Αμερικανός αξιωματούχος: ΕΕ και ΗΠΑ να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων

sarantis (1)

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν μια μεγάλη ευκαιρία να εντείνουν τη συνεργασία τους και να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων, επεσήμανε σε αποκλειστική συνέντευξη στην EurActiv, ο Michael R. Taylor, αναπληρωτής Επίτροπος στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Μίλησε στο Σαράντη Μιχαλόπουλο στις Βρυξέλλες.

Ο Νόμος για τον Εκσυγχρονισμό της Ασφάλειας Τροφίμων (FSMA), που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2011, έχει χαρακτηριστεί ως η πιο σαρωτική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ στην ασφάλεια των τροφίμων σε περισσότερα από 70 χρόνια. Μπορείτε να μου εξηγήσετε τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου νόμου καθώς και τον λόγο της επίσκεψή σας στις Βρυξέλλες;

Είμαστε εδώ ως μέρος της προσέγγισης γύρω από την εφαρμογή του νέου νόμου ασφάλειας των τροφίμων στις ΗΠΑ, το «Νόμο για τον Εκσυγχρονισμό της Ασφάλειας Τροφίμων», που υιοθετήθηκε το 2011 και έχουμε εργαστεί σκληρά για να τον εφαρμόσουμε.

Είναι μια πολύ σημαντική αναθεώρηση του συστήματος ασφάλειας των τροφίμων, που βασίζεται σε αυτό που πραγματικά έχουμε μάθει κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών για το πώς να αποτρέπουμε με τον καλύτερο τις διατροφικές ασθένειες.

Είναι πραγματικά μια εντολή να οικοδομήσουμε το σύστημα εποπτείας μας και να εφαρμόσουμε προληπτικά μέτρα με ολοκληρωμένο τρόπο.

Ξεκινώντας από την φάρμα, όπου καλλιεργούνται φρέσκα προϊόντα και τις εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων, τη μεταφορά των τροφίμων και, πολύ σημαντικό, να εφαρμόσουμε τα ίδια πρότυπα στις εισαγωγές όπως εφαρμόζουμε στα εγχωρίως παραγόμενα τρόφιμα ώστε να είμαστε σε θέση να επαληθεύσουμε ότι τα εισαγόμενα τρόφιμα πληρούν τα πρότυπά μας.

Είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική πρόληψης – η οποία είναι σε αντίθεση με την ιστορική προσέγγιση που κεντρικό στοιχείο ήταν η επιθεώρηση και εν συνεχεία η αντιμετώπιση των προβλημάτων. Εντοπίζαμε τα προβλήματα και τα διορθώναμε.

Η νέα προσέγγιση εστιάζει στην πρόληψη, καθώς και στην ανάγκη να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν αναγνωρισμένα πρότυπα που όλοι ακολουθούν, για να αποτρέψουμε να προκύψουν τα προβλήματα εξαρχής.

Είναι μια μεγάλη αναθεώρηση του ρυθμιστικού συστήματος. Πολλοί στη βιομηχανία ήδη το κάνουν αυτό και, στην πραγματικότητα, αυτές οι προσεγγίσεις έχουν γενικά αναπτυχθεί από προοδευτικούς ανθρώπους της βιομηχανίας. Αυτό που μας έχει πει το Κογκρέσο είναι να θεσπίσουμε κανονιστικά πρότυπα και να εξασφαλίσουμε ότι όλοι τηρούν τα σύγχρονα προληπτικά μέτρα και πολύ σημαντικό, να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να βεβαιωθούμε ότι αυτό συμβαίνει.

Τονίσαμε ότι υπάρχουν δύο στοιχεία σε αυτό το νόμο: Ότι έχουμε θεσπίσει τα σωστά πρότυπα, και η επαλήθευση ότι όντως αυτά τα πρότυπα ακολουθούνται από τη βιομηχανία.

Είναι μια μεγάλη συμφωνία για την εγχώρια βιομηχανία μας, αλλά και για οποιονδήποτε άλλον σε άλλες χώρες που παράγει για την αγορά των ΗΠΑ.

Υπάρχουν πολλοί Ευρωπαίοι παραγωγοί και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς αυτό πρόκειται να υλοποιηθεί και έτσι, είμαστε εδώ και συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τους συναδέλφους μας στη Γενική Διεύθυνση Υγείας της Επιτροπής.

Δουλεύουμε σε συνεχή βάση για την ασφάλεια των τροφίμων και για την εφαρμογή του νέου νόμου. Έχουμε καθημερινές συναντήσεις με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας.

