Αραχωβίτης: η επιδότηση ανά μονάδα έκτασης για την ΚΑΠ είναι σε τελείως λάθος βάση

Στην επεξεργασία ενός σχεδίου για την επιμόρφωση όλων των αγροτών βρίσκεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συνεργάτη περιεχομένου της euractiv.

«Έχουμε την κοινή πεποίθηση με τον Υπουργό Παιδείας ότι ο αγρότης χρειάζεται πλέον διαρκή εκπαίδευση για τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, για τις γεωτεχνικές εξελίξεις, για την υδατοοικονομία, για την κλιματική αλλαγή, για τις νέες απαιτήσεις και προτιμήσεις των καταναλωτών, για την μείωση του κόστους παραγωγής» δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός.

Μάλιστα μόλις πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Επιμόρφωσης Νέων Αγροτών στο Βελβεντό. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός και βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Αραχωβίτης έχει ήδη εξασφαλισθεί ο χώρος και μόλις ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες θα ξεκινήσει η λειτουργία της. «Με το ήδη υπάρχον δυναμικό μας, τόσο σε εκπαιδευτικό υλικό όσο και προσωπικό, το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΟ θα στηρίξει το Εθνικό Δίκτυο Επιμόρφωσης Νέων Αγροτών» υπογράμμισε.

Στην μακροσκελή του συνέντευξη τόσο για θέματα αρμοδιότητας του όσο και για την πολιτική συγκυρία, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε σε πληθώρα ζητημάτων. Στην euractiv.gr sταχυολογούμε, πέρα από το ζήτημα της επιμόρφωσης, τα άλλα ζητήματα που θίχθηκαν, με έμφαση όπως είναι αναμενόμενο στα θέματα με ευρωπαϊκή

Ο κ. Αραχωβίτης επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι «η συζήτηση για την Εξωτερική Σύγκληση, με κριτήριο την ανά μονάδα έκτασης επιδότηση είναι σε τελείως λάθος βάση» καθώς όπως είπε οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις στη χώρα μας είναι κυρίως μικρές και η βιωσιμότητά τους στηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στις επιδοτήσεις. Ωστόσο «η συνεισφορά τους στην διαφύλαξη του Περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή στην ύπαιθρο είναι ανεκτίμητη», κάτι το οποίο βρίσκει σύμφωνο και τον Λιθουανό ομόλογό του, όπως τόνισε.

Απαντώντας στις «ανησυχίες» πολλών επιχειρήσεων ότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχουν «χαθεί» τα εμπορικά σήματα με τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Μακεδονία», ο αρμόδιος υπουργός υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος». Σημείωσε ότι στην επίσκεψή του στη Βόρεια Μακεδονία ο ομόλογός του τον διαβεβαίωσε ότι για τις κατοχυρωμένες προστατευόμενες ενδείξεις ΠΟΠ και ΠΓΕ, η χώρα του «σέβεται απόλυτα το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ενώ για τα υπόλοιπα σήματα συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε έναν καλόπιστο, ειλικρινή και άμεσο διάλογο ώστε να επιλυθούν όλες οι παρεξηγήσεις του παρελθόντος αλλά και να αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον».

Τέλος χαρακτήρισε ακόμη «πολύ σημαντική» την πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας για τη συνένωση και την αναδιοργάνωση των πανεπιστημιακών και τεχνολογικού επιπέδου τμημάτων ανά την Ελλάδα.

Ακολουθούν βασικά σημεία της συνέντευξης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη στο δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Θανάση Παπακώστα με βάση τη σχέση τους με τις κοινοτικές πολιτικές.

ΕΡ: Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Βελβεντό Κοζάνης μίλησε για τη λειτουργία του πρώτου τμήματος του Εθνικού Δικτύου Επιμόρφωσης Νέων Αγροτών. Πότε αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του;

Απ: Πράγματι, ξεκίνησε ως ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας, που γνωρίζουμε πόσο ισχυρή βούληση έχει στο Βελβεντό, και σύντομα θα γίνει πράξη. Οι φορείς που θα εμπλακούν σε τοπικό επίπεδο, η Περιφέρεια, οι συνεταιρισμοί, ο νεοσύστατος Δήμος, είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι για να λειτουργήσουν ένα τέτοιο τμήμα. Ήδη έχουν εξασφαλίσει τον χώρο και την έκταση, οπότε μόλις ολοκληρώσουν τις λεπτομέρειες θα μπορούν να προχωρήσουν στη λειτουργία του. Σε εθνικό επίπεδο, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο επιμόρφωσης όλων των αγροτών. Έχουμε την κοινή πεποίθηση με τον Υπουργό Παιδείας ότι ο αγρότης χρειάζεται πλέον διαρκή εκπαίδευση για τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, για τις γεωτεχνικές εξελίξεις, για την υδατοοικονομία, για την κλιματική αλλαγή, για τις νέες απαιτήσεις και προτιμήσεις των καταναλωτών, για την μείωση του κόστους παραγωγής. Πρέπει να υπενθυμίσω ότι ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαθέτει μέσω του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ πανελλαδική εκπαιδευτική δομή, η οποία στηρίζει με σεμινάρια και εκδηλώσεις νέους, νεοεισερχόμενους, αλλά και παλιούς και έμπειρους αγρότες. Στις τοπικές κοινωνίες είναι πολύ γνωστά και ενεργά τα Κέντρα «Δήμητρα». Με το ήδη υπάρχον δυναμικό μας, τόσο σε εκπαιδευτικό υλικό όσο και προσωπικό, το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΟ θα στηρίξει το Εθνικό Δίκτυο Επιμόρφωσης Νέων Αγροτών. Άλλωστε, αποτελεί πολύ σημαντικό και συμβολικό το γεγονός ότι ανακοινώθηκε αυτή η πρωτοβουλία από τα χείλη του Πρωθυπουργού.

