«Επιτυχής» η προεδρία της Σλοβενίας στην ΕΕ, πέρα από τα εσωτερικά ζητήματα

«Κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Σλοβενίας σημειώθηκαν ορισμένα επιτεύγματα: ο επιτυχής συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκ μέρους του Συμβουλίου», δήλωσε η Sabina Lange. [EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK]

Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της στην ΕΕ, η Σλοβενία ηγήθηκε με επιτυχία της διαδικασίας υιοθέτησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά αυτό επισκιάστηκε σε ένα βαθμό από τις ανησυχίες των Βρυξελλών σχετικά με το κράτος δικαίου στη Σλοβενία. Πιο συγκεκριμένα, ανησυχίες υπήρχαν ως προς τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα μέσα ενημέρωσης και την αποτυχία της να διορίσει τους Ευρωπαίους εντεταλμένους εισαγγελείς.

«Κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Σλοβενίας σημειώθηκαν ορισμένα επιτεύγματα: ο επιτυχής συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκ μέρους του Συμβουλίου», δήλωσε η Sabina Lange, ανώτερη λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης και αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στη Λιουμπλιάνα.

Η ίδια υπογράμμισε ορισμένους βασικούς νομοθετικούς φακέλους, οι οποίοι είναι πλέον έτοιμοι για διαπραγμάτευση κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, όπως οι πράξεις για τις ψηφιακές αγορές και τις υπηρεσίες και το πλαίσιο για τον κατώτατο μισθό.

Επιπλέον, η σλοβενική προεδρία πέτυχε συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών σε αρκετές αποφάσεις, για παράδειγμα, σχετικά με τη διεύρυνση και την ετοιμότητα της Κροατίας να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν, γεγονός που αποτέλεσε επίσης διαπραγματευτική επιτυχία, σύμφωνα με την Lange.

Παρόλο που η εξωτερική εκπροσώπηση της ΕΕ δεν είναι πλέον στα χέρια της χώρας που ασκεί την προεδρία, η Lange πιστεύει ότι η Σλοβενία διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο σε ορισμένες εξέχουσες διεθνείς εκδηλώσεις – η σημαντικότερη από τις οποίες ήταν η σύνοδος κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων τον Οκτώβριο.

«Παρόλο που δεν υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά την προσέγγιση της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ, οι διπλωμάτες της Σλοβενίας έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν», πρόσθεσε η Sabina Lange.

Ωστόσο, είπε πως παραμένει το ερώτημα αν η πρόοδος θα μπορούσε να είναι πιο αξιοσημείωτη αν δεν υπήρχαν οι εσωτερικές πολιτικές εντάσεις της Σλοβενίας.

Οι κακές σχέσεις με τη φιλελεύθερη πολιτική ομάδα Renew Europe θα έχουν κάποιο αντίκτυπο, όπως και οι στενοί δεσμοί της Σλοβενίας με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ακόμη και μετά την αποχώρησή του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, η στάση απέναντι στο έργο της Σλοβενίας κατά τη διάρκεια της προεδρίας κατέδειξε την πολιτική ωριμότητα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Η ίδια πιστεύει ότι το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στη Σλοβενία το επιβεβαιώνει αυτό – εκφράζοντας ανησυχία για τις ευρωπαϊκές αξίες και την κατάσταση, αλλά όχι με τρόπο που θα εμπόδιζε την πρόοδο ολόκληρης της κοινότητας της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, η Σλοβενία διεκπεραίωσε το κρίσιμο καθήκον κάθε προεδρίας – τη διασφάλιση της προόδου στην υιοθέτηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς πραγματοποιήθηκαν 39 υπουργικές συνεδριάσεις, μεταξύ άλλων, στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας, της απασχόλησης, της προστασίας των καταναλωτών, των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, της υγείας και των μεταφορών.

Της Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER I) στις Βρυξέλλες ηγήθηκε η αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος, πρέσβειρα Tamara Weingerl Požar, η πρώτη κυρία της σλοβενικής προεδρίας.

Η ίδια συνόψισε τα αποτελέσματα της προεδρίας σε δήλωσή της προς τους Σλοβένους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι, υπερήφανοι, ακόμη και συγκινημένοι από τα επιτεύγματά μας, τα οποία ξεπέρασαν όλες τις προσδοκίες και τα σχέδια που είχαν τεθεί πριν από την έναρξη της προεδρίας».

Η Weingerl Požar υπογράμμισε τις 21 επιτυχημένες διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις οποίες χαρακτήρισε ως άκρως πολιτικές, προσθέτοντας ότι η συνεργασία με το Κοινοβούλιο ήταν «κατάλληλη, καρποφόρα, εξαιρετική».

«Ο ρόλος της Σλοβενίας ως έντιμου διαμεσολαβητή μας βοήθησε να επιτύχουμε αποτελέσματα», δήλωσε η Weingerl Požar, περιγράφοντας την έναρξη της προεδρίας ως νομοθετικό τσουνάμι και το τέλος της ως πυροτέχνημα επιτευγμάτων.

Ωστόσο, η προεδρία επισκιάστηκε σε έναν βαθμό από τις ανησυχίες για την κατάσταση του κράτους δικαίου στη Σλοβενία που εξέφρασαν τα κεντρικά θεσμικά όργανα της ΕΕ κατά τους τελευταίους έξι μήνες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα ψήφισμα σχετικά με το κράτος δικαίου στη Σλοβενία, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία για το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου, το κλίμα εχθρότητας, δυσπιστίας και βαθιάς πόλωσης στη χώρα».

Προειδοποιήσεις απηύθυνε επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την αποτυχία της σλοβενικής κυβέρνησης να διορίσει Ευρωπαίους εντεταλμένους εισαγγελείς και τη στάση της απέναντι στα μέσα ενημέρωσης, καθώς η Επιτροπή ζήτησε επιτακτικά να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και η ανεξαρτησία του Σλοβενικού Πρακτορείου Τύπου (STA).