Βουλγαρία: Απούσα από το συνέδριο του PES η Νίνοβα

[Dnevnik, the EURACTIV partner in Bulgaria]

Την πρόθεσή της να μην συμμετάσχει στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λισαβόνα ανακοίνωσε η ηγέτης του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP), Κορνέλια Νίνοβα, την Πέμπτη (6 Δεκεμβρίου), αναφέροντας τις ιδεολογικές διαφορές της με τον πρόεδρο του PES, Σεργκέι Στάνισεφ.

Στο συνέδριο αναμένεται να εγκριθεί το ψήφισμα που καλεί όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να επικυρώσουν τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη να επικυρώσουν το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τη μετανάστευση.

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στη Βουλγαρία και τη Σλοβακία, οι επικριτές της Σύμβασης υποστηρίζουν ότι το έγγραφο του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι δούρειος ίππος με στόχο τη θέσπιση γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Επιπροσθέτως, αρκετά κράτη μέλη τάσσονται ενάντια στο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση.

Στη Βουλγαρία, το BSP συγκαταλέγεται μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που μάχονται ενεργά κατά της επικύρωσης της Σύμβασης. Ως αποτέλεσμα, τον περασμένο Ιούλιο το βουλγαρικό Συνταγματικό Δικαστήριο κήρυξε αντισυνταγματική τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Ανακοινώνοντας την απόφασή της να μην είναι παρούσα στη Λισαβόνα, η κ. Νίνοβα δήλωσε ότι οι αντιρρήσεις του BSP αναφορικά με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη μετανάστευση έχουν ήδη αποσταλεί στο PES.

«Οι εκπρόσωποι του BSP στο συνέδριο του PES θα στηρίξουν τον κ. Στάνισεφ [για την επανεκλογή του στην προεδρία], αλλά θα είναι ενάντια στο ψήφισμα για την ισότητα των φύλων, καθώς και το σύμφωνο του ΟΗΕ», ανέφερε η κ. Νίνοβα.

Ο Στάνισεφ, πρώην ηγέτης του BSP, διαφωνεί ιδεολογικά με τη Νίνοβα σε μια πληθώρα θεμάτων, όπως τη στάση που πρέπει να τηρήσουν απέναντι στον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν.

Αναφορικά με τις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές, η Βουλγάρα αξιωματούχος κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, λέγοντας ότι δεν μπορεί να πει με ακρίβεια ποιος θα ηγείται του ψηφοδελτίου.

X