ΕΡ: Ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην επιμόρφωση του αγρότη;

Απ: Έχουμε πολύ αξιόλογα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον τομέα των γεωπονικών επιστημών, αλλά και πολύ αξιόλογα περιφερειακά ιδρύματα που μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιμόρφωση όλων των επαγγελματιών σε σχέση με την πρωτογενή παραγωγή. Σε αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω την πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας για τη συνένωση και την αναδιοργάνωση των πανεπιστημιακών και τεχνολογικού επιπέδου τμημάτων ανά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα για τη Λακωνία, θέλω να τονίσω ότι η αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον Νομό, με γνώμονα την βιωσιμότητα των σχολών και την υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εκπαίδευσης, την καθιστούν πλέον, ισότιμη με τις άλλες πόλεις της χώρας. Ο ορθολογικός σχεδιασμός και οι συνεργασίες χωρίς μικροκομματικές λογικές του παρελθόντος, εξασφαλίζει την ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος κάθε περιοχής.

ΕΡ: Πολλά είναι τα παράπονα από αγρότες σχετικά με την οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών, καθώς πολλοί είναι που χάνουν την εξισωτική αποζημίωση που έπαιρναν μέχρι πρότινος. Προβλέπεται το υπουργείο να διευρύνει τα κριτήρια προκειμένου να ενταχθούν περισσότερες περιοχές;

Απ: Η υποχρέωση της χώρας μας για νέα οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών ήρθε με έναν ευρωπαϊκό κανονισμό του 2013, που έθετε συγκεκριμένα κριτήρια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε δώσει καταληκτική προθεσμία μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2019. Μετά από αυτή την ημερομηνία, δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε σε κανέναν αγρότη, κτηνοτρόφο και γενικότερα κάτοικο της υπαίθρου. Η χώρα θα ζημιωνόταν κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Προχωρήσαμε, λοιπόν, στην επαναχάραξη του χάρτη των μειονοτικών περιοχών με την μέγιστη διεύρυνση των κριτηρίων. Καταφέραμε και καταθέσαμε την πρόταση της χώρας, έγκαιρα και αξιόπιστα. Και σήμερα μπορούμε και συνεχίζουμε ομαλά την προκήρυξη προγραμμάτων και την χορήγηση των επιδοτήσεων.

Ωστόσο, με τα νέα κριτήρια, κάποιες περιοχές αποχαρακτηριστήκαν από Μειονεκτικές ενώ κάποιες άλλες έλαβαν τον χαρακτηρισμό. Σε επίπεδο συνολικής έκτασης χώρας, οι παλιές με τις νέες περιοχές αντιστοιχούν περίπου στην ίδια έκταση. Στις περιοχές που με τα νέα κριτήρια έχασαν τον χαρακτηρισμό, υπάρχουν και κάποιες οι οποίες ενδεχομένως να βρίσκονται οριακά. Γι’ αυτές, γίνεται μια ύστατη προσπάθεια να γίνει αναμόρφωση του χάρτη ώστε να ενταχθούν και αυτές που είναι μεμονωμένες και διάσπαρτες στην επικράτεια.

ΕΡ: Πριν λίγο καιρό συναντηθήκατε με τον Λιθουανό ομόλογό σας, του οποίου η χώρα τάσσεται υπέρ της εξωτερικής σύγκλισης στη νέα ΚΑΠ. Οι δυο σας υπογραμμίσατε ότι θα λάβετε πρωτοβουλίες για τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροκτημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύετε ότι αυτή είναι μια λύση για την αποφυγή της εξωτερικής σύγκλισης των ενισχύσεων;

Απ: Η συζήτηση για την Εξωτερική Σύγκλιση με κριτήριο την ανά μονάδα έκτασης επιδότηση είναι σε τελείως λάθος βάση, κατά την γνώμη μας. Η στρεμματική ενίσχυση στην χώρα μας μπορεί να είναι υψηλότερη σε σχέση με αυτή άλλων χωρών, ωστόσο η ανά εκμετάλλευση ενίσχυση είναι πολύ χαμηλότερη. Η χώρα μας έχει κυρίως μικρές εκμεταλλεύσεις οι οποίες στηρίζουν την βιωσιμότητα τους σε μεγάλο βαθμό στις επιδοτήσεις. Επίσης, η συνεισφορά τους στην διαφύλαξη του Περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή στην ύπαιθρο είναι ανεκτίμητη.

