Το ΕΚ απειλεί με περικοπή κονδυλίων τις χώρες που δεν σέβονται το κράτος δικαίου

[Jacek Turczyk/EPA/EFE]

Τα κράτη μέλη που υπονομεύουν τις δημοκρατικές αρχές της Ένωσης ενδέχεται να χάσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, σύμφωνα με νέο σχέδιο νόμου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το εν λόγω νομοσχέδιο θεωρείται καινούριο εργαλείο για την καταπολέμηση των απειλών κατά της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων και της διαφθοράς σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία.

Οι Ευρωβουλευτές ενέκριναν τους κανόνες με 397 ψήφους υπέρ, 158 κατά και 69 αποχές, ενώ πλέον το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με το VoteWatch.eu, οι Ευρωβουλευτές που καταψήφισαν τον κανονισμό, προέρχονται ως επί το πλείστον από τις χώρες που υπάγονται στο άρθρο 7. Αναλυτικά:

  • Πολωνία: Από το σύνολο των 18 Ευρωβουλευτών του κυβερνώντος κόμματος PiS, οι 15 ψήφισαν κατά και 3 απείχαν. Η αντιπολίτευση ψήφισε υπέρ.
  • Ουγγαρία: Από τους 12 Ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Fidesz, οι 10 ψήφισαν κατά και 2 απείχαν. Η αντιπολίτευση ψήφισε υπέρ.
  • Ρουμανία: Από τους 13 Ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος PSD, οι 10 ψήφισαν κατά, ένας υπέρ και 2 απείχαν. Η αντιπολίτευση ψήφισε υπέρ.
  • Μάλτα: Ένας από τους τρεις Ευρωβουλευτές του Εργατικού Κόμματος απείχε.
  • Βουλγαρία: Οι σοσιαλιστές Ευρωβουλευτές (αντιπολίτευση) καταψήφισαν τον κανονισμό, με τον ηγέτη του PES, Σεργκέι Στάνισεφ, να απέχει. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα ψήφισε υπέρ.

«Οι κυβερνήσεις που παρεμβαίνουν στη δικαστική εξουσία ή δεν αντιμετωπίζουν την απάτη και τη διαφθορά κινδυνεύουν με αναστολή των κονδυλίων της ΕΕ», σύμφωνα με το σχέδιο νόμου.

Το Κοινοβούλιο δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να προτείνει την περικοπή κονδυλίων σε κράτη όπου υπάρχουν «γενικευμένες ελλείψεις όσον αφορά το κράτος δικαίου».

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που διορίζονται από τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεργαστούν με την Επιτροπή για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης των κρατών μελών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι χώρες στο σύνολό τους θα πρέπει να εγκρίνουν μέτρα όπως την αναστολή πληρωμών του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ή περικοπές των προκαταβολών σε μετρητά.

Η Επιτροπή έχει το δικαίωμα ανάληψης δράσης σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος υπονομεύει θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ ή την εκτέλεση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού –π.χ. με περιστατικά απάτης, διαφθοράς ή άλλων παραβιάσεων των δαπανών της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι οι Βρυξέλλες δεν είχαν ισχυρά εργαλεία, για να σταματήσουν τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου, διότι οι χώρες που εντάχθηκαν στην Ένωση υπογράφουν τις δημοκρατικές αρχές της ιδρυτικής συνθήκης.

X