθέμενη αξία στα γεωργικά προϊόντα.

Θεωρώ ότι η περαιτέρω επεξεργασία των βασικών προϊόντων, ειδικότερα, θα βελτιώσει τη θέση των γεωργών στην αγορά της ΕΕ. Ο ρόλος της συνεργασίας μεταξύ των εκμεταλλεύσεων και ο καθορισμός ιδίων εγκαταστάσεων αποθήκευσης και επεξεργασίας θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για περαιτέρω επενδύσεις.

Πιστεύετε ότι ο περιορισμός των επιδοτήσεων για τους καλλιεργητές θα αλλάξει ουσιαστικά την κατάσταση;

Ο στόχος του περιορισμού των άμεσων πληρωμών είναι η επίτευξη ισορροπημένης διανομής. Οι «εξοικονομήσεις» της θα παραμείνουν διαθέσιμες για τη στήριξη της γεωργίας στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη. Μία από τις βασικές αρχές της μείωσης των πληρωμών/ανώτατων ορίων είναι οι οικονομίες μεγέθους που επιτυγχάνουν οι γεωργοί όταν λαμβάνουν πληρωμές ανά μονάδα.

Η πρόταση περιλαμβάνει, επίσης, τη δυνατότητα εξαίρεσης της μισθωτής και μη αμειβόμενης εργασίας, η οποία καθιστά όχι μόνο δικαιότερη τη μείωση/οριοθέτηση, αλλά μετριάζει σημαντικά τις επιπτώσεις της στις μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις υψηλής έντασης εργατικού δυναμικού.

Υποστηρικτές

Measure co-financed by the European Union