Έχετε σχέδια εναρμόνισης μακροπρόθεσμα των συστημάτων ασφάλειας τροφίμων σε ΕΕ και ΗΠΑ;

Λοιπόν, είναι ενδιαφέρον γιατί οι προδιαγραφές που έχουμε κατευθυνθεί για να δημιουργήσουμε βασίζονται σε διεθνώς και ευρέως αναγνωρισμένα πρότυπα. Υπάρχει μια θεμελιώδης αρμονία ανάμεσα στα πρότυπα [μας] και τα πρότυπα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε άλλες χώρες. Αποτελεί πραγματικά το δικό μας μέρος στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες για την εναρμόνιση προς τα πάνω. Εννοώ τα πρότυπα για την αύξηση της ασφάλειας των τροφίμων. Όλες οι προσδοκίες αυξάνονται για την ασφάλεια των τροφίμων. Τα πρότυπα αυξάνονται σε όλο τον κόσμο και αυτό είναι μέρος αυτής της προσπάθειας.

Ένα από τα ζητήματα κατά την εφαρμογή αυτού του νόμου είναι για εμάς να συνεργαστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Υπάρχουν πρότυπα που είναι γραμμένα λίγο διαφορετικά, αλλά επιτυγχάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας.

Επομένως ένας Ευρωπαίος παραγωγός που παράγει σύμφωνα με τα εν λόγω εναρμονισμένα πρότυπα μπορεί να έχει πρόσβαση στην αγορά μας, χωρίς απαραιτήτως να συμμορφώνεται με κάθε λέξη των κανόνων μας.

Συνεπώς θα υπάρχει ευελιξία στην εφαρμογή του νόμου.

Ναι, θα υπάρχει ευελιξία και μια ενσωματωμένη εναρμόνιση. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η καθοδήγηση της εφαρμογής, διότι η προμήθεια τροφίμων είναι πολύ διαφορετική, υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά είδη παραγωγής τροφίμων και συστήματα και διαφορετικοί τρόποι για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα της ασφάλειας των τροφίμων που όλοι επιθυμούμε.

Οι κανονισμοί είναι ευέλικτοι και έχουν ως βάση να είναι σε θέση να ευθυγραμμίζονται με άλλες χώρες που έχουν τα ίδια υψηλά πρότυπα, όπως προφανώς η Ευρώπη, οι ΗΠΑ … έτσι νομίζουμε ότι θα είναι σε θέση να το καταστήσουν λειτουργικό. Για την ασφάλεια των τροφίμων, αλλά και με τρόπο που να μην διαταράσσει το εμπόριο ασφαλών τροφίμων. Κανείς δεν θέλει να το κάνει αυτό.

Θα μπει αυτή η διαδικασία στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ;

Εμείς ασχολούμαστε με την ασφάλεια των τροφίμων, καθώς και την αποστολή της δημόσιας υγείας και τη συνεργασία με ξένους εταίρους μας για την ασφάλεια των τροφίμων. Αφήνω την εμπορική διαδικασία για τους άλλους. Αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στα σωστά υψηλά πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων που οι καταναλωτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού περιμένουν.

Γι ‘αυτό και, προφανώς, συνεργαζόμαστε με τους οργανισμούς μας, την USDA και άλλους φορείς της κυβέρνησης των ΗΠΑ που επικεντρώνονται στην ΤΤΙΡ. Πιστεύουμε ότι αν κάνουμε τη δουλειά μας, η ασφάλεια των τροφίμων θα αφήσει το εμπόριο να φροντίσει τον εαυτό του.

Κατά τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους νιώσατε ότι φοβούνται ότι «απειλούνται» οι ευρωπαϊκές εξαγωγές στις ΗΠΑ;

Δεν εξέλαβα καμια αίσθηση «απειλής» από τους συναδέλφους μας στη ΓΔ SANTE. Νομίζω ότι είναι θέμα πρακτικής εφαρμογής, μέσω της συνεργασίας μας. Αν συνεργαστούμε, το οποίο και κάνουμε, είμαστε βέβαιοι ότι θα καταστεί [το σύστημα] λειτουργικό με έναν τρόπο που θα επιτευχθεί πρόοδος στην επαλήθευση της ασφάλειας των τροφίμων, χωρίς να διαταράσσεται το εμπόριο.

Αλλά και πάλι, νομίζω ότι ο λόγος που είμαστε εδώ είναι ότι ξέρουμε ότι οι άνθρωποι έχουν ερωτήσεις. Θέλουν να είναι σίγουροι ότι καταλαβαίνουν τα πρότυπα και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε ερωτήματα πολιτών και να απομακρύνουμε τις ανησυχίες. Για όσους έχουν ήδη ενσωματωθεί στις σύγχρονες πρακτικές, δε νομίζω ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά από ό, τι κάνουν. Εκείνοι που δεν το έχουν κάνει, θα πρέπει να βελτιώσουν τις πρακτικές τους, την ασφάλεια των τροφίμων – είτε οι Αμερικανοί παραγωγοί είτε οι παραγωγοί στις χώρες που εξάγουν στις ΗΠΑ θα πρέπει να αναβαθμίσουν τις πρακτικές τους.

