Σαλβίνι: Δεν θα ρίξω την κυβέρνηση εξαιτίας των δημοσκοπήσεων

[Gerardo Fortuna]

Εντολή για προσωπική διαπραγμάτευση με την ΕΕ εξ ονόματος του ιταλικού λαού ζήτησε ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, σε συγκέντρωση του κόμματός του στην κατάμεστη πλατεία del Popolo της Ρώμης το απόγευμα του Σαββάτου (8 Δεκεμβρίου).

«Ζητώ να μου δώσετε εντολή να διαπραγματευθώ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι ως υπουργός, αλλά εκ μέρους εξήντα εκατομμυρίων Ιταλών που θέλουν να αφήσουν στα παιδιά τους μια καλύτερη χώρα», δήλωσε ο κ. Σαλβίνι.

Παράλληλα, εξήγησε ότι μια τέτοια εντολή δεν αφορά στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού, αλλά μια ευρύτερη αλλαγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκ των έσω.

Σαλβίνι: Δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσει η κυβέρνηση

Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης έρχονται λίγο πριν την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία και τα μέτρα για τη μετανάστευση και την ασφάλεια.

Το όραμα του Ιταλού αξιωματούχου είναι «μια νέα ευρωπαϊκή κοινότητα που θα βασίζεται στο σεβασμό και την αλληλεγγύη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη που επικεντρώνεται μόνο στους ελέγχους και τους οικονομικούς δείκτες είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

«Δεν θα ρίξω την κυβέρνηση αυτή, που εργάζεται για το συμφέρον των Ιταλών, εξαιτίας των δημοσκοπήσεων. Η κυβέρνησή μας τηρεί τις δεσμεύσεις της και θα διαρκέσει πέντε χρόνια», τόνισε ο κ. Σαλβίνι.

Στο μεταξύ, αυξάνεται η φημολογία που θέλει τον Ιταλό υπουργό ως πιθανό Spitzenkandidat για την ακροδεξιά συμμαχία, ενώ προσφάτως είχε παραδεχθεί ότι θα αρχίσει να σκέφτεται το ενδεχόμενο αυτό εντός του Μαρτίου.

Ερωτηθείς τι θα ήταν καλύτερο: ο Σαλβίνι ως Ιταλός πρωθυπουργός ή πρόεδρος της Επιτροπής, ένας στρατιωτικός από τη Λομβαρδία απάντησε: «Ο Σαλβίνι είναι πάντα καλύτερος».

Οι Ιταλοί θεωρούν τον Σαλβίνι ηγέτη της κυβέρνησης σύμφωνα με δημοσκόπηση

Οι περισσότεροι Ιταλοί θεωρούν πως ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης του αντιμεταναστευτικού κόμματος Λέγκα, είναι ο πραγματικός ηγέτης της κυβέρνησης, με μόνο έναν στους έξι να αποδίδουν στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε αυτόν τον χαρακτηρισμό, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

X