Σλοβακία: Υποψήφιος για την προεδρία ο Σέφκοβιτς

[Photo: European Commission]

Υποψήφιος για την προεδρία της Σλοβακίας στις εκλογές του Μαρτίου θα είναι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, σύμφωνα με δηλώσεις του την Παρασκευή (18 Ιανουαρίου).

Ο πρώτος γύρος έχει προγραμματιστεί για τις 16 Μαρτίου. Ο επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ θα εστιάσει στην πολιτική και οικονομική στήριξη του κυβερνώντος κόμματος Smer-SD, που συνδέεται με την Ομάδα του S&D στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Το ερώτημα σήμερα δεν είναι αν χρειαζόμαστε έναν συνασπισμό ή μια ισχυρή αντιπολίτευση. Δεν χρειαζόμαστε μια ατέρμονη πολιτική σύγκρουση», υπογράμμισε. «Αντίθετα, η Σλοβακία έχει ανάγκη από έναν πρόεδρο που θα συμβάλει στην εθνική ενότητα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει αποδεχθεί το αίτημα του κ. Σέφκοβιτς, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν είναι «ικανοποιημένη που ένα μέλος από το επιτελείο του προέδρου Γιούνκερ θα διεκδικήσει […] το προεδρικό αξίωμα στη χώρα του».

Επιπλέον, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο Σλοβάκος διπλωμάτης δεν θα απολαμβάνει κανενός είδους πόρους της Επιτροπής κατά τη διάρκεια της άδειάς του, αλλά θα εξακολουθεί να σέβεται τους κανόνες εμπιστευτικότητας και συναδελφικότητας.

Οι πιθανότητες του Σέφκοβιτς να βρεθεί στον δεύτερο γύρο είναι αρκετές, αν και οι προοπτικές του να εξασφαλίσει πάνω από 50% στον πρώτο γύρο θεωρούνται λιγότερο πιθανές.