Υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν ο Τίμερμανς

[EPA-EFE/Olivier Hoslet]

Την πρόθεσή του να διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον επόμενο χρόνο, εξέφρασε ο Φρανς Τίμερμανς την Τετάρτη (10 Οκτωβρίου).

Μιλώντας στη γενέτειρά του, το Heerlen της Ολλανδίας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την από καιρό αναμενόμενη απόφαση, εξηγώντας ότι «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτές δεν είναι κανονικές εκλογές».

Σε ένα τηλεοπτικό μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Twitter, δήλωσε ότι θέλει να ηγηθεί του κόμματος PvdA, στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου και να είναι ο υποψήφιος της Ομάδας S&D.

Ερωτηθείς από τα ολλανδικά ΜΜΕ αν είχε κάνει πάρα πολλούς εχθρούς για να είναι αξιόπιστος υποψήφιος για την προεδρία, ο κ. Τίμερμανς απάντησε: «Δείξτε μου έναν πολιτικό χωρίς εχθρούς και θα σας δείξω έναν πολιτικό χωρίς σπονδυλική στήλη».

Επισημαίνεται ακόμη ότι ανάμεσα στα «ισχυρά χαρτιά» που διαθέτει είναι και η υποστήριξη της ολλανδικής κυβέρνησης, η οποία θεωρεί ότι ο Tίμερμανς, αν και ανήκει στην αντιπολίτευση ως σοσιαλδημοκράτης, είναι ο μοναδικός αυτή τη στιγμή Ολλανδός πολιτικός που είναι σε θέση να εξασφαλίσει ένα ισχυρό ευρωπαϊκό πόστο, με την εξαίρεση του ίδιου του πρωθυπουργού Ρούτε σε περίπτωση που εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αναλάβει τα ηνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Τίμερμανς είναι το πιο πρόσφατο όνομα που θα επιδοθεί στην μάχη για την προεδρία της Κομισιόν.

X