Τσεχία: «Διαμάχη» αγροτών για το νέο εθνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ

Η νέα κυβέρνηση θέλει να περιορίσει τις άμεσες ενισχύσεις για τις μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις που σήμερα κυριαρχούν στην τσεχική γεωργία, κάτι το οποίο δυσαρεστεί το Τσεχικό Αγροτικό Επιμελητήριο. [Shutterstock / Losonsky]

Το εθνικό στρατηγικό σχέδιο της Τσεχικής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ προκάλεσε έντονες διαφωνίες μεταξύ των Τσέχων αγροτών.

Ενώ οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων γεωργικών εκμεταλλεύσεων αντιτίθενται στις αλλαγές που πρότεινε η νέα τσεχική κυβέρνηση την τελευταία στιγμή, οι μικροί αγρότες εναντιώνονται ζητώντας μια πιο βιώσιμη χρηματοδότηση της γεωργίας. Οι δύο ενώσεις είναι μάλιστα έτοιμες να προσφύγουν στο δικαστήριο.

Την Τρίτη (11 Ιανουαρίου), το Τσεχικό Αγροτικό Επιμελητήριο διοργανώνει διαδήλωση αγροτών στην Πράγα για να εκφράσουν τη διαφωνία τους πάνω στη σχεδιαζόμενη τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου από τη νέα τσεχική κυβέρνηση.

Η νέα κυβέρνηση θέλει να περιορίσει τις άμεσες ενισχύσεις για τις μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις που σήμερα κυριαρχούν στην τσεχική γεωργία, κάτι το οποίο δυσαρεστεί το Τσεχικό Αγροτικό Επιμελητήριο.

Από την άλλη πλευρά, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικής Γεωργίας υποστηρίζει τα ανώτατα όρια των επιδοτήσεων και ζητά καλύτερη στήριξη των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Η διαμάχη μεταξύ των αγροτών κλιμακώθηκε την Κυριακή (9 Ιανουαρίου), όταν η ένωση μικροκαλλιεργητών διέρρευσε το υλικό των κατευθυντήριων γραμμών που διανεμήθηκε στους καλλιεργητές μεγάλων γεωργικών εκτάσεων. Σε αυτές τις οδηγίες που φέρεται να διατύπωσε το Αγροτικό Επιμελητήριο για τη διαδήλωση της Τρίτης, οι αγρότες βρήκαν κάποιες που έλεγαν «Μην πείτε σε δημοσιογράφο ότι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σας ζήτησε να συμμετάσχετε στη διαδήλωση» κ.λπ.

Το Αγροτικό Επιμελητήριο θέλει τώρα να καταθέσει αγωγή κατά του Συλλόγου.

Το ανώτατο όριο των άμεσων ενισχύσεων για τους μεγαλογαιοκτήμονες ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης στην Τσεχία για τη νέα ΚΑΠ τα προηγούμενα χρόνια. Τα κράτη μέλη της ΕΕ όφειλαν να υποβάλουν το εθνικό στρατηγικό τους σχέδιο -συμπεριλαμβανομένης της απόφασης για το ανώτατο όριο των επιδοτήσεων- μέχρι το τέλος του 2021.

Όπως ενημέρωσε η EURACTIV.com, το ένα τρίτο των χωρών έχασε την προθεσμία. Ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση με επικεφαλής τον μεγιστάνα του αγροδιατροφικού τομέα Αντρέι Μπάμπις ήταν υπέρ των μεγάλων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η νέα κυβέρνηση θέλει να αλλάξει την αγροτική πολιτική.