Σύσταση νέας πολιτικής ομάδας στο ΕΚ επιδιώκουν τα Πέντε Αστέρια

[EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI]

Η ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας και η μείωση των δαπανών συγκαταλέγονται μεταξύ των προτεραιοτήτων που θα επιδιώξει να προωθήσει η νέα πολιτική ομάδα του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στο ΕΚ σε σχετική διακήρυξη, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019.

Την Τρίτη (8 Ιανουαρίου), ο αντιπρόεδρος της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, βρέθηκε στις Βρυξέλλες, για να συζητήσει αναφορικά με τα μελλοντικά σχέδια της νέας πολιτικής ομάδας.

Συγκεκριμένα, ο Ντι Μάιο συναντήθηκε με τους ηγέτες του δεξιού Kukiz’15 της Πολωνίας, του λαϊκιστικού κόμματος Zivi Zid της Κροατίας και του φιλελεύθερου Liike Nyt της Φινλανδίας, με σκοπό τη συγκρότηση πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις προσεχείς Ευρωεκλογές του Μαΐου.

«Οι συνομιλίες με άλλα ευρωπαϊκά κόμματα συνεχίζονται», δήλωσε ο Ιταλός αξιωματούχος στην εφημερίδα Il Fatto Quotidiano. Εντούτοις, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων αναμένει απάντηση από το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» της Γαλλίας.

Ιταλία: Στήριξη Ντι Μάιο στα «κίτρινα γιλέκα»

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, παρομοίωσε τα «κίτρινα γιλέκα» με το πολιτικό κίνημα των Πέντε Αστέρων, επικρίνοντας ανοικτά τη γαλλική κυβέρνηση.

Σε ανάρτησή του που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, ο Ιταλός πολιτικός εξέφρασε τη στήριξή του στο εν λόγω κίνημα, αν και παραμένει ασαφές αν θα καταφέρει να οργανωθεί ως πολιτική οντότητα ενόψει των Ευρωεκλογών.

Η διακήρυξη 10 σημείων που πρόκειται να υπογραφεί στη Ρώμη περί τα μέσα Φεβρουαρίου θα τονίσει τις κοινές αξίες που μοιράζονται οι σύμμαχοι της νέας πολιτικής ομάδας. Πάντως, αυτό που επιθυμεί το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είναι το νέο ευρωπαϊκό κόμμα να «μεταβάλλει τις ισορροπίες στην Ευρώπη».

Η άμεση δημοκρατία ως ταυτότητα

Η EURACTIV επικοινώνησε με τον Ευρωβουλευτή Fabio Massimo Castaldo, ενός εκ των σημερινών αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ηγέτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

«Τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε αποκρύψει την επιθυμία δημιουργίας μιας πολιτικής οικογένειας που να εστιάζει στον τρόπο σκέψης μας στην πολιτική», ανέφερε σε σχέση με τη συμμετοχή των πολιτών και την ενασχόληση με την πολιτική.

«Η άμεση δημοκρατία είναι μια ευκαιρία να ενισχυθεί η πολιτική ταυτότητα του Κινήματος ως μέρος της νέας ομάδας», πρόσθεσε ο κ. Castaldo.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές θα εγκαινιάσουν μια σημαντική εποχή αλλαγών». Παράλληλα, προέβλεψε ότι για πρώτη φορά τα εδραιωμένα κόμματα στο ΕΚ θα μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των εδρών τους, αφήνοντας περιθώρια για πολλά νέα κόμματα να αναδυθούν και να επηρεάσουν το Ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Παρόλο που η διακήρυξη δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, ορισμένα από τα βασικά της σημεία έχουν ήδη καταστεί σαφή από τον Ντι Μάιο και άλλους πολιτικούς εκπροσώπους των Πέντε Αστέρων.

Ο κ. Castaldo δήλωσε στη EURACTIV ότι η διακήρυξη θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στην περικοπή δαπανών, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος της έδρας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ακόμη, θα αναφέρει αναφέρει ότι οι αποταμιεύσεις -ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ- θα πρέπει να διατεθούν για προγράμματα που ωφελούν τους Ευρωπαίους πολίτες.

Οι Πράσινοι δεν μιλούν πια

«Ο διάλογος με άλλες ομάδες ή αντιπροσωπείες σε διάφορα ζητήματα συνεχίζεται και θα συνεχιστεί, όπως απεδείχθη από την εργασία μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα τελευταία πέντε χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Castaldo, λέγοντας ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων μοιράζεται ένα κοινό όραμα με τους Πράσινους για περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η προστασία του περιβάλλοντος θεωρείται βασικό θέμα εκστρατείας για το Κίνημα κατά τη διάρκεια της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου της ΕΕ.

Εντούτοις, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουν μέχρι στιγμής διατηρήσει την πόρτα κλειστή σε μια επίσημη συμμαχία. «Εφόσον συγκυβερνούν με τη Λέγκα, δεν τους μιλάμε πια», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου των Πρασίνων στη EURACTIV.

X