Οι Σοσιαλιστές ορίζουν Ειδικό Αντιπρόσωπο για τους Μουσουλμάνους της ΕΕ

muslim (1)

Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, Gianni Pittella, όρισε το Βρετανό ευρωβουλευτή Afzal Khan (Εργατικό Κόμμα) ως Ειδικό Αντιπροσωπό του για τις μουσουλμανικές κοινότητες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ εκτιμά, περίπου ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες κατέφθασαν το 2015, τρεις έως τέσσερις φορές περισσότεροι από ό, τι το 2014.

Η κατανομή και η ένταξη των προσφύγων έχουν προκαλέσει διαμάχες μεταξύ των κρατών μελών, προσφέροντας γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη ξενοφοβικών κινημάτων.

Η εφημερίδα Tagesspiegel ανέφερε ότι η εθνικιστική ομάδα PEGIDA στη Γερμανία έχει ως στόχο να διευρύνει την εμβέλειά της, με διαδηλώσεις να έχουν προγραμματιστεί σε 14 διαφορετικές χώρες σε όλη την Ευρώπη στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, «το 20% με 30% των περίπου 5.000 Ευρωπαίων πολιτών που εντάχθηκαν στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχει επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δηλώνει στην «Καθημερινή» ο υποδιευθυντής Επιχειρήσεων της Europol, Wil van Gemert.

Ο Gemert αποκαλύπτει μάλιστα στην εφημερίδα ότι οι τζιχαντιστές έχουν δημιουργήσει ειδικό σώμα μαχητών για πολύνεκρες επιθέσεις στην Ευρώπη.

Η αποστολή

Ο Μουσουλμανικός πληθυσμός της Ευρώπης ανέρχεται σήμερα στο 6,5%.

Η EurActiv πληροφορήθηκε ότι ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος θα έχει διπλό στόχο: τη διευκόλυνση της κοινωνικής ένταξης των δεύτερης και τρίτης γενεάς μουσουλμάνων στην ΕΕ, καθώς και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ένταξη των νέων μελών που εγκαταλείπουν τις ζώνες πολέμου στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές επικεντρώνονται και στους δύο στόχους, λέγοντας ότι θα πρέπει να επιτευχθούν ταυτόχρονα.

Ένας μεγάλος αριθμός ξένων μαχητών που ταξίδεψε στη Συρία ανήκε σε μια δεύτερη και τρίτη γενιά των Ευρωπαίων Μουσουλμάνων που οι γονείς τους ήταν μετανάστες, και οι ίδιοι ήδη πολίτες της ΕΕ.

«Περιθωριοποιήθηκαν και πρέπει να τους φέρουμε πίσω», τόνισε μια πηγή των Σοσιαλιστών.

Σχετικά με τους νέους πρόσφυγες, οι Σοσιαλδημοκράτες θα διαμορφώσουν μια νέα στρατηγική που θα τους βοηθήσει να έρθουν σε επαφή με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.

Κεφάλαιο

Ο Afzal Khan γεννήθηκε στο Πακιστάν και μετανάστευσε στο ΗΒ όταν ήταν παιδί.

«Για γενεές, οι μουσουλμανικές κοινότητες έχουν συμβάλει στη δημιουργία του πλούσιο μωσαϊκού που είναι η Ευρώπη σήμερα. Καθώς η γενιά μας αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις για την ασφάλεια και τη συνύπαρξη, είναι ευθύνη μας να βρούμε καινοτόμες λύσεις στα προβλήματα δουλεύοντας μαζί», είπε στη EurActiv Χαν.

Συνέχισε, λέγοντας ότι έχει ήδη συνεργαστεί με βρετανικές μουσουλμανικές κοινότητες.

«Ξέρω πόσο ενεργή είναι ήδη η κοινωνία, ειδικά για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και την προώθηση της συνύπαρξης […] Ως πολιτικοί, πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτόν τον πόρο. Οι Κοινότητες της Ευρώπης είναι ένα πλεονέκτημα στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και της ξενοφοβίας», τόνισε.

Σαράντης Μιχαλόπουλος, Βρυξέλλες

X