Υπάρχουν λοιπόν άλλα κριτήρια για την χορήγηση της επιδότησης τα οποία οφείλουμε να θέσουμε στους συναδέλφους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα κριτήρια αυτά βρίσκουν ευρύτερες συμμαχίες όπως αυτή με τον συνάδελφό μου της Λιθουανίας. Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να θέσουμε αυτά τα κριτήρια, να αναπτύξουμε την επιχειρηματολογία μας και να χτίσουμε τις συμμαχίες μας.

Άλλωστε και πολιτικά είναι πολύ πιο κοντά στις βάσεις και στις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωπαϊκής Αριστεράς η προστασία και η επιβίωση των μικρών και μεσαίων αγροτών. Μπορεί να βασιστεί σε μία επιχειρηματολογία που θα συσπειρώσει πολλά κράτη-μέλη, νέα και παλιά, για να γίνουν σημαντικές τομές στην επικείμενη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

ΕΡ: Σε πρόσφατη επίσκεψη σας στη Βόρεια Μακεδονία τονίσατε ότι ανοίγουν δίαυλοι επικοινωνίας για επωφελείς συνεργασίες μεταξύ των δυο χωρών. Πώς βλέπετε το μέλλον συνεργασίας των δύο χωρών στον αγροδιατροφικό τομέα;

Απ: Ήδη οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά με κερδισμένη την Ελλάδα, όπως δείχνει το εμπορικό ισοζύγιο. Η ζωή, η πραγματικότητα και η επιχειρηματικότητα βρίσκονται πιο μπροστά από την πολιτική. Οι βόρειοι γείτονες μας χρειάζονται την βοήθεια μας σε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Στην πρόσφατη επίσκεψη μου με το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Πρωθυπουργό, συζητήσαμε με τον ομόλογό μου το ζήτημα των εμπορικών σημάτων. Σχετικά με τις κατοχυρωμένες προστατευόμενες ενδείξεις ΠΟΠ και ΠΓΕ δήλωσε ότι η χώρα του σέβεται απόλυτα το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ενώ για τα υπόλοιπα σήματα συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε έναν καλόπιστο, ειλικρινή και άμεσο διάλογο ώστε να επιλυθούν όλες οι παρεξηγήσεις του παρελθόντος αλλά και να αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον. Η χώρα μας έχει πολλά να προσφέρει σε επίπεδο τεχνογνωσίας και υποδομών στην γειτονιά ενώ αναμένει μια καλή συνεργασία στον τομέα της αγροδιατροφής. Με την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών, ανοίγει ο Δρόμος των Βαλκανίων με αρχή το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και πέρας τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Η ομαλοποίηση των σχέσεων και η συνεργασία θα συμβάλει επίσης στον έλεγχο των διασυνοριακών συναλλαγών. Η συνεργασία των αρχών των δύο χωρών θα περιορίσει τα φαινόμενα κίνησης προϊόντων που στην συνέχεια μετονομάζονται.

ΕΡ: Όμως, πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα από τη Βόρεια Ελλάδα, φωνάζουν ότι έχουν «χαθεί» τα εμπορικά σήματα με τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Μακεδονία». Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος; Τι απαντάτε σε αυτούς;

Απ: Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Όπως ήδη σας ανέφερα, από την πλευρά των γειτόνων μας υπάρχει η διάθεση να επιλυθούν τα οποία προβλήματα και οι παρεξηγήσεις. Το πρόβλημα της ομωνυμίας ελληνικών προϊόντων με προϊόντα της Βορείου Μακεδονίας δεν είναι πρόσφατο, ούτε δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αντίθετα, αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουμε ζητήματα, που εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις ήδη σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα εμπορικά τους σήματα, στο βαθμό που δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα. Μέσα από τον θεσμοθετημένο διάλογο των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων νομίζω ανοίγονται ορίζοντες επίλυσης ζητημάτων, αν πρυτανεύσει η λογική και όχι ακραίες, με πολιτική χροιά, φωνές. Μια ομάδα ειδικών θα είναι σε θέση να παρέχει κάθε είδους τεχνική βοήθεια, προκειμένου να υπάρξει λύση σε όλα τα ζητήματα.

Εμείς ζητήσαμε από την πλευρά των γειτόνων μας να αναγράφεται στα προϊόντα τους ευκρινώς και σε εμφανές σημείο, η πλήρης ονομασία της χώρας όπως είναι πλέον καταχωρημένη στο Σύνταγμα τους μετά την Συμφωνία των Πρεσπών.

Υποστηρικτές

Measure co-financed by the European Union