Η στρατηγική μας για την εφαρμογή εστιάζει πάρα πολύ στην εκπαίδευση, στην καλή καθοδήγηση, στην αποσαφήνιση, παρέχοντας τα εργαλεία εκπαίδευσης και στην τεχνική βοήθεια και κατάρτιση για την υποστήριξη της συμμόρφωσης.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να υλοποιηθεί με ομαλό τρόπο.

Σχετικά με τις αμερικανικές επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις τροφίμων της ΕΕ;

Κάνουμε έναν αρκετά μέτριο αριθμό επιθεωρήσεων. Νομίζω ότι ένας στόχος μας στον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πώς μπορούμε, καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για το σύστημα εποπτείας της ΕΕ, να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη σε τέτοιο βαθμό που με την πάροδο του χρόνου να μπορέσουμε να μειώσουμε τον αριθμό των επιθεωρήσεων των ΗΠΑ. Επειδή ένα από τα πράγματα που συνειδητοποιήσαμε στην εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας είναι ότι τα επίπεδα ελέγχου και η διασφάλιση που αναμένει το Κογκρέσο από αυτό το νέο σύστημα είναι μεγαλύτερα από αυτά που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι.

Συνεπώς, θα πρέπει να βασιστούμε στους εταίρους μας, και φυσικά στις ευρωπαϊκές αρχές, προκειμένου να μην υπάρχει επικάλυψη στις προσπάθειές μας.

Εισάγουμε τρόφιμα από περισσότερες από 150 χώρες και πολλές από αυτές δεν έχουν τα ίδια προηγμένα συστήματα ασφάλειας των τροφίμων που διαθέτει η Ευρώπη.

Μέρος του διαλόγου με τους ομολόγους μας εδώ είναι να χτίσουμε τη βάση για αμοιβαία εμπιστοσύνη και την αποφυγή επανάληψης των προσπαθειών για την εποπτεία της ασφάλειας των τροφίμων.

Είπατε ότι θα επιθεωρείτε τις εγκαταστάσεις τροφίμων, αλλά πριν από αυτές, είναι τα αγροκτήματα. Πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε την αποτελεσματικότητα του συστήματος, από την στιγμή που δεν παρακολουθείτε την τροφική αλυσίδα από την αρχή;

Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά αυτού του νόμου είναι η εντολή να θεσπίσει πρότυπα για πρώτη φορά για σύνεση παραγωγής, φρούτα και λαχανικά που πρόκειται να καταναλωθούν φρέσκα χωρίς κάποια επεξεργασία.

Ο κανονισμός που συζητάμε σήμερα είναι τα πρότυπα ασφάλειας των προϊόντων, και αυτό θα περιλαμβάνει και πάλι νέα πρότυπα και νέο άμεσο ελέγχο των γεωργικών εκμεταλλεύσεων για να είμαστε σίγουροι ότι τα εν λόγω πρότυπα τηρούνται. Έτσι, αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος του νέου αυτού συστήματος.

Όσον αφορά στα γεωργικά προϊόντα που είναι σε εξέλιξη στις εγκαταστάσεις παρασκευής τροφίμων, ένα άλλο χαρακτηριστικό του συστήματος αυτού είναι η ευθύνη των εγκαταστάσεων παραγωγής τροφίμων να κάνουν το δικό τους έλεγχο στον προμηθευτή.

Στο βαθμό που υπάρχουν κίνδυνοι, που πιθανώς εισήχθησαν σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης, που δεν πρόκειται να ελεγχθούν εγκαταστάσεις παρασκευής τροφίμων, τότε η ευθύνη της επεξεργασίας των τροφίμων είναι να διασφαλιστεί ότι εφαρμόζονται τα κατάλληλα μέτρα στο αγρόκτημα. Το επίκεντρο αυτού του νόμου είναι πραγματικά στους μικροβιολογικούς κινδύνους που προκαλούν τροφικές ασθένειες.

Όταν μια μονάδα παραγωγής τροφίμων ελέγχει τους κινδύνους – ας πούμε ότι είναι ντομάτες που έχουν υποστεί επεξεργασία στο δοχείο – τότε ελέγχεται ο μικροβιολογικός κίνδυνος.

