Στήθος με στήθος Μακρόν – Λε Πεν στη μάχη για τις ευρωεκλογές

[{Thibault Vandermersch/EPA/EFE]

Μάχη στήθος με στήθος δίνουν το LREM του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν και το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National) της Μαρίν Λε Πεν ενόψει των  ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου του 2019, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Στην πρόθεση ψήφου τα δύο κόμματα συγκέντρωσαν 21,5% και 21% αντίστοιχα, σύμφωνα με έρευνα της Odoxa-Dentsu Consulting που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (13 Σεπτεμβρίου).

Το συντηρητικό κόμμα Les Républicains του Laurent Wauquiez κατέλαβε την τρίτη θέση με 14% της πρόθεσης ψήφου, ακολουθούμενο από το αριστερό La France Insoumise του Jean-Luc Mélenchon με 12,5%.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρώην προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, συγκέντρωσε μόλις 4,5% και βρίσκεται μια θέση πιο κάτω από το πράσινο Κόμμα Ecologie Les Verts με 5%.

Σε δημοσκόπηση της Ifop το Μάιο, το κόμμα του προέδρου Μακρόν φάνηκε να κερδίζει το 27% των ψήφων, περνώντας κατά πολύ την ακροδεξιά, το ποσοστό της οποίας ανήλθε στο 17%.

Ωστόσο, νωρίτερα αυτό το μήνα, η δημοτικότητα του Γάλλου ηγέτη υποχώρησε κατά 12 εκατοστιαίες μονάδες.

Οι επτά στους δέκα έχουν πλέον αρνητική γνώμη για τον αρχηγό του κράτους, κάτι που αποτελεί ρεκόρ αντιδημοτικότητας, με μόλις το 29% των ερωτηθέντων να απαντά ότι τον θεωρεί «καλό πρόεδρο».

X