Tο ερώτημα για την ΕΕ είναι: στοχευμένη χρηματοδότηση σε κλάδους καινοτομίας ή όχι;

Ενώ η Ευρώπη είναι ηγετική δύναμη παγκοσμίως στην έρευνα, είναι -ιστορικά- πίσω από τους  τους ανταγωνιστές της, όταν καλείται να μετατρέψει τους καρπούς της έρευνας σε καινοτόμες επιχειρήματικές ιδέες και προιόντα. Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Προεδρία της Ursula von der Leyen, ελπίζει να το αλλάξει αυτό.

Η Επιτροπή θέλει να αυξήσει τις ευρωπαϊκές και επενδυτικές δαπάνες με ένα νέο όχημα, το οποίο λέγεται Horizon Europe, το οποίο θα αντικαταστήσει το παλιότερο πρόγραμμα, Horizon 2020.

Θα έχει διαθέσιμο προϋπολογισμό, περίπου, 94 εκατ. για την περίοδο 2021-2027, συνδυαστικά με την πρωτοβουλία για τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, με στόχο τη δημιουργία περισσότερων τεχνολογικών εταιριών παγκόσμιου επιπέδου στην Ευρώπη. 

Ωστόσο, αυτή η πρόταση βρίσκει αντίσταση από τα κράτη μέλη της Ε.Ε, τα οποία πρέπει να εγκρίνουν αυτή τη γραμμή της χρηματοδότησης, ως ένα μέρος του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού, μέσα στους προσεχείς μήνες. Η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο, από την  πλευρά τους πιέζουν τα κράτη μέλη στο να μην κόψουν την προτεινόμενη χρηματοδότηση για την έρευνα.

«Είναι προφανές, ότι όταν αντιπαραβάλουμε την απόδοση της επένδυσης που γίνεται στην έρευνα και την καινοτομία, με τους στόχους της Συνθήκης της Λισσαβόνας του 3% του ΑΕΠ, καταλαβαίνουμε ότι δεν είμαστε ακόμα εκεί», είπε ο Jean-David Malo, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας Task Force, σε μια εκδήλωση στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα. 

«Αν εξετάσουμε την τάση του φαινομένου, η κατάσταση δεν πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε. 

Επίσης πρόσθεσε ότι «στον τομέα της έρευνας, έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα» και σημείωσε ότι πολλά από τα πρόσφατα βραβεία Νόμπελ, απονεμήθηκαν σε έργα τα οποία υποστηρίζονται από την Ε.Ε. 

«Αλλά όσον αφορά την καινοτομία, αυτός είναι ο τομέας που έχουμε και την πιο σημαντική πρόκληση. Το βασικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε είναι η ικανότητα της πώλησης, το διαιρεμένο καινοτόμο οικοσύστημα της Ευρώπης, καθώς και τα λοιπά εμπόδια της ενιαίας αγοράς».

Η Kristin Schreiber, διευθύντρια για την πολιτική που αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στην Επιτροπή, είπε ότι η εκτελεστική εξουσία έχει κάνει αρκετά βήματα, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν.

«Το πρόβλημα που έχουμε αφορά το πώς μία start-up μεγαλώνει και πάει στο επόμενο στάδιο,  καθώς βλέπουμε ότι πολλές ευρωπαϊκές νεοσύστατες εταιρίες, εξαφανίζονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα», ανέφερε. «Και είναι πάντα πολύ  απογοητευτικό για εμάς, όταν βλέπουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα να αναπτύσσεται στην Ευρώπη και μετά να μετακινείται στις Η.Π.Α».

Η συζήτηση, μέρος μιας πολύ-ήμερης εκδήλωσης της EURACTIV, πάνω σε μια Έξυπνη και Ανοιχτή Ευρώπη, με την υποστήριξη της Συνομοσπονδιάς των Φινλανδικών Βιομηχανιών και Τεχνολογικών Βιομηχανιών της Φινλανδίας, στράφηκε στην εξής ερώτηση: «Εάν η διάθεση περισσότερων χρημάτων σε συγκεκριμένους κλάδους καινοτομίας θα βελτίωνε τα πράγματα». Η αντίδραση ήταν μιχτή. 