Δεν υπάρχει η ίδια ανησυχία για την πρακτική σε ένα αγρόκτημα, αλλά από την άλλη πλευρά, αν προμηθεύεται κάποιος μαρούλι ή σπανάκι τότε έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιες είναι οι συνθήκες στην φάρμα επειδή δεν υπάρχει τίποτα σχετικά με τη διαδικασία του προϊόντος που φροντίζει τους μικροβιολογικούς κινδύνους. Έτσι, ο παραγωγός του προϊόντος θα είναι υπεύθυνος στο πλαίσιο του νέου συστήματος να βεβαιωθεί ότι οι προμηθευτές κάνουν το σωστό για την ασφάλεια των τροφίμων.

Ποια είναι η κύρια ανησυχία σας για την εφαρμογή του νόμου;

Νομίζω ότι από την άποψη της ασφάλειας των τροφίμων per se έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή που έχει προηγμένα συστήματα ασφάλειας τροφίμων σε μεγάλο βαθμό, και δεν έχουμε καμία ουσιαστική ανησυχία όσον αφορά στην ασφάλεια των τροφίμων που προέρχονται από την Ευρώπη. Νομίζω ότι η πρόκληση είναι λειτουργική, καθώς το Κογκρέσο αναμένει να υπάρξει επαλήθευση ότι κάθε μονάδα ανά μονάδα τηρεί σύγχρονα προληπτικά μέτρα.

Η πραγματική πρόκληση είναι να εφαρμοστεί ομαλά, δεδομένου ότι ακριβώς όπως στις ΗΠΑ, το σύστημα τροφίμων είναι τόσο διαφορετικό – ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων όσον αφορά το μέγεθος, τα εμπορεύματα και τους τρόπους εργασίας.

Θέλουμε η επιχειρησιακή εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος να λειτουργήσει και να είναι πρακτικό απέναντι στα ποικίλα συστήματα τροφίμων. Γι ‘αυτό συνεργάζονται άμεσα με τη βιομηχανία εδώ και την Επιτροπή.

Συνεπώς, είστε σε άμεση επαφή με τη βιομηχανία τροφίμων στην ΕΕ.

45 εμπορικές ενώσεις θα έρθουν στη συνάντηση [9 Δεκέμβρη με φορείς της ΕΕ] και μιλάμε απευθείας στη βιομηχανία εδώ στην ΕΕ. Υπάρχουν πληροφορίες διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας, ζητούν πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα πώς λειτουργεί το σύστημα και παίρνουν απαντήσεις. Θέλουμε οπωσδήποτε να επικοινωνούμε άμεσα με την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Θέλετε να προσθέσετε κάτι θα μπορούσε να ενδιαφέρει τους φορείς της ΕΕ;

Όταν μιλάμε για την ασφάλεια των τροφίμων, υπάρχουν περιοχές του κόσμου με μεγαλύτερες προκλήσεις και πιστεύω ότι αυτό συνιστά μια μεγάλη ευκαιρία.

Φυσικά, η Ευρώπη προμηθεύεται προϊόντα από όλο τον κόσμο, όπως τα θαλασσινά από τη Νοτιοανατολική Ασία, την Κίνα ή μπαχαρικά από την Ινδία και εμείς βλέπουμε την ευκαιρία να εργαστούμε σε συνεργασία με την Ευρώπη και να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών η συνεργασία αυτή θα είναι καλή για τις αγορές μας, αλλά επίσης και για την παγκόσμια ασφάλεια των τροφίμων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε μια έκθεση την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις παγκόσμιες τροφικές ασθένειες λέγοντας ότι υπάρχει ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα – καμία περιοχή δεν έχει ανοσία από αυτό, αλλά ορισμένες περιοχές είναι πιο ευάλωτες σε αυτό, και πιστεύω ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο για την ασφάλεια των τροφίμων και είμαστε καλοί να το κάνουμε αυτό. Έχουμε καλούς εταίρους στη ΓΔ SANTE.

Είστε γενικά αισιόδοξος;

Ναι, φυσικά. Αν ταξιδέψει κανείς και μιλήσει στους ανθρώπους η ασφάλεια των τροφίμων είναι στην πρώτη γραμμή και το σύστημα τροφίμων σε πρωτοφανή βαθμό και αυτό είναι ένα καλό διότι αντανακλά τις υψηλές προσδοκίες των καταναλωτών.

Αντανακλά το γεγονός ότι ανά πάσα στιγμή αν κάτι πάει στραβά όλοι γνωρίζουν γι ‘αυτό, που είναι καλό διότι διατηρεί την πίεση στο σύστημα να συνεχίσει να αυστηροποιεί τα πρότυπα και να είναι προληπτικό.

EurActiv, Σαράντης Μιχαλόπουλος

 

X