Σλοβενία, Γερμανία και Πορτογαλία υιοθετούν στρατηγικές για την ένταξη ασθενών σε κλινική έρευνα για τον καρκίνο

«H συμμετοχή των ασθενών στην έρευνα πρέπει να είναι στα πλαίσια ενός κοινού ευρωπαϊκού πρωτοκόλλου». [EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA]

Η Σλοβενία, ως μέλος της τρέχουσας τριάδας των Προεδριών – μαζί με Γερμανία και Πορτογαλία, υιοθέτησε πρόσφατα έγγραφο σχετικά με στρατηγικές για την ενεργό συμμετοχή ασθενών σε κλινική έρευνα για τον καρκίνο.

Στόχος είναι ο συντονισμός των εθνικών και ευρωπαϊκών μελετών, αλλά και η προτροπή για συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών- σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, Επιστήμης και Αθλητισμού της Σλοβενίας.

«H συμμετοχή των ασθενών στην έρευνα πρέπει να είναι στα πλαίσια ενός κοινού ευρωπαϊκού πρωτοκόλλου», όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί της Σλοβενίας, της Γερμανίας και της Πορτογαλίας.

Ο υπουργός Παιδείας Kustec -επισημαίνοντας την επιτυχή ένταξη ασθενών και επιζώντων από καρκίνο, αλλά και των οικογενειών τους στην έρευνα- δήλωσε ότι το ερευνητικό πεδίο διευρύνεται και εξελίσσεται.

«Η βελτίωση της ζωής και της φροντίδας των καρκινοπαθών και των επιζώντων θα πρέπει να αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα. Αυτή ήταν μία από τις προτεραιότητες της Σλοβενίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ήδη από την προεδρία της χώρας στην Ε.Ε. το 2008. Παραμένει, λοιπόν, ως στόχος του τρέχοντος εθνικού προγράμματος για τον έλεγχο του καρκίνου», όπως ανέφερε το αρμόδιο υπουργείο.

Οι νέες στρατηγικές είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας πολλαπλών φάσεων στις οποίες συμμετείχαν ερευνητές, οργανώσεις, ιατροί και ειδικοί στον τομέα, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, χρηματοδοτικές οργανώσεις και λοιποί ενδιαφερόμενοι φορείς από όλη την Ευρώπη.

Ο καρκίνος παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την σύγχρονη ιατρική. Στην Ευρώπη, 2.7 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε χρόνο. Πολλοί εμπειρογνώμονες, ηγέτες και ενδιαφερόμενοι φορείς προσπαθούν να θέσουν ως ευρωπαϊκό πρότυπο την έρευνα για τον καρκίνο με επίκεντρο στον ασθενή- καθιστώντας την ακόμη πιο αποτελεσματική, βάσει των αναγκών των ασθενών.

X