Διεθνής Αστική Συνεργασία (IUC): σκαλί στην αστική ανάπτυξη

[agrinio voice]

Την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ πόλεων από την παγκόσμια διαχείριση προκλήσεων στην αειφόρο αστική ανάπτυξη, προωθεί το πρόγραμμα της Διεθνούς Αστικής Συνεργασίας (IUC).

Το πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση διεθνών δεσμών σε τοπικό επίπεδο, επιτρέποντας στους τοπικούς ηγέτες να αποκτήσουν νέες προοπτικές για σημαντικά θέματα αειφόρου ανάπτυξης. Μέχρι σήμερα, μέσω του προγράμματος IUC, έχουν δημιουργηθεί πάνω από 60 ζευγάρια μεταξύ των τοπικών κυβερνήσεων στην Ευρώπη και στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και τη Βόρεια Αμερική.

Στο πλαίσιο αυτού του γύρου συνδυασμών, οι ευρωπαϊκές πόλεις και δήμοι θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με ομολόγους τους στην Ιαπωνία, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Μεξικό, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, το Περού, τη Χιλή και την Κολομβία.

Στην Ελλάδα, συνεργασία μέσω του προγράμματος έχουν αναπτύξει ο δήμος του Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη με την πόλη του San Justo στη Αργεντινή, οι Άγιοι Ανάργυροι με την πόλη Zhengzhou στην Κίνα, τα Ιωάννινα με την πόλη Ichinomiya στην Ιαπωνία, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με την πόλη Μέριδα στο Μεξικό και η Λάρισα με τον δήμο του Μιραφλόρες της Λίμα.

Στην Ευρώπη, αντίστοιχες συνεργασίες έχουν υπογράψει η Βαρκελώνη με την πόλη της Νέας Υόρκης, το Τορίνο με την Βαλτιμόρη και το Αμβούργο με τη Γκουανταλαχάρα.

Οι εκλεγμένες πόλεις δεσμεύονται να συνεργαστούν εντατικά με την πόλη-εταίρο τους για τουλάχιστον 18 μήνες, αναπτύσσοντας ένα τοπικό σχέδιο δράσης που επικεντρώνεται σε έναν συγκεκριμένο τομέα αειφόρου αστικής ανάπτυξης.

Οι πόλεις με περισσότερους από 100.000 κατοίκους ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση. Ομάδες δήμων θα είναι επίσης επιλέξιμες για υποβολή αίτησης, αλλά μόνο εάν ο συνολικός πληθυσμός τους υπερβαίνει τους 100.000 κατοίκους.

Για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα συνεργασίας, οι τοπικές κυβερνήσεις πρέπει να υποβάλουν αίτηση έως τις 22 Φεβρουαρίου 2019 και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μας.

X