Μέτσολα: Αναγκαία η αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ

«Βρισκόμαστε και πάλι σε μια καθοριστική στιγμή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και καμία πρόταση για αλλαγή δεν πρέπει να είναι εκτός ορίων. Οποιαδήποτε διαδικασία απαιτείται προκειμένου να φτάσουμε εκεί θα πρέπει να αγκαλιαστεί» δήλωσε η Μαλτέζα Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. [European Parliament]

Σχολιάζοντας μια επιστολή που υπογράφει και η Μάλτα, όπου το ένα τρίτο των χωρών της ΕΕ δηλώνει ότι είναι κατά της αλλαγής των συνθηκών, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε σε συνέντευξή της στη EURACTIV ότι θα πρέπει να ερωτηθεί «η κυβέρνηση της Μάλτας γιατί πήρε αυτή την απόφαση».

Ωστόσο, πιστεύει ότι «τώρα θα πρέπει να πείσουμε εμείς αυτά τα κράτη μέλη ότι υπάρχουν κάποιοι τομείς, [όπως] η υγεία, το περιβάλλον, ίσως η άμυνα», στους οποίους μια μεταρρύθμιση είναι πολύ αναγκαία.

Η πρόεδρος αναφερόταν στην επιστολή που είδαν οι δημοσιογράφοι την περασμένη Δευτέρα (9 Μαΐου), στην οποία αναφέρεται η απουσία υποστήριξης από τους υπογράφοντες σε «απερίσκεπτες και πρόωρες προσπάθειες να ξεκινήσει μια διαδικασία προς την κατεύθυνση της αλλαγής της συνθήκης».

Την επιστολή υπέγραψαν επίσης η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Σλοβενία και η Σουηδία.

Ερμηνεύοντας το περιεχόμενο της επιστολής, η Μετσόλα δήλωσε στη EURACTIV ότι «η γλώσσα [της επιστολής] ήταν αρκετά ευρεία» και εξήγησε ότι ορισμένες χώρες φοβούνται ότι το άνοιγμα των συνθηκών μπορεί να επιφέρει «οπισθοδρόμηση σε ό,τι ήδη έχουμε», ενώ άλλες αντιθέτως είναι κατά των αλλαγών στο σύνολό τους, καθώς πιστεύουν ότι η ΕΕ «θα μπλοκαριστεί για πολλά χρόνια».

«Εγώ πάω επίσης αυτό το επιχείρημα παραπέρα. Θα έλεγα ότι έχουμε ήδη, για παράδειγμα, την ειδική πλειοψηφία σε πολλά μέρη της Συνθήκης, αλλά δεν την έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ. Όπως για το μεταναστευτικό- [προσπαθούσαμε] πάντα [να] βρούμε συναίνεση σε ένα [θέμα] όπου ένα σημαντικό τμήμα της ηπείρου επηρεάζεται δυσανάλογα. Η θέση μου ότι τίποτα δεν πρέπει να μείνει εκτός τραπέζης είναι γνήσια και αντιπροσωπεύει μια τεράστια πλειοψηφία στο [Ευρωπαϊκό] Κοινοβούλιο που [δεν] θέλει να χάσει αυτή την ευκαιρία», δήλωσε η Μέτσολα.

Ωστόσο, η πρόεδρος επεσήμανε τελικά ότι «υπάρχουν [επίσης] ορισμένες χώρες στο Συμβούλιο [που] είναι πολύ πεπεισμένες για την ανάγκη να γίνει αυτό. Έτσι, νομίζω ότι θα υπάρξει ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση».

Την ίδια ημέρα που αποκαλύφθηκε η επιστολή (9 Μαΐου), η Μετσόλα συμμετείχε στην τελική τελετή της διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης (CoFoE), του πειράματος διαβουλευτικής δημοκρατίας της ΕΕ όπου οι πολίτες είχαν λόγο στη νομοθεσία της ΕΕ.

Στην ομιλία της στο Στρασβούργο, απευθύνθηκε στους πολίτες που συμμετείχαν στη διάσκεψη, χαιρετίζοντας τις προτάσεις τους που αποσκοπούν στη μεταρρύθμιση της ΕΕ.

«Βρισκόμαστε και πάλι σε μια καθοριστική στιγμή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και καμία πρόταση για αλλαγή δεν πρέπει να είναι εκτός ορίων. Οποιαδήποτε διαδικασία απαιτείται προκειμένου να φτάσουμε εκεί θα πρέπει να αγκαλιαστεί» δήλωσε η Μαλτέζα Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην ίδια εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο νεοεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι οποίοι άφησαν να εννοηθεί ότι υποστηρίζουν την αλλαγή των συνθηκών.