Η Schreiber, σημείωσε ότι υπάρχει ένα ρίσκο, εάν η χρηματοδότηση διαθέτεται τόσο πολύ “γενικά”, δεν θα επενδύεται έξυπνα. Ωστόσο, μια τόσο περιορισμένη στόχευση για τη χρηματοδότηση, σημαίνει ότι οι καινοτόμοι δεν θα την εφαρμόζουν, είτε επειδή οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι “μη επιλέξιμοι”, είτε γιατί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων είναι υπερβολικά δυσκίνητη. 

Αυτό που είναι το πιο σημαντικό, είπε, είναι ότι υπάρχει ειδική χρηματοδότηση για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, ώστε να μην χρειάζεται να ανταγωνιστούν τις μεγάλες εταιρίες που διαθέτουν περισσότερους πόρους.

Ο Malo σημείωσε ότι η Επιτροπή προσπαθεί να εστιάσει στη χρηματοδότηση έξυπνα, ώστε να καταλήξει στα σωστά χέρια με έναν τρόπο εποικοδομητικό για τη μελλοντική ανάπτυξη-και αυτό είναι συνήθως γεωγραφικό.

Αυτό μπορεί να γίνει μέσω εθνικών και περιφερειακών ερευνών και στρατηγικών καινοτομίας για έξυπνη εξειδίκευση (RI), οι οποίες είναι ολοκληρωμένες, τοποθετημένες στην οικονομική τροποποιημένη ατζέντα, η οποία εστιάζει στην υποστήριξη της πολιτικής και των επενδύσεων, πάνω στις εθνικές και περιφερειακές προτεραιότητες, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της κάθε χώρας με στοιχειοθετημένο τρόπο.

Ο Leo Kärkkäinen, επικεφαλής AI της Nokia, είπε ότι η έλλειψη για χρηματοδότηση που επικεντρώνεται στην ΑΙ, δεν είναι αναγκαστικά το πρόβλημα. Το μεγαλύτερο είναι, είπε, στην ανταλλαγή των δεδομένων πέρα από τα σύνορα της Ε.Ε, για την έρευνα και την καινοτομία.  

«Παραμένει ακόμα δύσκολο, για μια καλή έρευνα και καινοτομία να διασχίζονται τα ευρωπαϊκά σύνορα και είναι πολύ πιο εύκολο για την Αμερική», είπε. «Αυτό είναι ένα πολύπλευρο ζήτημα, όπου δεν έρχεται μόνο από τη νομοθεσία. Υπάρχει επίσης και το ζήτημα της χρήσης της δημόσιας και ιδιωτικής πλευράς, ώστε να μπορούν να αξιοποιούν τα χρήματα που βάζουν».

Η Henna Virkkunen, κεντροδεξιά Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που βρισκόταν στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, ανέφερε ότι η επένδυση από τις επιχειρήσεις στην έρευνα, απαιτεί από τους νομοθέτες να παρέχουν ασφάλεια και να διατηρούν την τεχνολογική ουδετερότητα.

«Εμείς ως νομοθέτες θα πρέπει να φροντίσουμε να παρέχουμε ασφάλεια δικαίου για τις επιχειρηματικές επενδύσεις στην Ευρώπη, γιατί πάντα υπάρχει ένα ρίσκο με τη δραστηριοποίηση, γι’ αυτό δεν θα πρέπει να υπάρχει και το πολιτικό ρίσκο», είπε.

Αυτό είναι κυρίως στον τομέα του περιβάλλοντος τώρα. Εμείες μπορεί να μιλάμε για τις ενέργειες κατά της κλιματικής αλλαγής και για πιο «σφιχτούς» στόχους, όμως η βιομηχανία αυτό που ζητά να δει είναι ένα μακροπρόθεσμο όραμα για το πού πηγαίνουμε στην Ευρώπη».

Για την ώρα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περιμένουν και να δουν το αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό, οι οποίες συνεχίζουν στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ώστε να επικοινωνηθεί, στα πόσα χρήματα είναι πρόθυμη η Ε.Ε, να επενδύσει, για την κάλυψη του τομέα έρευνας και καινοτομίας.

Η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο παροτρύνουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, στο να ασκήσουν πίεση στις εθνικές κυβερνήσεις, ώστε να μην αποδυναμώσουν την προτεινόμενη χρηματοδότηση.

[Επιμέλεια κειμένου στα αγγλικά από τον Zoran Radosavljevic]