Σύγκρουση στην Ευρωβουλή για το μητρώο ονομάτων επιβατών

pnr_euractiv-800x500_c

Οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων λένε όχι σε μια πανευρωπαϊκή βάση δεδομένων του μητρώου ονομάτων επιβατών ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που θα πιέσουν να υιοθετηθεί άμεσα το μέτρο.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή και θα εξετάσουν το εν λόγω το μέτρο παράλληλα με προτάσεις για αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων και της αστυνομίας στο διαδίκτυο στον απόηχο των δολοφονιών στο Παρίσι τον περασμένο μήνα.

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ύστερα από πιέσεις από την Αριστερά και τους Φιλελεύθερους, απέρριψε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δεδομένα PNR, τον Απρίλιο του 2013 με 30 ψήφους κατά και 25 υπέρ. Έκτοτε ο φάκελος έχει κολλήσει στο στάδιο της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Η αντίθεση Πρασίνων και Φιλελευθέρων παρέμεινε ισχυρή την περασμένη εβδομάδα παρά το λόμπινγκ των υπουργών εσωτερικών και των εμπειρογνωμόνων σε ζητήματα ασφάλειας, αφήνοντας τους ηγέτες των κρατών της ΕΕ χωρίς συμφωνία ενόψει της συνόδου.

Πιέσεις Παρισιού

Την Τρίτη ο Γάλλος υπουργός εσωτερικών Bernard Cazeneuve συνάντησε μέλη της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών και τα κάλεσε να υιοθετήσουν την πρόταση.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει στραφεί σαφώς πλέον υπέρ του PNR μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, παρά τις προηγούμενες επιφυλάξεις της.

Ο Γάλλος είπε ότι έγινε μια ειλικρινής και ισορροπημένη συζήτηση που θα μπορούσε να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός συμβιβασμού για την πρόταση PNR.

 Δεν είναι μια επίθεση στις πολιτικές ελευθερίες, ιδίως όσον αφορά στην προστασία των δεδομένων. Και ήθελα να αποδείξω ότι τα δεδομένα PNR θα μπορούν να  λειτουργούν χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τις αξίες αυτές για την προστασία των δεδομένων που αγαπάμε, δήλωσε ο Cazeneuve μετά τη συνάντηση.

Σκιαγραφώντας την αντίθεσή του μετά τη συνάντηση, ο Jan Philipp Albrecht, Γερμανός ευρωβουλευτής και σκιώδης εισηγητής των Πρασίνων για το θέμα, δήλωσε: «Η προβλεπόμενη περίοδος διατήρησης πέντε ετών [για τα δεδομένα] είναι ενάντια στα ευρωπαϊκά δικαστήρια στο Στρασβούργο και το Λουξεμβούργο, και αν ψηφιστεί, θα αποτελέσει ένα μέτρο κατά των διατάξεων της Συνθήκης, και συνιστά την κόκκινη γραμμή που δεν θα περάσουμε».

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Eva Joly τόνισε στον Cazeneuve ότι η πρόταση θα πρέπει να απευθύνεται σε ένα μικρότερο κατάλογο στοχευμένων υπόπτων – αντί να ισχύει για τα δεδομένα όλων των πολιτών.

EurActiv