Τσίπρας: Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα αποτελούν αριστερή όαση σε μια πολιτική έρημο

[Shutterstock]

Οι προοδευτικές, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα πρέπει να παραδειγματιστούν από τις κυβερνήσεις της Νότιας Ευρώπης και να προχωρήσουν ενωμένες ενάντια στον αυξανόμενο αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό ενόψει Ευρωεκλογών, τόνισε σε ομιλία του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Στη διάρκεια χαιρετισμού του σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον απολογισμό του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Αυτή η ευρεία προοδευτική συμμαχία θα έχει μια σαφή θέση ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές που τροφοδοτούν τον ακροδεξιό και αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «θα υπάρξει μια σαφής θέση υπέρ της Ευρώπης, υπέρ μιας Ευρώπης της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής και των δικαιωμάτων».

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός εξήρε τις κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, οι οποίες διαμόρφωσαν επιτυχώς συμμαχίες μεταξύ αριστερών και σοσιαλιστικών κομμάτων.

«Βλέποντας συνολικά την εικόνα της Ευρώπης, η αίσθηση μου είναι ότι ο ευρωπαϊκός Νότος και ειδικότερα η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα αποτελούν όαση σε μια πολιτική έρημο. Η Ευρώπη οδηγείται, δυστυχώς, σε λάθος κατεύθυνση, σε επικίνδυνους δρόμους», σημείωσε.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση προς τις προοδευτικές δυνάμεις να υπερκεράσουν τις ιδεολογικές διαφορές τους, προκειμένου να σχηματίσουν ευρεία πλειοψηφία στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «η Αριστερά δεν επωφελείται από την αποτυχία που δημιούργησε ο νεοφιλελευθερισμός», καθώς μέχρι τώρα η ψήφος των πολιτών κατευθύνεται προς την ακροδεξιά, σημείωσε, ελπίζοντας να αλλάξει αυτή η τάση.

Το φαινόμενο της «νέας Δεξιάς»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε για την άνοδο της «νέας Δεξιάς» που εκπροσωπείται από τους Βίκτορ Όρμπαν, Σεμπάστιαν Κουρτς και Ματέο Σαλβίνι.

«Ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος οι δυνάμεις του αντιευρωπαϊκού δεξιόστροφου λαϊκισμού να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη τα επόμενα χρόνια και να αναλάβουν εξίσου ηγετικό ρόλο στις επικείμενες Ευρωεκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Η νέα Δεξιά δίνει στο ΕΛΚ ένα στίγμα είτε μέσω των ηγετών που προανέφερα, είτε μέσω κομμάτων που βασίζουν τη ρητορική τους στο φόβο απώλειας ψήφων από την άνοδο ακροδεξιών πολιτικών κομμάτων στις χώρες τους», επεσήμανε.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το ΕΛΚ θα υποστεί σημαντικές απώλειες κατά τις επόμενες Ευρωεκλογές, γεγονός που αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τις προοδευτικές δυνάμεις».

X